e-news.cz - kurzy
Reklama

První čtvrtletí: Na DPH o osm miliard korun meziročně více

27.03.2017, Autor: Karolína Hurychová

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
První čtvrtletí: Na DPH o osm miliard korun meziročně více

Finanční správa vybrala na DPH během prvního kvartálu letošního roku o více než osm miliard korun více ve srovnání se

stejným obdobím předcházejícího roku. Nárůst ve srovnání se stejným obdobím roku 2016 činí téměř 15 %. Alespoň to tvrdil v diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce ředitel Generálního finančního ředitelství (GFŘ) Martin Janeček.
Finanční správa České republiky vybrala během prvního čtvrtletí roku 2017 na dani z přidané hodnoty (DPH) o 8,25 miliardy korun více než v roce 2016. Podle Martina Janečka mělo pozitivní vliv především zavedení kontrolního hlášení, které začalo jako opatření proti daňovým únikům fungovat v minulém roce. Martin Janeček dodal, že data jsou včetně hospodářského růstu.
Podle odhadů ministerstva financí ze začátku března tohoto roku, mělo kontrolní hlášení přispět v roce 2016 k lepšímu výběru DPH částkou v rozmezí 10,2 až 12,6 miliardy Kč. V rámci výběru DPH získal rozpočet České republiky příjem ve výši téměř 350 miliard korun s meziročním nárůstem ve výši asi 18 miliard. Janeček v ČT doplnil, že kontrolní hlášení doposud celkem přineslo 20 miliard. „Těch 20 miliard korun je ve státním rozpočtu,“ uvedl.
Bývalý zástupce ředitele GFŘ je k uveřejněným výsledkům skeptický
Předchozí zástupce ředitele GFŘ Jiří Žežulka, který byl zodpovědný za vedení správy před Martinem Janečkem, uvedl, že výkladu čísel za loňský rok příliš nerozumí: „Když odečteme vliv kontrolního hlášení, tak jak je prezentováno, tak to znamená, že jsme vlastně docílili nárůstu inkasa (čistého ekonomického růstu) někde maximálně kolem dvou procent. To je přece kriticky málo,“ uvedl. Současný ředitel Generálního finančního ředitelství Martin Janeček tuto Žežulkovu interpretaci odmítl.
Dle slov bývalé náměstkyně ministra financí Simony Hornochové není možné čísla tímto způsobem dopočítat. „Souhlasím s tím, že ne celý růst HDP generuje DPH,“ sdělila. Kontrolní hlášení se týká zhruba půl milionu daňových poplatníků. Společnosti mají povinnost podávat kontrolní hlášení každý měsíc. Pro fyzické osoby, jež jsou plátci DPH, je lhůta pro kontrolní hlášení závislá na lhůtě přiznání u DPH, mohou tak kontrolní hlášení podávat měsíčně nebo čtvrtletně.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

Dálkový odečet spotřeby vody využívá stále více zákazníků PVK

21.02.2024, Autor: red

Stále více odběratelů využívá dálkové odečty spotřeby vody, jednoduchou a bezpečnou formu kontroly nad svým vodoměrem. Na konci loňského roku Pražské vodovody a kanalizace měly tímto způsobem osazeno 17 138 vodoměrů, což je meziročně nárůst o 15 procent. Přitom v roce 2012 jich bylo pouhých 157 kusů.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Tři čtvrtiny zaměstnanců zvažují změnu oboru nebo rekvalifikaci

13.02.2024, Autor: Laura Feketeová

Český trh práce prochází transformací s rostoucím důrazem na digitální dovednosti a umělou inteligenci. Výsledky průzkumu personální agentury Randstad ukazují, že téměř tři čtvrtiny zaměstnanců možnost rekvalifikace či úplnou změnu oboru připouštějí.

Pražská stoková síť je pod kontrolou odborníků z PVK 

12.02.2024, Autor: red

144 kilometrů prohlédnuté stokové sítě, 1 837 zrevidovaných vstupních šachet a objektů, 28 nalezených havárií a 67 vypracovaných návrhů na odstranění závad zařazených do plánu oprav a investic.To je výsledek činnosti pracovníků útvaru průzkumu stokové sítě Pražských vodovodů a kanalizací za loňský rok.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Odtah vozidla při havárii na vodovodní či kanalizační síti hradí PVK 

08.02.2024, Autor: Z blogosféry

Pražské vodovody a kanalizace musí havárii na vodovodní či kanalizační síti neprodleně odstranit. V této souvislosti mají podle zákona o vodovodech a kanalizacích možnost rozhodnout o odtahu vozidla, které brání opravě. Vůz vždy zamíří na odstavné parkoviště, kde je bezplatně vydán majiteli. Úhradu za odtah hradí Pražské vodovody a kanalizace.

Ekonomika se zvedá jen velmi pomalu

30.01.2024, Autor: Z blogosféry

Český hrubý domácí produkt v posledním čtvrtletí roku 2023 podle předběžného odhadu mezičtvrtletně narostl o 0,2 %, což odpovídá meziročnímu poklesu o 0,2 %. Výsledek je v souladu s očekáváními trhu, oproti prognóze České národní banky se ekonomice dařilo o něco lépe. Za celý rok 2023 tak české hospodářství vykázalo pokles o 0,4 %.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama