e-news.cz - kurzy
Reklama

Podle socialistů je zisk ve zdravotnictví sprosté slovo

26.06.2017, Autor: Petr Vrabec

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Podle socialistů je zisk ve zdravotnictví sprosté slovo

Recenze zákona o univerzitních nemocnicích.

Hodnocení Ekonomického magazínu: 40 %
Autor: Vláda
Datum předložení: Březen 2017
První, kdo prosadil neziskové nemocnice, byl David Rath. Ještě jako ministr zdravotnictví po velkých debatách a střetech v roce 2006 zásadně přispěl k přijetí poslaneckého návrhu zákona, který počítal s vytvořením páteřní sítě nemocnic (cca 140 nemocnic), které budou mít nárok na smlouvu se zdravotní pojišťovnou a řadu dalších výhod. V ostatních nemocnicích, shodou okolností těch soukromých, by si lidé museli péči hradit v plné výši sami, což by nepochybně většinu z nich zlikvidovalo.
Část zákona zrušil Ústavní soud, podle kterého šlo o nepřijatelný zásah do působnosti územně správních celků, když nedobrovolně měnil právní formu jejich zdravotnických zařízení a podroboval je řídící pravomoci Ministerstva zdravotnictví. Nová vláda o přeměnu nemocnic zájem nejevila a zákon byl po pěti letech neslavné existence zrušen jako nepoužitelný paskvil. Socialisté to však nevzdali. Už David Rath věděl, že neziskové nemocnice jsou jedinou pojistkou proti tunelování, a to je odborník na slovo vzatý.
Na přípravě nového zákona začal pracovat ministr Němeček, a to prakticky v původním rozsahu. I on požadoval, aby veřejná nezisková nemocnice byla osvobozena od všech daní a stát ručil za její závazky. Zachována měla být povinnost pojišťoven uzavřít smlouvu o poskytování a úhradě hrazených zdravotních služeb za podmínek, které budou stanoveny právními předpisy o veřejném zdravotním pojištění. Oproti původnímu zákonu už ale vynechal krajské a obecní nemocnice a neziskový status měly získat pouze nemocnice státní.
Ke svému překvapení narazil u Legislativní rady vlády, kterou tehdy vedl jeho stranický kolega Dienstbier. Nelíbil se plánovaný přerod příspěvkových organizací, kterými jsou státní nemocnice dnes, do speciálně vytvořené právnické osoby – veřejné neziskové zdravotnické organizace, jejíž zřízení není podle právních expertů nezbytné. Požadovaných výsledků lze podle nich dosáhnout i za využití stávajících právnických osob při provedení dílčích změn právní úpravy. Určitá právní forma organizace totiž není v rozporu s tím, aby jí zřizovatel stanovil konkrétní podmínky činnosti.
Vedle právnických fines je ovšem zdravotnictví i velkým politickým tématem, a to zvláště pro Andreje Babiše. Ministra Němečka často napadal za to, že je zdravotnictví černou dírou, a proti návrhu zákona se začal okamžitě vymezovat. Kromě toho, jak sám řekl, ve zdravotnictví sice nepodniká, ale dal peníze do fondu, který skupuje nemocnice soukromých lékařů. Jestli Babiš podniká, nebo nepodniká, ať si udělá úsudek každý sám, koncept neziskových nemocnic by ale soukromý zdravotnický byznys samozřejmě poškodil, což je dlouhodobý cíl socialistů, podle kterých je zisk ve zdravotnictví sprosté slovo.
Vládní návrh zákona o univerzitních nemocnicích, který nakonec vláda schválila, je kompromisem, na němž se nakonec koalice byla schopna dohodnout. U nové formy právnické osoby návrh setrval, ale univerzitní nemocnice, kterých má být patnáct, nebudou mít automatický nárok na smlouvu s pojišťovnou a budou platit daně. Vedle toho Babiš prosadil i to, aby nemohly rozprodávat majetek, který na ně stát převede, a jejich hospodaření podléhalo finanční kontrole. Zcela nesystémově v návrhu zůstalo určení univerzitních nemocnic přílohou zákona, což znamená při změně sídla změnit i zákon.
Zákon se sice podařilo vybrabčit natolik, aby nevzbuzoval tak zásadní obavy jako dřív, není ale bez rizik. Neziskovost údajně spočívá v tom, že se zisk převede zpět do hlavní činnosti. To ale nejdřív musíte nějaký vyprodukovat a univerzitní nemocnice zjevně budou mít jiné priority. Větší autonomie, než je tomu u příspěvkových organizací, kde vám za zády věčně stojí nervózní zřizovatel, by tak mohla oslabit rozpočtovou odpovědnost vedení univerzitních nemocnic. A jejich dluhy, byť to ze zákona vypadlo, stejně nakonec zalepí stát.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Proč jsou územní plány klíčem k definování stavebních pozemků pro účely DPH?

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Nejvyšší správní soud (NSS) České republiky nedávno řešil otázku, zda nezastavěný pozemek zahrnutý v územním plánu jako zastavitelný podléhá dani z přidané hodnoty (DPH). Toto rozhodnutí představuje zásadní precedens pro všechny, kteří se podílejí na obchodování s pozemky, ať už jako prodávající, kupující, nebo daňový poradci.

Recenze novely zákona o platebním styku

29.03.2024, Autor: red

Podle výroční zprávy společnosti Chainalysis, dlouhodobě agregující data o kryptoměnách, bylo v roce 2023 prostřednictvím kryptoměn vypráno 22,2 miliardy dolarů. Tatáž společnost zároveň tvrdí, že pouze 0,15 procenta veškerého objemu kryptoměn se dá prokazatelně spojit s kriminální činností.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama

Recenze zákona o lobbování

18.03.2024, Autor: red

O českém právním řádu se všeobecně soudí, že se stoupající kvantitou trvale klesá jeho kvalita. Pokud platí zákon přechodu kvantity v kvalitu, pak je legislativa výjimkou. Pravděpodobně to souvisí i s tím, že vedle dalších právnických profesí je legislativec málo placen, a když to nefunguje, slouží jako fackovací panák.

Recenze novely zákona o státní sociální podpoře

06.03.2024, Autor: red

Meziroční nárůst cen za elektřinu pro průměrnou domácnost odhadem 4500 Kč ročně predikoval v listopadu loňského roku Tomio Okamura. Vycházel z avizovaného růstu regulovaných cen energií a zapřísahal vládu, aby občanům a firmám s drahými cenami energií v příštím roce pomohla, jinak se z toho všichni zhroutí.

Recenze návrhu ústavního zákona o referendu

19.02.2024, Autor: red

Největším příznivcem přímé demokracie zpravidla bývají opoziční strany. Mohou tak odmítat vládou prosazované nepopulární kroky, nebo jen vládě jednoduše vnucovat vlastní agendu. Pokud se opozice po volbách ujme moci, její vztah k referendu zpravidla značně ochladne.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Recenze novely trestního zákoníku

05.02.2024, Autor: red

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek má u neziskovek spoustu škraloupů. Od posezení s nežádoucími osobami přes bombardování žalobců nevhodnými dotazy. Přitom se nedá říct, že by se jim nesnažil nadbíhat. Nové vymezení trestného činu znásilnění je úpravou, po níž různé spolky volají už dlouho a musel přijít ministr Blažek, založením spíše konzervativec, aby je někdo konečně vyslyšel.

Recenze novely zákona o státní památkové péči

22.01.2024, Autor: Z blogosféry

Stát to sice není, ale zároveň tak trochu je. Je to součást Číny a zároveň úplně ne. Postavení Tchaj-wanu by se dalo mírně řečeno označit za schizofrenní. Většina světa zastává politiku jedné Číny, což znamená, že Tchaj-wan jako stát neuznává, současně s ním však udržuje vztahy, jako by to stát byl, jen tomu tak neříkají.

Recenze novely zákona o ochraně zemědělského půdního fondu

27.12.2023, Autor: red

O mizerném nakládání se zemědělským půdním fondem už se toho napsalo mnoho, takže jen stručná rekapitulace. Každý rok je v průměru vyjímáno a zabíráno 700 hektarů zemědělské půdy, z toho zhruba 40 % té nejkvalitnější v první a druhé kategorii. Pokud bychom to sečetli za deset či dvacet let, jsou to obrovská čísla.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Recenze novely zákona o soudech a soudcích

11.12.2023, Autor: swp, red

Bylo vám třicet, jste svéprávný a bezúhonný? Pokud ano, jděte dělat přísedícího k soudu. Zvolen bude každý, pokud jeho zkušenosti a morální vlastnosti dávají záruku, že svou funkci bude řádně zastávat. Ve skutečnosti postačí ta svéprávnost a možná formální bezúhonnost. O místa soudních přísedících dlouhodobě není zájem a na soudech jich je nedostatek.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama