e-news.cz - kurzy
Reklama

Pravidla bezpečnosti internetbankingu známe, ale nedodržujeme

19.06.2017, Autor: Karolína Hurychová

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Pravidla bezpečnosti internetbankingu známe, ale nedodržujeme

Většina Čechů si je vědoma základních zásad bezpečného užívání internetového bankovnictví.

V uplatňování těchto zásad v praxi jsou však Češi liknaví. Používají jednoduchá hesla, která navíc mění nedostatečně často. Významná část lidí si hesla zapisuje na papír, který pak nosí s sebou. Vyplývá to z průzkumu ČSOB.
Pravidelnou změnu hesla pro vstup do internetového bankovnictví považují za důležitou tři čtvrtiny dotazovaných.
Přes 93 procent lidí by nikomu prostřednictvím e-mailu neposkytlo své důvěrné informace, například číslo platební karty nebo heslo do internetového bankovnictví, a téměř 70 procent respondentů neotevírá přílohy e-mailů od neznámých adresátů.
„To vše jsou pro nás velmi potěšující zjištění. Méně potěšující je, jak lidé tyto zásady dodržují v každodenním životě. Ukázalo se, že v mnoha případech upřednostňují pohodlí na úkor svého bezpečného pohybu na internetu,“ konstatoval člen představenstva ČSOB odpovědný za řízení rizik Tomáš Kořínek. Sedmdesát procent dotazovaných se shodlo na tom, že by se heslo do internetového bankovnictví mělo měnit jednou nebo dvakrát za rok. Více než polovina lidí si svá hesla a PIN poznamenává na papír, který někteří nosí dokonce přímo v peněžence spolu s platební kartou. Lidé ve věku 55 až 85 let si je zapisují dokonce ve čtyřech z pěti případů. Dále Češi často uplatňují u různých služeb stejná nebo podobná hesla.
Jednoduché heslo dává hackerům zbytečně velkou šanci. Přitom se stačí jednou za čas pořádně zamyslet a vytvořit si silné heslo, které hackerovi vůbec nebude stát za to, aby se ho snažil prolomit, upozornil manažer bezpečnosti elektronických kanálů ČSOB Petr Vosála.
Jak ukázal nedávný experiment ČSOB s falešnou stránkou elektronického bankovnictví, klienti rovněž často chybují v tom, že internetové bankovnictví navštěvují skrze vyhledávače, jako je Google či Seznam. V mnoha případech si totiž uživatelé spletou falešný web se skutečnou stránkou internetového bankovnictví. Během výše zmíněného experimentu kliklo na falešný odkaz za měsíc více než 61 tisíc lidí, z toho třetina z nich dokonce opakovaně.
Dalšímu riziku jsou uživatelé vystaveni ve chvíli, kdy se k internetovému bankovnictví přihlašují prostřednictvím nezabezpečené sítě. „Můžu mít počítač zabezpečený nejlepším antivirem, ale když se připojím k nezabezpečené Wi-Fi v kavárně nebo fastfoodu, je mi to k ničemu,“ dodal Petr Vosála.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Vláda rozhodla o pokračování a usnadnění podpory firmám exportujícím na Ukrajinu

19.04.2024, Autor: Z blogosféry

Vláda Petra Fialy na jednání ve středu 17. dubna 2024 rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

Poradna: Jak dodavatelé energií stanovují zálohy

04.04.2024, Autor: Z blogosféry

Zálohy na elektřinu a plyn jsou důležitou součástí procesu dodávky energií. V zájmů odběratelů je, aby je měli nastaveny optimálně, a tak se vyhnuli nepříjemným situacím. Co zálohy jsou, z čeho se skládají, kdo je může měnit a jaký je jejich význam pro každého z nás?

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

Dálkový odečet spotřeby vody využívá stále více zákazníků PVK

21.02.2024, Autor: red

Stále více odběratelů využívá dálkové odečty spotřeby vody, jednoduchou a bezpečnou formu kontroly nad svým vodoměrem. Na konci loňského roku Pražské vodovody a kanalizace měly tímto způsobem osazeno 17 138 vodoměrů, což je meziročně nárůst o 15 procent. Přitom v roce 2012 jich bylo pouhých 157 kusů.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Tři čtvrtiny zaměstnanců zvažují změnu oboru nebo rekvalifikaci

13.02.2024, Autor: Laura Feketeová

Český trh práce prochází transformací s rostoucím důrazem na digitální dovednosti a umělou inteligenci. Výsledky průzkumu personální agentury Randstad ukazují, že téměř tři čtvrtiny zaměstnanců možnost rekvalifikace či úplnou změnu oboru připouštějí.

Pražská stoková síť je pod kontrolou odborníků z PVK 

12.02.2024, Autor: red

144 kilometrů prohlédnuté stokové sítě, 1 837 zrevidovaných vstupních šachet a objektů, 28 nalezených havárií a 67 vypracovaných návrhů na odstranění závad zařazených do plánu oprav a investic.To je výsledek činnosti pracovníků útvaru průzkumu stokové sítě Pražských vodovodů a kanalizací za loňský rok.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama