e-news.cz - kurzy
Reklama

Praha loni vykázala přebytek dvanáct miliard korun

31.05.2017, Autor: Karolína Hurychová

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Praha loni vykázala přebytek dvanáct miliard korun

Hlavní město Praha v minulém roce hospodařilo s přebytkem přes dvanáct miliard korun.

Výsledek ovlivnily jak vyšší příjmy, tak nižší výdaje. Skutečné příjmy přesáhly ty plánované o osm procent, reálné výdaje pak byly oproti plánovaným o téměř šestnáct procent nižší. Vyšší příjmy byly dány zejména hospodářským růstem a zlepšeným výběrem daní.
Přebytek rozpočtu Prahy v minulém roce dosáhl 12,3 miliardy korun, když se příjmy města vyšplhaly na 74,2 miliardy, tedy 107,9 procenta původně plánovaného rozpočtu, a výdaje dosáhly 61,9 miliardy, což činilo 84,4 procenta plánovaného rozpočtu. Schválený rozpočet Prahy na minulý rok počítal s příjmy 43,6 miliardy a výdaji 58,7 miliardy korun. Rozdíl měla Praha dorovnat ze státních příspěvků.
„Na příjmech se pozitivně projevily daňové příjmy, a to jak hospodářský růst, tak zlepšený výběr daní,“ uvedla náměstkyně pražské primátorky Eva Kislingerová (ANO). „Co se týče čerpání investic, které není ideální, mezi důvody dosažené úrovně patří fakt, že došlo ke zvýšení legislativních nároků před zahájením stavby. Byla upravena pravidla při výběrovém řízení nebo jsou problémy například při výkupech pozemků.“
Z plánovaných investic byla uskutečněna polovina, Praha splatila i část dluhu
Běžné výdaje města se vyšplhaly na 51,14 miliardy. Investice činily 10,82 miliardy, což byla asi polovina plánovaných financí. Nejvyšší investiční částka, zhruba 2,038 miliardy korun, byla využita na dostavbu Ústřední čistírny odpadních vod. Na stavbu kolektoru u Hlávkova mostu šlo 61 milionů korun.
Praha loni rovněž splatila částkou 9,5 miliardy korun část svého dluhu. „Z toho tvořila 8,5 miliardy předčasná úhrada úvěru Evropské investiční bance, jež zásadním způsobem snížila dluhovou zátěž metropole,“ doplnila Kislingerová. Podle plánovaného rozpočtu na letošní rok bude hlavní město hospodařit s příjmy 47 miliard a výdaji 62 miliard korun. Rozdíl má být dorovnán ze státních příspěvků.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Černých odběrů bylo loni více, ale za méně peněz 

25.04.2024, Autor: red

Pražské vodovody a kanalizace v loňském roce zákazníkům nafakturovaly za nelegální odběr pitné vody a černou produkci odpadních 3,7 miliónu korun (v celkové sumě jsou zahrnuté i náklady na přešetření, způsobené škody a sankce), zatímco za rok předchozí to bylo 3,9 miliónů korun. V roce 2022 PVK evidovaly 276 případů, v uplynulém roce pak 298.

Proč jsou územní plány klíčem k definování stavebních pozemků pro účely DPH?

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Nejvyšší správní soud (NSS) České republiky nedávno řešil otázku, zda nezastavěný pozemek zahrnutý v územním plánu jako zastavitelný podléhá dani z přidané hodnoty (DPH). Toto rozhodnutí představuje zásadní precedens pro všechny, kteří se podílejí na obchodování s pozemky, ať už jako prodávající, kupující, nebo daňový poradci.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama

Vláda rozhodla o pokračování a usnadnění podpory firmám exportujícím na Ukrajinu

19.04.2024, Autor: Z blogosféry

Vláda Petra Fialy na jednání ve středu 17. dubna 2024 rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

Poradna: Jak dodavatelé energií stanovují zálohy

04.04.2024, Autor: Z blogosféry

Zálohy na elektřinu a plyn jsou důležitou součástí procesu dodávky energií. V zájmů odběratelů je, aby je měli nastaveny optimálně, a tak se vyhnuli nepříjemným situacím. Co zálohy jsou, z čeho se skládají, kdo je může měnit a jaký je jejich význam pro každého z nás?

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Dálkový odečet spotřeby vody využívá stále více zákazníků PVK

21.02.2024, Autor: red

Stále více odběratelů využívá dálkové odečty spotřeby vody, jednoduchou a bezpečnou formu kontroly nad svým vodoměrem. Na konci loňského roku Pražské vodovody a kanalizace měly tímto způsobem osazeno 17 138 vodoměrů, což je meziročně nárůst o 15 procent. Přitom v roce 2012 jich bylo pouhých 157 kusů.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama