Apogeo
Reklama

Poslanci vymysleli spotřebitelský kodex, který nebude nikdo číst

17.09.2017, Autor: Petr Vrabec

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Poslanci vymysleli spotřebitelský kodex, který nebude nikdo číst

Recenze věcného záměru zákona o ochraně spotřebitele.

Hodnocení Ekonomického magazínu: 50 %
Autor: Ministerstvo průmyslu a obchodu, Ministerstvo spravedlnosti
Datum předložení: září 2017
Co má společného, když kupujete televizi, berete si půjčku nebo podepisujete smlouvu s telefonním operátorem? Jste v postavení spotřebitele a vztahuje se na vás řada předpisů, které vás mají chránit před výrobci, prodejci či případnými šmejdy. Ochrana spotřebitele je dnes upravena soukromoprávními i veřejnoprávními předpisy. Obecná pravidla jsou převážně v občanském zákoníku (soukromoprávní norma) a zákoně o ochraně spotřebitele (veřejnoprávní norma), který definuje, co je nekalá obchodní praktika, poctivost prodeje, různé informační povinnosti, zákazy, možnosti mimosoudních řešení sporů atd., tedy věci, na jejichž dodržování je veřejný zájem a které mají být dozorovány veřejnou mocí.
Vedle toho existuje mnoho dalších předpisů zaměřených na konkrétní oblasti spotřebitelské problematiky, jako jsou například finanční služby (zákon o spotřebitelském úvěru), elektronické komunikace (zákon o elektronických komunikacích), předpisy v oblasti potravinového práva (zákon o potravinách aj.), zdravotnictví (zákon o ochraně veřejného zdraví) či poštovní služby (zákon o poštovních službách).
Před koncem roku 2016 uložila vláda ministrům průmyslu a spravedlnosti zpracovat věcný záměr zákona o ochraně spotřebitele, který by dosavadní úpravu všech práv a povinností spotřebitelů a podnikatelů soustředil do jednoho právního předpisu, což podle vlády povede k lepší orientaci v předmětné problematice. Koncentrace spotřebitelského práva do samostatného právního předpisu (zejména její vyjmutí z občanského zákoníku) má také umožnit pružnou reakci na potřebu implementovat novou evropskou legislativu.
Předložený návrh věcného záměru (není v paragrafech) počítá s tím, že se do jedné normy shromáždí všechna pravidla potřebná zejména z pohledu běžného spotřebitele. Spotřebitelé, ale i poskytovatelé služeb či dodavatelé zboží, pro které se zavede souhrnné označení profesionál, zde najdou odpovědi na otázky, které řeší v každodenním právním styku – kdy a jak odstoupit od smlouvy, zda to bude něco stát, kde uplatnit reklamaci, kdy bude vyřízena, jaká smluvní ujednání jsou zakázána apod. Oproti občanskému zákoníku, kde to dnes většinou najdete, budou prý ona ustanovení formulována srozumitelněji a přehledněji.
Hned na úvod hodnocení si přiznejme, že ambice na sjednocení veškerého spotřebitelského práva je nereálná. Předkladatel to i přiznává – připouští, že v oblastech, jako jsou potraviny, finanční služby, zdravotní a hygienické požadavky, elektronické komunikace, energetická odvětví (tj. elektroenergetika, plynárenství, teplárenství), má nadále platit zvláštní právní úprava, na niž by bylo v novém zákonu odkázáno. Ochrana spotřebitele zkrátka prostupuje mnoho činností ve výrobě, prodeji zboží či služeb, a pokud bychom ji ze všech předpisů důsledně vyjmuli, stali by se z některých neživotaschopní mrzáci. Krom toho je mnohdy obtížné stanovit, co ještě ochrana spotřebitele je, a co už nikoli.
Ve výsledku tak budeme mít spotřebitelský kodex, kde něco bude, a něco ne, přičemž běžný spotřebitel, pro kterého to děláme, se v tom přirozeně nevyzná. I tak ale na něj může mít norma pozitivní dopad. Posunem od soukromoprávní úpravy k veřejnoprávní se ochrana spotřebitele posílí. Zatímco doposud k vymožení práv musíte jít do sporu, podle nové úpravy by na dodržování pravidel a jejich vymáhání včetně sankcionování mnohem více dohlížel stát, který ovšem zase o něco nabobtná. Pozitivní může být i to, že při neustálém vývoji evropského spotřebitelského práva nebude nutné pořád měnit občanský zákoník.
Myšlenka reorganizovat právní předpisy za účelem sjednocení nějaké problematiky už tu byla například v podobě antidiskriminačního zákona, kam se (ponejvíce z pracovněprávních předpisů) soustředila všechna ustanovení na ochranu před všemožnou diskriminací. Bylo by ale iluzí se domnívat, že při aplikaci tohoto postupu na spotřebitelské právo vznikne kompaktní norma. Do jednoho zákona se totiž vedle sebe dostane prodej zájezdů, uzavírání spotřebitelských smluv na dálku, ubytovací služby atd., které z logiky věci mají pro každý předmět ochrany spotřebitelská práva definována odlišně.
Asi největší iluzí ale je představa, že vznikne přehledná a snadno uchopitelná norma pro veřejnost, něco jako spotřebitelská bible, ve které si každý bude po večerech listovat a čerpat z ní moudro. Ve skutečném světě většina občanů nepřečte ani návod na pračku, natožpak aby četli zákony. Leda by je někdo zfilmoval, nejlépe jako porno. Přesto pračky všichni celkem úspěšně používají. Důležitější než dělat ze zákonů bestsellery totiž je nedávat tam nelogičnosti a blbosti, které nikdo nečeká. Ostatní už uživatel zjistí cestou pokusu a omylu. A když nevím, zeptám se Googlu a nebudu kvůli tomu louskat paragrafy.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Recenze novely zákona o platebním styku

29.03.2024, Autor: red

Podle výroční zprávy společnosti Chainalysis, dlouhodobě agregující data o kryptoměnách, bylo v roce 2023 prostřednictvím kryptoměn vypráno 22,2 miliardy dolarů. Tatáž společnost zároveň tvrdí, že pouze 0,15 procenta veškerého objemu kryptoměn se dá prokazatelně spojit s kriminální činností.

Recenze zákona o lobbování

18.03.2024, Autor: red

O českém právním řádu se všeobecně soudí, že se stoupající kvantitou trvale klesá jeho kvalita. Pokud platí zákon přechodu kvantity v kvalitu, pak je legislativa výjimkou. Pravděpodobně to souvisí i s tím, že vedle dalších právnických profesí je legislativec málo placen, a když to nefunguje, slouží jako fackovací panák.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Recenze novely zákona o státní sociální podpoře

06.03.2024, Autor: red

Meziroční nárůst cen za elektřinu pro průměrnou domácnost odhadem 4500 Kč ročně predikoval v listopadu loňského roku Tomio Okamura. Vycházel z avizovaného růstu regulovaných cen energií a zapřísahal vládu, aby občanům a firmám s drahými cenami energií v příštím roce pomohla, jinak se z toho všichni zhroutí.

Recenze návrhu ústavního zákona o referendu

19.02.2024, Autor: red

Největším příznivcem přímé demokracie zpravidla bývají opoziční strany. Mohou tak odmítat vládou prosazované nepopulární kroky, nebo jen vládě jednoduše vnucovat vlastní agendu. Pokud se opozice po volbách ujme moci, její vztah k referendu zpravidla značně ochladne.

Recenze novely trestního zákoníku

05.02.2024, Autor: red

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek má u neziskovek spoustu škraloupů. Od posezení s nežádoucími osobami přes bombardování žalobců nevhodnými dotazy. Přitom se nedá říct, že by se jim nesnažil nadbíhat. Nové vymezení trestného činu znásilnění je úpravou, po níž různé spolky volají už dlouho a musel přijít ministr Blažek, založením spíše konzervativec, aby je někdo konečně vyslyšel.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Recenze novely zákona o státní památkové péči

22.01.2024, Autor: Z blogosféry

Stát to sice není, ale zároveň tak trochu je. Je to součást Číny a zároveň úplně ne. Postavení Tchaj-wanu by se dalo mírně řečeno označit za schizofrenní. Většina světa zastává politiku jedné Číny, což znamená, že Tchaj-wan jako stát neuznává, současně s ním však udržuje vztahy, jako by to stát byl, jen tomu tak neříkají.

Recenze novely zákona o ochraně zemědělského půdního fondu

27.12.2023, Autor: red

O mizerném nakládání se zemědělským půdním fondem už se toho napsalo mnoho, takže jen stručná rekapitulace. Každý rok je v průměru vyjímáno a zabíráno 700 hektarů zemědělské půdy, z toho zhruba 40 % té nejkvalitnější v první a druhé kategorii. Pokud bychom to sečetli za deset či dvacet let, jsou to obrovská čísla.

Recenze novely zákona o soudech a soudcích

11.12.2023, Autor: swp, red

Bylo vám třicet, jste svéprávný a bezúhonný? Pokud ano, jděte dělat přísedícího k soudu. Zvolen bude každý, pokud jeho zkušenosti a morální vlastnosti dávají záruku, že svou funkci bude řádně zastávat. Ve skutečnosti postačí ta svéprávnost a možná formální bezúhonnost. O místa soudních přísedících dlouhodobě není zájem a na soudech jich je nedostatek.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama