Apogeo
Reklama

ČSSD, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN jsou pro rychlé přijetí eura

07.06.2017, Autor: Karolína Hurychová

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
ČSSD, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN jsou pro rychlé přijetí eura

ČSSD je pro to, aby Česko rychle vstoupilo do mechanismu směnných kurzů ERM II, jenž je předstupněm pro zavedení eura.

Pro přijetí společné měny je i KDU-ČSL, TOP 09 a hnutí Starostové a nezávislí. Euro naopak na včerejší debatě pořádané ve sněmovně Hospodářskou komorou odmítla ODS. Rychlé přijetí jednotné měny odmítlo také hnutí ANO.
Podmínkou pro přijetí eura je minimálně dvouletá účast v mechanismu směnných kurzů ERM II, v rámci kterého zúčastněná země musí svou měnu udržovat v povoleném maximálním fluktuačním pásmu vůči euru. „V programu chceme slíbit, že když bude sociální demokracie v další vládě, uděláme vše pro vstup do systému směnných kurzů,“ uvedl ekonomický expert ČSSD Michal Pícl. Podle něj by to však neznamenalo, že by byl zároveň pevně stanoven termín zavedení eura nebo směnný kurz, v němž by se koruna za euro měnila. To ale ukáže evropským partnerům, že Praha má zájem v budoucnu společnou měnu přijmout, domnívá se Pícl.
Ekonomický poradce KDU-ČSL Ivan Pilip tvrdil, že nová vláda by měla rychle stanovit přímo termín zavedení eura. Učinit by tak dle jeho slov měla už krátce po svém vytvoření a zároveň začít podnikat kroky pro přijetí společné měny.
Příznivci zavedení eura argumentovali zejména politickými důvody. „Vnímáme projekt eura jako politický, který nás vede do civilizovaného západního světa. Jsme ve střední Evropě a jednoznačně se ukázalo, že platí, že čím víc tu je západních hodnot, tím méně je tady vlivů východních,“ sdělil při debatě Marian Klásek z TOP 09.
Věslav Michalík ze STAN zase argumentoval tím, že euro by pro Česko bylo výhodné vzhledem k navázání české ekonomiky na Německo, které evropskou měnu užívá.
ODS a ANO jsou proti rychlému přijetí eura
Naopak poslanec ODS Jan Skopeček upozorňoval na některá negativa. Například, že společnou měnu užívají natolik odlišné země, jako jsou Německo a Řecko, které mají dlouhodobě odlišnou míru inflace i jiný hospodářský vývoj. „Jednotná měnová politika nastavená Evropskou centrální bankou je optimální buď pro severní, nebo pro jižní část, nelze vytvářet měnovou politiku prospěšnou pro všechny,“ dodal Skopeček.
Sdílení měny s odlišnými strukturami ekonomik se podle Skopečka děje jen za cenu vysokých nákladů členů. Zavedení eura by i pro Česko znamenalo velké náklady, výrazně vyšší než úspory, jichž by exportní firmy dosáhly odstraněním kurzového rizika. ODS chce podle něj usilovat o vypsání referenda o přijetí eura.
Podle předsedy hnutí ANO Andreje Babiše by členství v eurozóně bylo rizikové. Andrej Babiš nechce, aby Česko ručilo za řecké dluhy a problémy italských bank. „Za naše hnutí říkám, že není kam pospíchat. Pokud by se eurozóna reformovala, jsme připraveni o tom debatovat, ale teď mluvit o zavedení eura je podle mě nesmyslné,“ uvedl Babiš ve sněmovně.
Přes polovinu členů Hospodářské komory nepovažuje otázku přijetí eura za aktuální
Prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý zdůraznil, že vstup do eurozóny je opravdu velkým krokem, který je třeba dobře zvážit. „Apeloval bych proto na politiky, aby s termínem příliš nespěchali a dobře zvážili všechna pro a proti,“ doplnil Dlouhý. Podle včera zveřejněných výsledků průzkumu, který proběhl mezi členy Hospodářské komory, 56 procent dotázaných společností nepovažuje otázku přijetí eura za natolik aktuální, aby se jí nová vláda zabývala zkraje svého funkčního období. Opačný názor zastává 24 procent respondentů a 20 procent firem na to nemá vyhraněný názor.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Černých odběrů bylo loni více, ale za méně peněz 

25.04.2024, Autor: red

Pražské vodovody a kanalizace v loňském roce zákazníkům nafakturovaly za nelegální odběr pitné vody a černou produkci odpadních 3,7 miliónu korun (v celkové sumě jsou zahrnuté i náklady na přešetření, způsobené škody a sankce), zatímco za rok předchozí to bylo 3,9 miliónů korun. V roce 2022 PVK evidovaly 276 případů, v uplynulém roce pak 298.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Proč jsou územní plány klíčem k definování stavebních pozemků pro účely DPH?

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Nejvyšší správní soud (NSS) České republiky nedávno řešil otázku, zda nezastavěný pozemek zahrnutý v územním plánu jako zastavitelný podléhá dani z přidané hodnoty (DPH). Toto rozhodnutí představuje zásadní precedens pro všechny, kteří se podílejí na obchodování s pozemky, ať už jako prodávající, kupující, nebo daňový poradci.

Vláda rozhodla o pokračování a usnadnění podpory firmám exportujícím na Ukrajinu

19.04.2024, Autor: Z blogosféry

Vláda Petra Fialy na jednání ve středu 17. dubna 2024 rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

Poradna: Jak dodavatelé energií stanovují zálohy

04.04.2024, Autor: Z blogosféry

Zálohy na elektřinu a plyn jsou důležitou součástí procesu dodávky energií. V zájmů odběratelů je, aby je měli nastaveny optimálně, a tak se vyhnuli nepříjemným situacím. Co zálohy jsou, z čeho se skládají, kdo je může měnit a jaký je jejich význam pro každého z nás?

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

Dálkový odečet spotřeby vody využívá stále více zákazníků PVK

21.02.2024, Autor: red

Stále více odběratelů využívá dálkové odečty spotřeby vody, jednoduchou a bezpečnou formu kontroly nad svým vodoměrem. Na konci loňského roku Pražské vodovody a kanalizace měly tímto způsobem osazeno 17 138 vodoměrů, což je meziročně nárůst o 15 procent. Přitom v roce 2012 jich bylo pouhých 157 kusů.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama