e-news.cz - kurzy
Reklama

Čtveřice největších bank asi dosáhne rekordního zisku

18.11.2017, Autor: Karolína Hurychová

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Čtveřice největších bank asi dosáhne rekordního zisku

Čtyři největší banky v České republice vydělaly za tři čtvrtletí letošního roku bez jedné desetiny dvaačtyřicet miliard korun, což činí

přibližně o šest procent více než ve sledovaném období minulého roku. Nejvyššího čistého zisku během tří kvartálů letos dosáhla ČSOB se třinácti a půl miliardami korun. Přes desetimiliardový zisk se dostaly Česká spořitelna a Komerční banka. Vyplývá to z výsledků bank. Podle odborníků by výsledky za celý letošní rok mohly dosáhnout rekordu.

„Na konstatování, že český bankovní sektor patří k těm nejstabilnějším a nejziskovějším v Evropě, není co měnit. A to na pozadí faktu, že výnosy z bankovních poplatků buď stagnují, nebo dokonce klesají,“ komentoval výsledky zakladatel portálu Bankovnípoplatky.cz Patrik Nacher.
Ziskovost českých bank je velmi vysoká, souhlasil analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak. Zisky podle něj rostou zejména díky nárůstu čistých úrokových příjmů, což je důsledek vyššího objemu poskytnutých půjček a nízké míry nesplácení. Tento stav by se zatím měnit neměl. Zájem o úvěry bude vysoký i v roce 2018. Banky ale musí dávat pozor na nárůst nákladů. Zejména osobní náklady začínají rychle stoupat, jelikož se zaměstnanci snaží o vyjednávání vyšších peněžních či nepeněžních odměn, dodal.
Čistý zisk skupiny ČSOB za tři čtvrtletí 2017 stoupl meziročně o 13 procent na 13,5 miliardy korun. Zisk rostl hlavně díky silné výkonnosti finančních trhů, vyšším příjmům z poplatků u investičních produktů, platebních karet, úvěrů a zahraničních plateb a jednorázovému zisku z vypořádání dřívějšího soudního sporu v prvním čtvrtletí 2017.
Komerční bance vzrostl za tři čtvrtletí čistý zisk meziročně o 5,5 procenta na 11,2 miliardy korun. Bez jednorázových příjmů za podíly ve společnosti Visa a ve zpracovateli karetních plateb Cataps v loňském roce a bez vlivu přecenění a prodeje budov centrály v letošním roce dosáhl zisk 10,3 miliardy korun, a byl tak vyšší o 13,1 procenta. Čistý zisk podle banky vzrostl díky nízkým nákladům na riziko. „Výsledek prvních tří čtvrtletí je ovlivněn neobvyklou situací na českém bankovním trhu, kde přetrvávají důsledky měnových intervencí,“ uvedl generální ředitel Komerční banky Jan Juchelka.
České spořitelně klesl za tři čtvrtletí čistý zisk meziročně o 1,8 procenta na 11,7 miliardy korun. Za meziročním poklesem zisku je podle banky loňský jednorázový výnos z prodeje akcií společnosti Visa Europe – bez tohoto vlivu by se meziroční čistý zisk zvýšil o 8,7 procenta. „Růst hypotečních, spotřebitelských i firemních úvěrů dokazuje, že se daří domácnostem i firmám. Jejich dobrou kondici potvrzuje také klesající podíl špatných úvěrů,“ uvedl předseda představenstva ČS Tomáš Salomon.
Česká a slovenská UniCredit Bank vykázala za tři čtvrtletí čistý zisk 217 milionů eur (5,5 miliardy korun), což je meziroční růst o 18,5 procenta.
Výsledky největších bank v ČR v miliardách korun:

čistý zisk za 3. čtvrtletí 2017 čistý zisk za 3. čtvrtletí 2016 čistý zisk za 3. čtvrtletí 2015
ČSOB 13,5 12 11
Česká spořitelna 11,7 11,9 11,1
Komerční banka 11,2 10,6 9,9
UniCredit Bank ČR a SR 5,5 4,9 4,6

ČTK


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

ČNB: Věnujte pozornost penězům, abyste poznali padělky 

18.04.2024, Autor: Z blogosféry

3 539 českých bankovek a mincí v celkové hodnotě 5,648 milionů Kč označila loni za padělek Česká národní banka (ČNB). Nejvíc jich, stejně jako v minulosti, bylo v Praze, a to 1 019. Následovaly Klatovy s 298 padělky a Karlovy Vary s 273 falešnými penězi. Víc než mince se padělaly bankovky, zvýšil se i počet nepravých dvacetikorun. Meziročně ČNB zadržela o 2 419 padělků víc.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Výrobní ceny v průmyslu zůstávají na uzdě

17.04.2024, Autor: Z blogosféry

Ceny tuzemských průmyslových výrobců v průběhu března oproti předchozímu měsíci klesly o 0,1 %, což odpovídá meziroční stagnaci. Výsledek tak pro trh představuje poměrně výrazné překvapení směrem dolů, když vyhlížel meziroční růst o 0,3 %. 

Komentář Radomíra Jáče k údajům o inflaci v ČR za březen

10.04.2024, Autor: Z blogosféry

Meziroční inflace zůstala v březnu beze změny přesně na úrovni dvouprocentního inflačního cíle: v souladu s očekáváním finančního trhu. Na úrovni 2,0 % je meziroční inflace pod předpokladem ČNB, neboť centrální banka ve své prognóze zveřejněné počátkem února čekala březnovou inflaci na úrovni 2,9 %.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

CETA: Snížení sazeb ECB v nedohlednu ochlazuje ekonomiku eurozóny

08.04.2024, Autor: red

Finanční trhy dlouho čekají na rozhodnutí Evropské centrální banky (ECB) snížit úrokové sazby. Pomalé zpomalování inflace a pečlivé prověřování ekonomického vývoje eurozóny to bance zatím nedovoluje. Hlavní depozitní sazba zůstává od posledního hlasování, které proběhlo 7.3.2024, nezměněna na úrovni 4 %, což je stav od srpna 2023. 

Tržby e-shopů prudce rostou

05.04.2024, Autor: Z blogosféry

Tržby obchodníků narůstají již tři měsíce v řadě. Tahounem tohoto pozitivního trendu jsou především internetové obchody, kterým se zvyšují tržby dvouciferným tempem. 

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Ekonomická nálada domácností se prudce zlepšuje

25.03.2024, Autor: Z blogosféry

Indikátor tuzemské ekonomické důvěry v březnu narostl z únorových 90,6 na 94,2 bodu a dostal se tak nejvýše od května loňského roku. Důvěra v podnikatelském sektoru se zvýšila z 89,9 na 93,0 bodu, tedy nejvýše od prosince 2023. Ještě výrazněji pak poskočila důvěra spotřebitelů, která se z 94,0 dostala až na 99,9, což je nejlepší výsledek od října 2021.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama