e-news.cz - kurzy
Reklama

Na Peltovu kauzu doplatí především mládežnický fotbal

05.05.2017, Autor: Petr Vrabec

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Na Peltovu kauzu doplatí především mládežnický fotbal

Poslední cinklé jaro, chce se komentovat aktuální fotbalovou kauzu.

Šéf českého fotbalu Miroslav Pelta skončil ve vazbě, společně s náměstkyní ministryně školství a tělovýchovy Simonou Kratochvílovou. Policie je viní z dotačních machinací, kdy měli ovlivňovat výběrová řízení ve prospěch svůj nebo svých blízkých a spřízněných osob a firem.
Ne, že by to byla rána z čistého nebe, ve fotbalových kuloárech se vyprávělo ledacos – o dotacích na umělé trávy či rekonstrukcích zastaralých areálů. Ale znáte to, tyhle pulp fiction historky. Nakonec Miroslav Pelta se pohybuje ve fotbale desetiletí, a nikdy se mu nic neprokázalo. I přesto, že českým éterem putovaly odposlechy (jak občas připomene iSport.cz), v nichž si Pelta stěžuje, že nebýt pomoci rozhodčích, Sparta by titul nezískala: „… měli jsme náskok, vole, na jaře jsme se klepali, vole, všechno bylo cinklý, vole, jinak byl konec, nevyhráli jste ani jedinej zápas, ani s Hradcem to nešlo!“
Nešťastná je ale tahle zpráva pro český fotbal jako takový. Fotbal je svého druhu průmysl, který však funguje zejména horizontálně. To znamená, že opravdu velké peníze se točí nahoře mezi prvoligovými mužstvy a nároďákem, kde jde hlavně o sponzoring a prodej vysílacích práv. Ale jak jde ekonomická vertikála postupně dolů přes nižší ligy, divize a mládež, peněz valem ubývá a ubývá. Na nejnižších úrovních a u mládeže, pokud nejde o kluby jako Slavia, Sparta či Plzeň, už je to záležitost prakticky výlučně závislá na financích rodičů a provozních grantech od města či obce.
A právě sem by měly mířit nejrůznější státní dotace na běžný provoz a obnovu sportovišť a nákup nákladnějšího sportovního vybavení. Protože firemní sponzoring se na této úrovni odehrává v objemech nákupu sady dresů s trenýrkami nebo desítky míčů, a to ještě většinou zásluhou rodičů, kteří jsou sami podnikatelé nebo nějakého svého kamaráda podnikatele umluví.
Dříve byl fotbal sportem číslo jedna: když rodiče nevěděli, co s malým juniorem, dali ho na fotbal. Dnes už musí soupeřit s ragby, florbalem, futsalem nebo hokejbalem. A tyto sporty nejsou nadto zatíženy fotbalovými aférami s kapříky pro rozhodčí nebo výstřelky reprezentantů v nočních barech à la Limberský.
Fotbal má strašidelnou pověst, fanoušci nenávidí Peltu a Berbra, střední a menší sponzoři obracejí svou pozornost k jiným sportům, na nábory mládeže chodí stále méně dětí, protože spousta rodičů váhá. Malé mládežnické kluby žijí na pokraji úhynu. Přitom právě tady se mají najít noví Nedvědové a Čechové. Jinak tenhle průmysl zhyne docela. Z tohoto začarovaného kruhu může pomoci jedině radikální očista, transparentnost a široce respektovaná osobnost. Jako se o to kdysi chtěl pokusit dřívější výborný reprezentant a fotbalová autorita, Ivan Hašek. Bohužel i jeho tahle parta bafuňářů semlela. Pokračovalo se dál ve starých kolejích, až se fotbal „propracoval do vazby“.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Daňhel: Dohledové orgány by měly zamezit neodbornému srovnávání povinného ručení

16.04.2024, Autor: Jaroslav Daňhel

Na začátku března uveřejnil Ekonomický magazín můj příspěvek Ekonomika „povinného ručení“ musí čelit trendu růstu škodního průběhu. Vzápětí v časopisu Pojistný obzor vyšel text „Povinné ručení zůstává pod tlakem vysoké škodní inflace“. Pojistný matematik Petr Jedlička zde konstatoval, že rozevírání nůžek mezi průměrnou škodou a průměrným pojistným pokračuje. 

Zemřel demýtizátor racionality

16.04.2024, Autor: red

Než se do toho se svým kolegou Amosem Tverskym pořádně pustili, ekonomie byla přesvědčena, že v podstatě bohatě vystačí s matematickým aparátem, sofistikovanými vzorci a důvěrou v lidskou racionalitu.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama

Schmarcz: Peklo mimořádných schůzí aneb proč dělat něco užitečného, když místo toho můžeme hrát před voliči trapné divadlo?

14.04.2024, Autor: Martin Schmarcz

Mimořádné schůze se mají konat jen mimořádně. Třeba když vypukne válka, pandemie, stav legislativní nouze, nebo vláda provede něco strašného, na co nestačí interpelace. U nás se z toho stává běžný kolorit. Něco ve stylu speciálního vysílání. Obvykle to ale spíše dopadne jako podřadná telenovela.

Poradna: Vyplatí se platit nájem, nebo splácet hypotéku?

12.04.2024, Autor: Z blogosféry

Řada rodin se rozhoduje mezi bydlením v nájmu a pořízením vlastního domova na hypotéku. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Z pohledu budování majetku je vždy výhodnější pořízení vlastní nemovitosti na hypotéku.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

CETA: Ceny potravin i nadále klesají

05.04.2024, Autor: red

V únoru letošního roku (poslední dostupná data) spotřebitelské ceny celkově vzrostly meziměsíčně o 0,3 %. Meziročně ceny v únoru vzrostly o 2,0 %, což bylo o 0,3procentního bodu méně než v lednu. Ceny zboží úhrnem zůstaly na úrovni měsíce ledna, zatímco ceny služeb vzrostly o 0,7 %.

CETA: Evropské dotace a regulace: Dvojsečná zbraň českého zemědělství

31.03.2024, Autor: red

Česká zemědělská komunita se ocitá v rozporu mezi regulacemi EU a systémem dotací, které formují současný agrární model. Zatímco Green Deal klade důraz na udržitelnost a ekologické zemědělství, dotace vytváří podmínky pro nadprodukci a environmentální zátěž. Tato situace odhaluje klíčový paradox v srdci evropské zemědělské politiky.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

CETA: Přehnané regulace umělé inteligence mohou poškodit evropskou konkurenceschopnost

29.03.2024, Autor: red

Digitální regulační politika Evropské unie, zejména v oblasti umělé inteligence, vyvolala rozsáhlou diskusi. Ambiciózní legislativou, jako je AI Act, se EU snaží zaujmout pozici světového lídra v oblasti etického řízení umělé inteligence. Tento přístup však vyvolává obavy ohledně jeho dopadu na inovace a konkurenceschopnost v digitálním odvětví.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama