e-news.cz - kurzy
Reklama

Obce hospodařily s rekordním přebytkem a snižovaly dluhy

24.05.2017, Autor: Karolína Hurychová

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Obce hospodařily s rekordním přebytkem a snižovaly dluhy

Českým obcím loni rekordně vzrostl přebytek rozpočtů, v součtu na více než sedmadvacet miliard korun z předloňských deseti miliard.

Asi čtyři pětiny obcí vykázaly rozpočtový přebytek. Čtvrtým rokem v řadě také obce v součtu snížily svůj celkový dluh. Informace přinesla společnost CRIF – Czech Credit Bureau. Loňský přebytek obcí je dle této společnosti rekordní.
Výrazný nárůst přebytku obcí byl podle analýzy CRIF spojen zejména s více než 27miliardovým poklesem kapitálových výdajů, což představuje 40% snížení oproti předminulému roku. Díky tomu meziročně poklesly i celkové výdaje obcí o 22 miliard korun na 177,3 miliardy korun. Pokles evidovaly obce i u příjmů, a to o čtyři miliardy korun na 204,7 miliardy.
„Pokles kapitálových výdajů souvisí s výrazným poklesem investičních dotací, které se snížily téměř o 60 procent. Za nižší investiční aktivitou obcí i státu přitom stojí mimo jiné pomalý náběh čerpání evropských dotací z nového programovacího období,“ sdělila analytička CRIF Věra Kameníčková.
Daňové příjmy obcí v minulém roce vzrostly o devět procent na 139,5 miliardy korun. Podíl daňových příjmů na celkových příjmech obcí tak loni představoval 68 procent.
Obce loni na dotacích obdržely o 18 miliard korun méně než předloni
Obce loni získaly dotace za 30,7 miliardy korun, o 18 miliard korun méně než v roce předchozím. Z toho dotace na investice poklesly o 58 procent na 11,9 miliardy korun. Počet obcí bez jakékoli investiční dotace v minulém roce byl nejvyšší u malých obcí (200 až 499 obyvatel), s rostoucím počtem obyvatel tento počet klesá. Co se týká velmi malých obcí (do 199 obyvatel), nezískalo loni investiční dotaci 62 procent z nich.
V rámci krajů v minulém roce hospodařilo bez investičních dotací 51 procent obcí Královéhradeckého kraje, ale jen 22 procent obcí Moravskoslezského kraje. V letech 2013 až 2015 podle CRIF nezískalo investiční dotace 21 procent obcí Středočeského kraje, ale pouze tři procenta obcí Zlínského kraje.
Obce loni snížily dluh o 5,3 miliardy Kč
Obce loni také čtvrtým rokem po sobě snížily o 5,3 miliardy svůj dluh na celkových 48,5 miliardy korun. Nejvyšší dluh na obyvatele vykazují velmi malé obce do 199 obyvatel, a to ve výši 12 902 korun. „Procento velmi malých obcí s dluhem je sice nejnižší ze všech velikostních kategorií, dluh má pouze 28 procent z nich, ovšem pokud jsou zadlužené, jedná se v přepočtu na obyvatele o vyšší částky než u ostatních kategorií obcí,“ doplnila Kameníčková.
Celkový iRating obcí se loni mírně zlepšil a zaznamenal nejlepší výsledek za posledních sedm let, když 36 procent z nich hospodařilo v minulém roce výborně nebo velmi dobře, 47 procent hospodařilo s průměrnými výsledky, avšak se stabilním výhledem. U 17 procent obcí existuje riziko, že by mohly mít problémy s kvalitou poskytovaných obecních služeb. Z pohledu krajů se v průměru nejlépe dařilo obcím ve Středočeském kraji a na Vysočině. Na druhé straně nejhůře dopadly obce v Olomouckém a Jihomoravském kraji.
Ze zhruba 6250 obcí, které jsou v ČR, získalo 510 z nich nejvyšší ratingové ohodnocení A podle ukazatele iRating společnosti CRIF, naopak nejhorší C- obdrželo 445 obcí, o 51 méně než předloni.
Analýzu hospodaření obcí provádí CRIF každoročně na základě dat portálu www.informaceoobcich.cz. Uvedená data neobsahují údaje za Prahu.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Černých odběrů bylo loni více, ale za méně peněz 

25.04.2024, Autor: red

Pražské vodovody a kanalizace v loňském roce zákazníkům nafakturovaly za nelegální odběr pitné vody a černou produkci odpadních 3,7 miliónu korun (v celkové sumě jsou zahrnuté i náklady na přešetření, způsobené škody a sankce), zatímco za rok předchozí to bylo 3,9 miliónů korun. V roce 2022 PVK evidovaly 276 případů, v uplynulém roce pak 298.

Proč jsou územní plány klíčem k definování stavebních pozemků pro účely DPH?

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Nejvyšší správní soud (NSS) České republiky nedávno řešil otázku, zda nezastavěný pozemek zahrnutý v územním plánu jako zastavitelný podléhá dani z přidané hodnoty (DPH). Toto rozhodnutí představuje zásadní precedens pro všechny, kteří se podílejí na obchodování s pozemky, ať už jako prodávající, kupující, nebo daňový poradci.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Vláda rozhodla o pokračování a usnadnění podpory firmám exportujícím na Ukrajinu

19.04.2024, Autor: Z blogosféry

Vláda Petra Fialy na jednání ve středu 17. dubna 2024 rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

Poradna: Jak dodavatelé energií stanovují zálohy

04.04.2024, Autor: Z blogosféry

Zálohy na elektřinu a plyn jsou důležitou součástí procesu dodávky energií. V zájmů odběratelů je, aby je měli nastaveny optimálně, a tak se vyhnuli nepříjemným situacím. Co zálohy jsou, z čeho se skládají, kdo je může měnit a jaký je jejich význam pro každého z nás?

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Dálkový odečet spotřeby vody využívá stále více zákazníků PVK

21.02.2024, Autor: red

Stále více odběratelů využívá dálkové odečty spotřeby vody, jednoduchou a bezpečnou formu kontroly nad svým vodoměrem. Na konci loňského roku Pražské vodovody a kanalizace měly tímto způsobem osazeno 17 138 vodoměrů, což je meziročně nárůst o 15 procent. Přitom v roce 2012 jich bylo pouhých 157 kusů.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama