e-news.cz - kurzy
Reklama

EET poškodila téměř čtyřicet procent firem v cestovním ruchu

19.04.2017, Autor: Karolína Hurychová

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
EET poškodila téměř čtyřicet procent firem v cestovním ruchu

Elektronická evidence tržeb (EET) poškodila téměř čtyřicet procent podnikatelů z oblasti cestovního ruchu.

Vyplývá to z výsledků průzkumu Hospodářské komory ČR v segmentu cestovního ruchu. Největšími překážkami rozvoje podnikání v oboru jsou podle respondentů stav legislativy a podnikatelského prostředí a kvalita vzdělávání.
Zavedení EET poškodilo podle průzkumu 38 procent firem podnikajících v cestovním ruchu. Téměř čtvrtina podnikatelů z této oblasti, 23 procent, naproti tomu odpověděla, že se jejich podnikání díky EET výrazně či spíše zlepšilo. Žádnou změnu nepocítilo 31 procent dotazovaných subjektů.
Navzdory snížení sazby DPH u restaurací a stravovacích služeb na 15 procent (z původních 21 procent) žádný z respondentů ceny svých služeb nesnižoval. Z průzkumu naopak vyplývá, že čtvrtina subjektů využila EET ke zvýšení svých cen.
Sdílená ekonomika je pro 43 % respondentů přirozeným jevem
Celkem 43 procent dotazovaných uvedlo, že sdílenou ekonomiku, jako jsou například služby fungující skrze aplikace Airbnb či Uber, vnímají jako něco přirozeného, co by však mělo být legislativně podchyceno. Devatenáct procent respondentů, tedy téměř pětina, vnímá tyto služby jako nedovolené podnikání.
Dle ministryně pro místní rozvoj (MMR) Karly Šlechtové (ANO) zavádí připravovaná novela zákona o místních poplatcích poplatky i pro sdílené ubytování: „Do novely zákona o místních poplatcích MMR navrhuje, a já doufám, že to bude přijato i gestorem zákona, což je ministerstvo financí, aby každý, kdo poskytuje ubytování, platil poplatek.“
S připravovanou novelou zákona o místních poplatcích nesouhlasí 45 % podnikatelů
Necelá polovina firem v cestovním ruchu (asi 45 procent) nesouhlasí s připravovanou novelou zákona o místních poplatcích, která má sloučit poplatek z ubytovací kapacity a poplatek za lázeňský a rekreační pobyt do jednoho poplatku z ubytování hrazeného návštěvníkem. Ministryně Šlechtová navrhuje navýšení maximální sazby z nynějších 21 korun za den (patnáctikorunový poplatek za lázeňský a rekreační pobyt a šestikorunový poplatek z ubytovací kapacity) na maximálně jedno euro, tedy 27 korun. Stanovení konečné výše sazby budou mít v kompetenci obce.
Překážkami pro rozvoj podnikání jsou legislativa nebo stav podnikatelského prostředí
Největšími bariérami pro rozvoj podnikání v cestovním ruchu je podle dotazovaných subjektů stav legislativy a podnikatelského prostředí a kvalita vzdělávání. Vznik zákona o podpoře cestovního ruchu, který by definoval způsob organizace a řízení cestovního ruchu včetně způsobu jeho financování, kvituje 36 procent podnikatelů.
Průzkumu Hospodářské komory České republiky se zúčastnilo 101 firem z oblasti cestovního ruchu.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Komentář Radomíra Jáče k údajům o inflaci v ČR za březen

10.04.2024, Autor: Z blogosféry

Meziroční inflace zůstala v březnu beze změny přesně na úrovni dvouprocentního inflačního cíle: v souladu s očekáváním finančního trhu. Na úrovni 2,0 % je meziroční inflace pod předpokladem ČNB, neboť centrální banka ve své prognóze zveřejněné počátkem února čekala březnovou inflaci na úrovni 2,9 %.

Sazka reklama
Reklama

CETA: Snížení sazeb ECB v nedohlednu ochlazuje ekonomiku eurozóny

08.04.2024, Autor: red

Finanční trhy dlouho čekají na rozhodnutí Evropské centrální banky (ECB) snížit úrokové sazby. Pomalé zpomalování inflace a pečlivé prověřování ekonomického vývoje eurozóny to bance zatím nedovoluje. Hlavní depozitní sazba zůstává od posledního hlasování, které proběhlo 7.3.2024, nezměněna na úrovni 4 %, což je stav od srpna 2023. 

Tržby e-shopů prudce rostou

05.04.2024, Autor: Z blogosféry

Tržby obchodníků narůstají již tři měsíce v řadě. Tahounem tohoto pozitivního trendu jsou především internetové obchody, kterým se zvyšují tržby dvouciferným tempem. 

e-news.cz - kurzy
Reklama

Ekonomická nálada domácností se prudce zlepšuje

25.03.2024, Autor: Z blogosféry

Indikátor tuzemské ekonomické důvěry v březnu narostl z únorových 90,6 na 94,2 bodu a dostal se tak nejvýše od května loňského roku. Důvěra v podnikatelském sektoru se zvýšila z 89,9 na 93,0 bodu, tedy nejvýše od prosince 2023. Ještě výrazněji pak poskočila důvěra spotřebitelů, která se z 94,0 dostala až na 99,9, což je nejlepší výsledek od října 2021.

Za jídlo a koledu na Velikonoce utratíme průměrně kolem tří tisíc, ceny hlídáme více než loni. Tradiční zvyky ustupují domácí pohodě

21.03.2024, Autor: Z blogosféry

Pomlázku si koupit v obchodě, s dětmi nabarvit vajíčka a pak si spíše než zvyky a tradice užívat jeden druhého a probouzející se přírody. Tak vypadá podle Čechů ideální slavení druhého nejoblíbenějšího tuzemského svátku. Za velikonoční pohoštění a koledu si sice letos připlatíme, ale skok nebude takový jako loni: průměrná částka se bude pohybovat lehce nad třemi tisícovkami.

e-news.cz - kurzy
Reklama

Česká republika má rekordních 10,9 milionů obyvatel

20.03.2024, Autor: Z blogosféry

V roce 2023 se narodilo pouze 91 149 dětí, což bylo o 10 150 dětí méně než v roce 2022. Jelikož počet zemřelých převýšil počet narozených, tak došlo k přirozenému úbytku počtu obyvatel v naší zemi o 21 646 lidí.

O IT obory je velký zájem, v Česku však stále chybí až 30 tisíc ajťáků, nejvíce v oboru kyberbezpečnost

20.03.2024, Autor: Z blogosféry

V Česku chybí odborníci z oblasti IT. V České republice je zaměstnaných více než 316 000 IT specialistů, zapotřebí je jich ale až o 30 000 víc. Zájem o studium oboru na vysoké škole přitom roste – v roce 2022 studovalo informační a komunikační technologie (ICT) téměř 24 000 studentů. Počet studentů je vyšší než za posledních 5 let. Nedostatek pracovníků je především u oboru kybernetické bezpečnosti.

e-news.cz - kurzy
Reklama