e-news.cz - kurzy
Reklama

Nový systém chrání klienty bank před útoky hackerů

07.08.2017, Autor: Karolína Hurychová

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Nový systém chrání klienty bank před útoky hackerů

Firma ThreatMark vyvinula nový bezpečnostní systém pro ochranu bankovních klientů před kybernetickými útoky.

Systém dokáže rozpoznat počítačový virus, ale také odhalit potenciální riziko vyhodnocováním chování klienta při práci s internetovým bankovnictvím. Systém hlásí, kdy je chování nestandardní a hrozí podvodné odčerpání peněz. V současnosti ho používá již řada bank v České republice i v zahraničí.
Typickým příkladem internetové hrozby je podle jednoho z tvůrců systému a ředitele firmy Michala Tresnera malware. Jedná se o škodlivý software, díky němuž dokáže hacker získat plnou kontrolu nad počítačem, mobilem či tabletem zákazníka a provádět za něj transakce. Další z hrozeb je phishing – v tomto případě přijde klientovi falešný e-mail vypadající jako výzva banky. „Uživatel otevře přílohu či přejde na odkaz, čehož podvodník dokáže využít,“ uvedl Tresner.
Ačkoli nový systém ThreatMark dokáže bojovat i s výše zmíněnými hrozbami, jeho přidaná hodnota není jen v identifikaci známé hrozby, ale také ve schopnosti zabránit novému, zatím neznámému útoku. Systém provádí kontinuální kontrolu a při podezřelém jednání klienta v rámci internetového bankovnictví reaguje prostřednictvím automatické komunikace se systémem v bance. V případě objevení se rizika pak vyžaduje kromě přihlašovacích údajů další autorizaci.
„Neřešíme tolik, co klient v bance dělá, ale jak to dělá. Monitorujeme, jak hýbe myší, jak píše na klávesnici, jaké dělá překlepy a jak pracuje s chráněnou aplikací. Z těchto a dalších stovek parametrů vytváříme profil chování. Když s účtem pracuje neoprávněně někdo jiný, jeho chování je jiné, a to ho prozradí,“ popsal ředitel společnosti ThreatMark.
Nápad se u tvůrců zrodil před čtyřmi lety, kdy se inspirovali konkurenčním řešením. „Myšlenka byla dobrá, provedení špatné. Věděli jsme, jak obejít téměř všechna bezpečnostní opatření. Sami jsme léta pracovali jako etičtí hackeři,“ vysvětlil Michal Tresner. „Před dvěma a půl lety jsme si s kolegou Kryštofem Hilarem sepsali konkrétní hrozby, kterým banky dlouhodobě čelily, a zjistili jsme, že existuje způsob, jak vyřadit útočníky ze hry bez ohledu na použitou metodu.“
Systém je specifický v tom, že spojuje prvky, které podobná řešení zvládají odděleně. Splňuje také nejnovější legislativní požadavky na zabezpečení bankovnictví. Lze ho v podstatě využít pro jakoukoli službu, která vyžaduje autentizaci klienta. Společnost se z původních dvou vývojářů rozšířila na tým o 25 lidech. Jako úspěšný startup také získala investice od fondu ze skupiny KKCG a od skupiny Rockaway.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Vláda rozhodla o pokračování a usnadnění podpory firmám exportujícím na Ukrajinu

19.04.2024, Autor: Z blogosféry

Vláda Petra Fialy na jednání ve středu 17. dubna 2024 rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

Poradna: Jak dodavatelé energií stanovují zálohy

04.04.2024, Autor: Z blogosféry

Zálohy na elektřinu a plyn jsou důležitou součástí procesu dodávky energií. V zájmů odběratelů je, aby je měli nastaveny optimálně, a tak se vyhnuli nepříjemným situacím. Co zálohy jsou, z čeho se skládají, kdo je může měnit a jaký je jejich význam pro každého z nás?

Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

Dálkový odečet spotřeby vody využívá stále více zákazníků PVK

21.02.2024, Autor: red

Stále více odběratelů využívá dálkové odečty spotřeby vody, jednoduchou a bezpečnou formu kontroly nad svým vodoměrem. Na konci loňského roku Pražské vodovody a kanalizace měly tímto způsobem osazeno 17 138 vodoměrů, což je meziročně nárůst o 15 procent. Přitom v roce 2012 jich bylo pouhých 157 kusů.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Tři čtvrtiny zaměstnanců zvažují změnu oboru nebo rekvalifikaci

13.02.2024, Autor: Laura Feketeová

Český trh práce prochází transformací s rostoucím důrazem na digitální dovednosti a umělou inteligenci. Výsledky průzkumu personální agentury Randstad ukazují, že téměř tři čtvrtiny zaměstnanců možnost rekvalifikace či úplnou změnu oboru připouštějí.

Pražská stoková síť je pod kontrolou odborníků z PVK 

12.02.2024, Autor: red

144 kilometrů prohlédnuté stokové sítě, 1 837 zrevidovaných vstupních šachet a objektů, 28 nalezených havárií a 67 vypracovaných návrhů na odstranění závad zařazených do plánu oprav a investic.To je výsledek činnosti pracovníků útvaru průzkumu stokové sítě Pražských vodovodů a kanalizací za loňský rok.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama