e-news.cz - kurzy
Reklama

Mzdy rostou nejvíce v pojišťovnictví a ve službách

22.06.2017, Autor: Karolína Hurychová

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Mzdy rostou nejvíce v pojišťovnictví a ve službách

Platy v České republice rostly od ledna do května nejvíce v pojišťovnictví a ve službách, a to o téměř dvanáct

procent, respektive o deset. Výrazný nárůst mezd byl take ve státní správě, telekomunikacích a v obchodu. Vyplývá to z údajů portálu Platy.cz. Podle Českého statistického úřadu v prvním kvartálu letošního roku meziročně vzrostla rovněž průměrná mzda, a to o více než pět procent.
Průměrná mzda v ČR podle Českého statistického úřadu vzrostla v prvním kvartálu meziročně o 5,3 procenta na 27 889 korun. Mzdy zaznamenaly nejvyšší (11,9procentní) růst v pojišťovnictví. Platy ve službách rostly o 10,1 procenta a třetí v pořadí byla státní správa, kde platy stouply o 8,6 procenta. Další v pořadí co do růstu mezd skončily obory telekomunikace, obchod, bezpečnost a ochrana.
Ve srovnání s minulým rokem se o jedno procento snížily platy ve vrcholových manažerských postech. Portál Platy.cz zde kalkuluje s celkovou hrubou mzdou včetně odměn.
„Mzdy nyní rostou i v oborech, kde se dlouhodobě držely na poměrně nízké úrovni,“ uvedla Zuzana Lincová, ředitelka personální společnosti Profesia.cz, pod kterou portál Platy.cz v Česku spadá. Například za posledního půl roku podle Lincové rychle vzrostly mzdy zaměstnancům v oblasti ubytování, stravování a pohostinství, což bylo způsobeno mimo jiné zvýšením minimální mzdy a projevilo se zřejmě i zavedení elektronické evidence tržeb.
Mzdy porostou kvůli nedostatku kvalifikovaných zaměstnanců nadále
Především kvůli tomu, že zaměstnanci chybí prakticky ve všech oborech, porostou mzdy podle všeho i nadále. Nedostatek zaměstnanců nyní vedení mnoha společností považuje za největší nebezpečí pro své podnikání. „Samotný růst mezd ale pro udržení nejžádanějších a vysoce kvalifikovaných zaměstnanců přestává stačit,“ uvedla Lincová.
Meziroční růst mezd v prvním kvartálu tohoto roku byl nejvyšší od konce roku 2008, tedy od začátku ekonomické krize. Reálný růst po odečtení inflace byl však letos srovnatelný, nebo i nižší než v období od konce ekonomické krize na přelomu let 2013 a 2014. Medián, tedy prostřední hodnota mezd, se meziročně zvýšil o 5,2 procenta na 23 704 korun.
Foto: Pixabay


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Pojištění a válka: Co by se plnilo a co ne?

10.03.2022, Autor: Laura Feketeová

Svět se ještě více přiblížil k válečnému konfliktu. To si nikdo nepřeje, neboť by to ohrozilo lidské životy i majetek. Jak se však na válku dívají pojišťovny?

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama