e-news.cz - kurzy
Reklama

Musíme řešit strukturu pracovních pozic, ne navyšování mezd

23.09.2017, Autor: Karolína Hurychová

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Musíme řešit strukturu pracovních pozic, ne navyšování mezd

Podle Svazu průmyslu je potřeba řešit strukturu pracovních pozic v České republice.

V současnosti existuje vysoký podíl nízkokvalifikovaných pracovních míst s nižšími mzdami i proto, že řada českých podniků je subdodavatelem finálních výrobců. Jednání o výši mezd probíhají na úrovni jednotlivých podniků, proto svaz odmítá skokové zvyšování, které chtějí odbory. Zvyšování mezd musí odrážet jak produktivitu práce, tak skutečnou ekonomickou situaci, uvádí svaz v tiskové zprávě.
„Mnoho firem u nás je v průmyslovém řetězci subdodavatelem finálních výrobců. I z toho důvodu je v České republice velký podíl nízkokvalifikovaných pozic, na kterých zaměstnanci pobírají nižší mzdy,“ uvedl 1. viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jan Rafaj. Proto se podle něj musíme v českých firmách dívat na strukturu pracovních pozic tak, aby se co nejvíc zaměstnanců postupně posouvalo na kvalifikovanější pozice s vyšším mzdovým ohodnocením. „Proto apelujeme na vládu, aby jakékoli investiční pobídky, které budou odteď dávat, byly pouze pro podnikatele a jejich záměry, které budou do České republiky přinášet více kvalifikované, to znamená lépe placené pozice.“
Odbory v minulém týdnu požadovaly na svém mítinku navyšování mezd ve firmách o 8–10 %. Výše mezd, jejichž růst ve druhém čtvrtletí roku v průměru přesahoval sedm procent, ale musí odrážet skutečnou ekonomickou situaci, která se může v průběhu jednoho kvartálu rapidně změnit. Tak tomu bylo například v roce 2008, kdy přišla ekonomická krize. V roce 2009 pak mzdy klesaly, navzdory tomu, že v předchozích dvou letech rostly ještě výrazněji než v současné době.
Svaz ústy svého prezidenta Jaroslava Hanáka volání odborových předáků po skokovém navyšování mezd striktně odmítá, zejména pak v době, kdy mzdy v tuzemsku přirozeně stoupají a situace na trhu práce i ekonomický růst jejich vzestup podporují.
„Toto jednání vnímám jako předvolební nátlak. Opravdová jednání se totiž odehrávají přímo v podnicích,“ komentuje situaci Jaroslav Hanák. „Kolektivní vyjednávání spolu s benefity pro zaměstnance řeší také firemní rozvojové investice. Zaměstnavatel zodpovídá za to, jestli podnik bude konkurenceschopný i další roky, kolik investuje do svého rozvoje a modernizace, jaké školení a rozvoj svým lidem nabídne a jaké celkové podmínky jeho zaměstnanec má.“


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Ekonomická nálada domácností se prudce zlepšuje

25.03.2024, Autor: Z blogosféry

Indikátor tuzemské ekonomické důvěry v březnu narostl z únorových 90,6 na 94,2 bodu a dostal se tak nejvýše od května loňského roku. Důvěra v podnikatelském sektoru se zvýšila z 89,9 na 93,0 bodu, tedy nejvýše od prosince 2023. Ještě výrazněji pak poskočila důvěra spotřebitelů, která se z 94,0 dostala až na 99,9, což je nejlepší výsledek od října 2021.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Za jídlo a koledu na Velikonoce utratíme průměrně kolem tří tisíc, ceny hlídáme více než loni. Tradiční zvyky ustupují domácí pohodě

21.03.2024, Autor: Z blogosféry

Pomlázku si koupit v obchodě, s dětmi nabarvit vajíčka a pak si spíše než zvyky a tradice užívat jeden druhého a probouzející se přírody. Tak vypadá podle Čechů ideální slavení druhého nejoblíbenějšího tuzemského svátku. Za velikonoční pohoštění a koledu si sice letos připlatíme, ale skok nebude takový jako loni: průměrná částka se bude pohybovat lehce nad třemi tisícovkami.

Česká republika má rekordních 10,9 milionů obyvatel

20.03.2024, Autor: Z blogosféry

V roce 2023 se narodilo pouze 91 149 dětí, což bylo o 10 150 dětí méně než v roce 2022. Jelikož počet zemřelých převýšil počet narozených, tak došlo k přirozenému úbytku počtu obyvatel v naší zemi o 21 646 lidí.

O IT obory je velký zájem, v Česku však stále chybí až 30 tisíc ajťáků, nejvíce v oboru kyberbezpečnost

20.03.2024, Autor: Z blogosféry

V Česku chybí odborníci z oblasti IT. V České republice je zaměstnaných více než 316 000 IT specialistů, zapotřebí je jich ale až o 30 000 víc. Zájem o studium oboru na vysoké škole přitom roste – v roce 2022 studovalo informační a komunikační technologie (ICT) téměř 24 000 studentů. Počet studentů je vyšší než za posledních 5 let. Nedostatek pracovníků je především u oboru kybernetické bezpečnosti.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Maloobchod je zřejmě konečně na cestě vzhůru

13.03.2024, Autor: Z blogosféry

Tuzemské maloobchodní tržby vykázaly v lednu letošního roku oproti předchozímu měsíci reálný nárůst o 1,0 %, což odpovídá meziročnímu zvýšení o 2,4 %. To lze označit za příjemné překvapení, když trh větřil růst podstatně umírněnější (0,5 %). Jedná se již o čtvrtý měsíc v řadě, kdy se tržby meziměsíčně zvýšily, což lze interpretovat jako znamení, že se spotřeba domácností konečně odrazila ode dna.

Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Inflace rychle brzdí. Mnozí se začínají bát deflace

12.03.2024, Autor: Z blogosféry

Český statistický úřad zveřejnil data o únorové inflaci. Spotřebitelské ceny meziměsíčně vzrostly o 0,3 %. Tento vývoj byl ovlivněn zejména vyššími cenami v oddíle doprava a v oddíle rekreace a kultura. Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v únoru o 2,0 %, což bylo o 0,3procentního bodu méně než v lednu.

Reálné mzdy rostou, byť meziročně zůstávají v minusu

05.03.2024, Autor: Z blogosféry

Tuzemská průměrná hrubá měsíční mzda v posledním čtvrtletí roku 2023 meziročně narostla o 6,3 % a dosáhla tak hodnoty 46 013 Kč (medián činil 39 685 Kč). V reálném vyjádření, tedy po očištění o 7,6% inflaci, ovšem průměrná mzda naopak poklesla o 1,2 %. Tento výsledek byl nepatrně horší, než čekal trh (-1,1 %) a naopak nepatrně lepší, než předpokládala Česká národní banka (-1,3 %).

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama