e-news.cz - kurzy
Reklama

Rozdíl výnosů českých a německých dluhopisů je nejvyšší za pět let

21.04.2017, Autor: Karolína Hurychová

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Rozdíl výnosů českých a německých dluhopisů je nejvyšší za pět let

Desetiletý český dluhopis má v současné době výnosnost zhruba devět desetin procenta, kdežto německý necelé dvě desetiny procenta.

Rozdíl mezi výnosem českého a německého desetiletého státního dluhopisu je tak nejvyšší od roku 2012. Zahraniční investoři vlastní více než dvě pětiny tuzemských státních dluhopisů v objemu přes půl bilionu korun.
Upozornil na to ekonom Komerční banky Marek Dřímal v tiskové zprávě. Podle něj jsou důvody tohoto stavu ukončení devizových intervencí České národní banky a rostoucí šance na brzké zvýšení úrokových sazeb ČNB.
Desetiletý český dluhopis v současnosti ekonoma Dřímala vynáší asi 0,9 procenta, výnos desetiletého německého dluhopisu pak poklesl na 0,17 procenta. „Ještě v letošním lednu byl přitom výnos desetiletých dluhopisů prakticky shodný, na pár dnů byl výnos toho českého dokonce nižší,“ upozornil Dřímal.
Jak ekonom Komerční banky podotýká, v Evropě je rozdíl mezi výnosy dluhopisů považován za jeden z ukazatelů důvěryhodnosti státu a jeho závazků. Měřítkem jsou zpravidla právě německé dluhopisy. „Ideálním stavem je co nejmenší rozdíl oproti výnosům německých dluhopisů, které jsou brány jako nejkvalitnější,“ doplnil.
Snížení výnosů německých dluhopisů odráží napětí v současném světě
Prudký pokles výnosů z německých dluhopisů v několika posledních týdnech je podle Dřímala způsoben nervozitou spojenou s prezidentskými volbami ve Francii, s geopolitickým napětím v Sýrii a na Korejském poloostrově a rovněž zklamáním trhů z domácí politiky amerického prezidenta Donalda Trumpa.
Dřímal pak odhaduje opětovné posílení německých dluhopisů a snížení rozdílu mezi výnosností dluhopisů českých a německých. „Předpokládáme, že výše zmíněné rizikové faktory nakonec odezní. To by mělo podpořit růst německých výnosů. České by měly růst také, ale pomalejším tempem. Jejich rozdíl by se měl proto snižovat.“
Také řada dalších analytiků oslovených agenturou ČTK již dříve uvedla, že výnosy českých státních dluhopisů po ukončení devizových intervencí ČNB vzrostou. Tento typ cenných papírů využívají zahraniční investoři krom jiného jako nástroj pro uložení nakoupených korun, jež plánují po nedávném ukončení závazku prodat za eura.
Zahraniční investoři drží více než dvě pětiny českých státních dluhopisů
Více než dvě pětiny českých státních dluhopisů vydaných v korunách drží ve svém portfoliu investoři ze zahraničí. V absolutním vyjádření se jedná o částku 602 miliard z celkových 1,433 bilionu korun dluhopisů vydaných na tuzemském trhu. Celkově drží stát ke konci února vydané dluhopisy za 1,647 bilionu korun.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Poradna: Jak dodavatelé energií stanovují zálohy

04.04.2024, Autor: Z blogosféry

Zálohy na elektřinu a plyn jsou důležitou součástí procesu dodávky energií. V zájmů odběratelů je, aby je měli nastaveny optimálně, a tak se vyhnuli nepříjemným situacím. Co zálohy jsou, z čeho se skládají, kdo je může měnit a jaký je jejich význam pro každého z nás?

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Dálkový odečet spotřeby vody využívá stále více zákazníků PVK

21.02.2024, Autor: red

Stále více odběratelů využívá dálkové odečty spotřeby vody, jednoduchou a bezpečnou formu kontroly nad svým vodoměrem. Na konci loňského roku Pražské vodovody a kanalizace měly tímto způsobem osazeno 17 138 vodoměrů, což je meziročně nárůst o 15 procent. Přitom v roce 2012 jich bylo pouhých 157 kusů.

Tři čtvrtiny zaměstnanců zvažují změnu oboru nebo rekvalifikaci

13.02.2024, Autor: Laura Feketeová

Český trh práce prochází transformací s rostoucím důrazem na digitální dovednosti a umělou inteligenci. Výsledky průzkumu personální agentury Randstad ukazují, že téměř tři čtvrtiny zaměstnanců možnost rekvalifikace či úplnou změnu oboru připouštějí.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Pražská stoková síť je pod kontrolou odborníků z PVK 

12.02.2024, Autor: red

144 kilometrů prohlédnuté stokové sítě, 1 837 zrevidovaných vstupních šachet a objektů, 28 nalezených havárií a 67 vypracovaných návrhů na odstranění závad zařazených do plánu oprav a investic.To je výsledek činnosti pracovníků útvaru průzkumu stokové sítě Pražských vodovodů a kanalizací za loňský rok.

Odtah vozidla při havárii na vodovodní či kanalizační síti hradí PVK 

08.02.2024, Autor: Z blogosféry

Pražské vodovody a kanalizace musí havárii na vodovodní či kanalizační síti neprodleně odstranit. V této souvislosti mají podle zákona o vodovodech a kanalizacích možnost rozhodnout o odtahu vozidla, které brání opravě. Vůz vždy zamíří na odstavné parkoviště, kde je bezplatně vydán majiteli. Úhradu za odtah hradí Pražské vodovody a kanalizace.

Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama