e-news.cz - kurzy
Reklama

Už jen čtyři miliony lidí vytváří ekonomické bohatství Česka

08.05.2017, Autor: Petr Vrabec

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Už jen čtyři miliony lidí vytváří ekonomické bohatství Česka

V politice zuří dlouhodobě bitva mezi opoziční pravicí a současnou vládou kvůli EET a celkové šikaně drobných a středních podnikatelů.

Jenomže je to jen takové překřikování na parlamentním plénu a v médiích. Andrej Babiš naložil podnikatelům na záda opravdu zbytečnou byrokratickou zátěž, Bohuslav Sobotka by tuto střední třídu ještě více zdanil. Do toho ODS a TOP09 slibuje, že EET zruší.
Skutečný obrázek, podpořený tvrdými čísly, je ovšem daleko víc tristní, než z debat politiků vyplývá. Stát momentálně platí pojištění za šest milionů lidí, za děti, důchodce, nezaměstnané či státní zaměstnance. Pomiňme zatím, že toto číslo se bude zejména kvůli stárnutí populace zvyšovat. To číslo ale také znamená, že na tvorbě ekonomického bohatství země se podílí zhruba čtyři miliony lidí. Z toho je milion drobných středních podnikatelů, u kterých pracuje 1,8 milionů zaměstnanců. To je dohromady sedmdesát procent z těch, kteří na provoz státu vydělávají.
Bez nadsázky lze tedy konstatovat, že skutečnou ekonomickou silou v zemi a páteří její ekonomiky nejsou nadnárodní koncerny, banky nebo tuzemské oligarchické skupiny, ale právě drobní a střední podnikatelé a jejich zaměstnanci. Tedy, ten truhlář, který si na pile koupí dřevo a pak se svými třeba osmi zaměstnanci z toho dřeva vyrobí padesát jídelních stolů, které prodá v rádiusu třiceti kilometrů. Tyto firmy totiž plní pro stát ještě jednu důležitou roli, víceméně rovnoměrné rozložení v jednotlivých regionech, se kterými jsou spjaté. Odběratelsky, zaměstnanecky, dodavatelsky, sociálně.
Takže, pokud někoho by měla každá česká vláda podporovat, jsou to malí a střední podnikatelé. Nezvyšovat, naopak snížit přímé daně, zároveň snížit daňovou zátěž mezd, respektive hlavně odvody, zeštíhlit stát a v neposlední řadě rekvalifikacemi a vzděláním si vychovávat nové a nové generace podnikatelů. Jinak za chvíli nebude kdo, kdo by vydělával. A je naprosto nepochopitelné, že si tohle naši politici snad ani neuvědomují.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Schmarcz: Totální zesměšnění odborů. Potřebuje je ještě vůbec někdo?

27.03.2024, Autor: Martin Schmarcz

Odvoláváme, co jsme odvolali a slibujeme, co jsme slíbili. Jako pomatený pohádkový král působí odboráři poté, co si do čela opět zvolili Josefa Středulu jehož před třemi týdny sesadili v palácovém převratu. Tato tragikomická příhoda jen dokresluje, v jak žalostném stavu je hnutí, které kdysi doslova hýbalo politikou i režimy. Čím to je?

Švehla: Obchod mezi čistou a špinavou částí planety

25.03.2024, Autor: Martin Švehla

Ekologické vidění světa a ekonomiky se ve vyspělých zemních prosazuje už nejméně půl století, v posledních dekádách dokonce velmi radikálně, což vyvolává silnou oponenturu. Jedni mluví o záchraně planety, jejíž zkáza je při současné produkci oxidu uhličitého neodvratná, druzí mluví o ekonomické záchraně společnosti, která se přehnanou a překotnou redukcí uhlíkové stopy ničí v samých základech svého fungování. 

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Recenze zákona o lobbování

18.03.2024, Autor: red

O českém právním řádu se všeobecně soudí, že se stoupající kvantitou trvale klesá jeho kvalita. Pokud platí zákon přechodu kvantity v kvalitu, pak je legislativa výjimkou. Pravděpodobně to souvisí i s tím, že vedle dalších právnických profesí je legislativec málo placen, a když to nefunguje, slouží jako fackovací panák.

Švehla: Euro a politika

17.03.2024, Autor: Martin Švehla

Když pan prezident jednou větou vyvolá veřejnou diskusi, svědčí to o jeho vlivu. V případě zavedení eura to sice není diskuse, která by spojovala, ale také to není nic, co by širokou veřejnost až tak vzrušovalo. Navíc exportéři, kteří se zpočátku zdáli být nejhlasitějšími zastánci přijetí eura se z diskuse vytratili poté, co koruna oslabila a zajistila jim dodatečné příjmy.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Bez jakých znalostí a dovedností se dnes zaměstnanci neobejdou?

14.03.2024, Autor: Z blogosféry

Aby člověk získal a udržel si dobré pracovní místo, musí se prosadit často ve vysoké konkurenci. K tomu pak potřebuje určité vlastnosti a schopnosti, které pomohou podávat patřičné výkony, zvládat pracovní situace a efektivně komunikovat s kolegy i nadřízenými. Co je v současném boji o kvalitní pozici potřeba nejvíce?

Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama