e-news.cz - kurzy
Reklama

Češi dosud nahlásili živelní škody za více než miliardu

17.07.2017, Autor: Karolína Hurychová

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Češi dosud nahlásili živelní škody za více než miliardu

Klienti v prvním pololetí tohoto roku nahlásili pojišťovnám desítky tisíc škod způsobených přírodními živly za více než jednu miliardu korun.

Počet se meziročně výrazně nezměnil. Nejvíce škod letos zatím napáchaly vichřice a sníh. Informace vyplývají z ankety agentury ČTK mezi největšími pojišťovnami na českém trhu.
Česká pojišťovna měla v prvním pololetí 2017 klienty hlášeno bezmála 13 tisíc živelních škod v souhrnu za 560 milionů korun. Ve stejném období minulého roku evidovala 15 500 živelních škod za více než miliardu. „První pololetí loňského roku bylo poznamenáno intenzivním bouřkovým počasím, které zejména koncem května a začátkem června zasáhlo v podstatě celou republiku,“ uvedla mluvčí ČP Ivana Buriánková. Nejvíce letos škodily vichřice, jež způsobily 3 600 škod. Následovala tíha sněhu a námrazy (2 400), blesky (1 450) a záplavy (1 400 škod). Co do objemu však nejvyšší škody způsobilo krupobití, a to za více než 100 milionů korun.
„S živly to u našich klientů bylo během prvních šesti měsíců letošního a loňského roku jako na houpačce. Zatímco loni jsme po krupobití platili škody ve dvou tisících případech, letos jich bylo jen pět set. Loni, kdy pořádná zima nebyla, jsme měli jen 68 škod kvůli mrazu. Letos rtuť teploměru klesala hluboko pod nulu častěji a tomu odpovídá i růst těchto škod na 264. Zatímco tíha sněhu se v prvním pololetí 2016 projevila jako příčina u 76 událostí, letos jsme jich vypláceli už 487,“ uvedl mluvčí Allianz Václav Bálek. Letošní rok je bohatší na vichřice, kvůli kterým pojišťovna hradila škody devíti stovkám klientů. V minulém roce jich přitom zaznamenala o polovinu méně.
Pojišťovna Kooperativa letos v prvním pololetí evidovala více než 10 600 pojistných událostí způsobených přírodními kalamitami. Celkové škody dosáhly 421 milionů korun. Ve stejném období minulého roku jí bylo hlášeno 8 880 škod za 402 milionů korun. „Do živlů řadíme i požáry, které každoročně generují téměř polovinu z celkové výše škod. Dalšími živly, které působí největší škody, jsou vichřice a krupobití. Vichřice letos způsobily klientům 2 807 škod za 53 milionů Kč a krupobití pak 815 škod za 46 milionů,“ informoval mluvčí pojišťovny Milan Káňa.
Pojišťovna Generali během prvního pololetí roku 2016 evidovala 3 193 škod za celkem 280 milionů korun, v letošní polovině roku 2 396 škod za 170 milionů korun. „Zatímco v roce 2016 suverénně nejvíce škodilo krupobití, následované údery blesků a vichřicí, letos jsme zatím řešili nejvíce škod způsobených vichřicí, tíhou sněhu a krupobitím. Projevila se tak tužší zima, která loni nebyla tak intenzivní co do sněhových srážek,“ sdělil mluvčí pojišťovny Jan Marek.
Česká podnikatelská pojišťovna za prvních šest měsíců tohoto roku zaznamenala 1 250 pojistných událostí způsobených přírodními živly v úhrnu za 28 milionů korun. Meziročně tak stoupl počet hlášených škod zapříčiněných přírodními živly téměř o polovinu. „Nejvíce škod máme za první půlrok ze sněhových kalamit a vichřice, kde jejich objem převýšil 18 milionů korun a je ve srovnání s loňským rokem více než dvojnásobný. Proti prvnímu pololetí 2016 výrazně ubylo hlášených škod způsobených povodněmi a krupobitím,“ uvedla mluvčí ČPP Renata Čapková.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Poradna: Jak dodavatelé energií stanovují zálohy

04.04.2024, Autor: Z blogosféry

Zálohy na elektřinu a plyn jsou důležitou součástí procesu dodávky energií. V zájmů odběratelů je, aby je měli nastaveny optimálně, a tak se vyhnuli nepříjemným situacím. Co zálohy jsou, z čeho se skládají, kdo je může měnit a jaký je jejich význam pro každého z nás?

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Dálkový odečet spotřeby vody využívá stále více zákazníků PVK

21.02.2024, Autor: red

Stále více odběratelů využívá dálkové odečty spotřeby vody, jednoduchou a bezpečnou formu kontroly nad svým vodoměrem. Na konci loňského roku Pražské vodovody a kanalizace měly tímto způsobem osazeno 17 138 vodoměrů, což je meziročně nárůst o 15 procent. Přitom v roce 2012 jich bylo pouhých 157 kusů.

Tři čtvrtiny zaměstnanců zvažují změnu oboru nebo rekvalifikaci

13.02.2024, Autor: Laura Feketeová

Český trh práce prochází transformací s rostoucím důrazem na digitální dovednosti a umělou inteligenci. Výsledky průzkumu personální agentury Randstad ukazují, že téměř tři čtvrtiny zaměstnanců možnost rekvalifikace či úplnou změnu oboru připouštějí.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Pražská stoková síť je pod kontrolou odborníků z PVK 

12.02.2024, Autor: red

144 kilometrů prohlédnuté stokové sítě, 1 837 zrevidovaných vstupních šachet a objektů, 28 nalezených havárií a 67 vypracovaných návrhů na odstranění závad zařazených do plánu oprav a investic.To je výsledek činnosti pracovníků útvaru průzkumu stokové sítě Pražských vodovodů a kanalizací za loňský rok.

Odtah vozidla při havárii na vodovodní či kanalizační síti hradí PVK 

08.02.2024, Autor: Z blogosféry

Pražské vodovody a kanalizace musí havárii na vodovodní či kanalizační síti neprodleně odstranit. V této souvislosti mají podle zákona o vodovodech a kanalizacích možnost rozhodnout o odtahu vozidla, které brání opravě. Vůz vždy zamíří na odstavné parkoviště, kde je bezplatně vydán majiteli. Úhradu za odtah hradí Pražské vodovody a kanalizace.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama