e-news.cz - kurzy
Reklama

V pololetí přibylo nejméně podnikatelů v české historii

20.08.2017, Autor: Karolína Hurychová

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
V pololetí přibylo nejméně podnikatelů v české historii

Nejméně podnikatelů v historii České republiky přibylo v prvním pololetí tohoto roku.

Podnikatelskou činnost zahájilo ve sledovaném období přes devětadvacet tisíc fyzických osob podnikatelů, a naopak ji ukončilo přes šestadvacet tisíc lidí. Přibyly tak necelé tři tisíce nových podnikatelů. Těch bylo nejvíce v Praze, nejméně v Karlovarském kraji. Velký zájem byl o oprávnění pro informační a komunikační činnosti.
V první polovině letošního roku přibylo v Česku 2 811 nových fyzických osob podnikatelů. Podnikatelskou činnost zahájilo 29 142 lidí, a naopak ukončilo 26 331. Informace vycházejí z analýzy společnosti CRIF – Czech Credit Bureau vyhodnocené z dat portálu Informaceofirmach.cz. „Podle Registru ekonomických subjektů v letech 2013, 2009 a 1993 výrazně klesl počet fyzických osob podnikatelů, což bylo ale způsobeno čištěním a aktualizací dat. Pokud od těchto tří let odhlédneme, přibylo v prvním pololetí 2017 vůbec nejméně fyzických osob podnikatelů za všechna první pololetí od vzniku samostatné ČR,“ komentovala výsledky analytička CRIF Věra Kameníčková.
Značné rozdíly v poměru počtu vzniklých i zaniklých živnostenských oprávnění byly mezi jednotlivými kraji. Například v Praze v první polovině roku na každých 10 zaniklých vzniklo 16 nových podnikatelských oprávnění pro fyzické osoby, na Vysočině 13. Na druhé straně v Ústeckém kraji vzniklo devět nových oprávnění na 10 zaniklých a v Karlovarském kraji jen sedm. V ostatních krajích počet podnikajících fyzických osob mírně rostl nebo stagnoval.
Nejvíce fyzických osob začalo podnikat v Praze, a to 4 595. Dále ve Středočeském (3 863) a Jihomoravském kraji (3 248). Naopak nejméně nových podnikatelů zaznamenal Karlovarský kraj, kde s živností začalo jen 646 osob. Nejvyšší počet ukončených živností evidoval Středočeský kraj, kde svou činnost ukončilo 3 473 osob. Následoval Moravskoslezský kraj se 3 203 ukončenými živnostmi a Praha s 2 944. Nejvyšší čistý přírůstek podnikajících fyzických osob byl ve sledovaném období v české metropoli (1 651), následovaly kraje Středočeský (390) a Jihomoravský (353). Největší čistý pokles podnikatelů trápil Karlovarský kraj s 324 ukončenými živnostmi, dále kraje Ústecký (243) a Moravskoslezský (91).
S podnikáním začínali nejčastěji mladí lidé, když 48 procent nových podnikatelů bylo ve věku 18 až 30 let a následovali je třicátníci. Tři čtvrtiny nových podnikatelů byly osoby mladší 40 let. Naopak pouze dvěma procenty se na celkovém počtu nových oprávnění podíleli lidé nad šedesát let, zatímco jejich podíl na zaniklých oprávněních byl 40 procent. Častěji začali podnikat muži, a to v 62 procentech, vzhledem k 32 procentům žen. Muži však také v mnohem větší míře podnikání rušili, když 75 procent zaniklých oprávnění náleželo právě jim. Podíl žen podnikatelek se tak během prvního pololetí 2017 lehce zvýšil.
Nárůst zájmu o podnikání byl zaznamenán v rámci specializovaných a vědeckých profesí. Během první poloviny roku vzniklo v odvětví informační a komunikační činnosti čtyřikrát více podnikatelů, než kolik jich zaniklo. Následují profesní, vědecké a technické činnosti, kde na deset zaniklých vzniklo 18 nových. Počet podnikatelských oprávnění naopak klesal v obchodě, ubytování a stravování, dopravě či stavebnictví.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Nálada spotřebitelů se prudce zlepšuje

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Podle dubnového konjunkturálního průzkumu z dílny Českého statistického úřadu vzrostl souhrnný indikátor tuzemské ekonomické důvěry z březnových 94,2 na aktuálních 97,0 bodu.

E-šmejdi způsobili za první čtvrtletí škody za 357 milionů korun

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Za první tři měsíce letošního roku se počet kybernetických útoků na klienty bank zvýšil o 21 procent. Celkově bylo napadeno 20 723 klientů. I přes vyšší počet útoků se snížila celková škoda, a to na 357 milionů korun. Klesla i průměrná škoda na jednoho klienta, která je mírně přes 17 tisíc korun. 

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Příspěvky na DIP zatím firmy nabízí spíše výjimečně. Zaměstnanci se k novému produktu staví rovněž opatrně

23.04.2024, Autor: Z blogosféry

Dlouhodobý investiční produkt mohou Češi využívat už od začátku letošního roku. Většina z nich ale nadále setrvává u penzijního spoření. Důvodem je především neznalost, ale také váhavost zaměstnavatelů. Ti vyčkávají a zatím pouze malá část z nich svým zaměstnancům na DIP přispívá. Hlavním argumentem je malá informovanost a případná administrativní zátěž.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

ČNB: Věnujte pozornost penězům, abyste poznali padělky 

18.04.2024, Autor: Z blogosféry

3 539 českých bankovek a mincí v celkové hodnotě 5,648 milionů Kč označila loni za padělek Česká národní banka (ČNB). Nejvíc jich, stejně jako v minulosti, bylo v Praze, a to 1 019. Následovaly Klatovy s 298 padělky a Karlovy Vary s 273 falešnými penězi. Víc než mince se padělaly bankovky, zvýšil se i počet nepravých dvacetikorun. Meziročně ČNB zadržela o 2 419 padělků víc.

Výrobní ceny v průmyslu zůstávají na uzdě

17.04.2024, Autor: Z blogosféry

Ceny tuzemských průmyslových výrobců v průběhu března oproti předchozímu měsíci klesly o 0,1 %, což odpovídá meziroční stagnaci. Výsledek tak pro trh představuje poměrně výrazné překvapení směrem dolů, když vyhlížel meziroční růst o 0,3 %. 

Komentář Radomíra Jáče k údajům o inflaci v ČR za březen

10.04.2024, Autor: Z blogosféry

Meziroční inflace zůstala v březnu beze změny přesně na úrovni dvouprocentního inflačního cíle: v souladu s očekáváním finančního trhu. Na úrovni 2,0 % je meziroční inflace pod předpokladem ČNB, neboť centrální banka ve své prognóze zveřejněné počátkem února čekala březnovou inflaci na úrovni 2,9 %.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

CETA: Snížení sazeb ECB v nedohlednu ochlazuje ekonomiku eurozóny

08.04.2024, Autor: red

Finanční trhy dlouho čekají na rozhodnutí Evropské centrální banky (ECB) snížit úrokové sazby. Pomalé zpomalování inflace a pečlivé prověřování ekonomického vývoje eurozóny to bance zatím nedovoluje. Hlavní depozitní sazba zůstává od posledního hlasování, které proběhlo 7.3.2024, nezměněna na úrovni 4 %, což je stav od srpna 2023. 

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama