e-news.cz - kurzy
Reklama

České univerzity připravují nový studijní program k robotizaci

15.07.2017, Autor: Karolína Hurychová

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
České univerzity připravují nový studijní program k robotizaci

České vysoké učení technické v Praze ve spolupráci s Vysokým učením technickým v Brně připravují nový doktorský studijní program pro

zájemce z oblasti průmyslu. Podílet se na něm budou právě fakulty a výzkumná centra dvou největších technologických univerzit v Česku. Studijní program, který má za cíl pomoci zvýšit počet odborníků pro robotizaci, bude přednášen v angličtině. Univerzity se dle jejich vedení cítí spoluodpovědné za směřování čtvrté průmyslové revoluce v tuzemsku.
„Jedním z aktuálních problémů je nedostatek vedoucích odborníků schopných zvládnout složitost Průmyslu 4.0 (současného trendu digitalizace trhu) v celé jeho šíři. Chybí nám vzdělaní lidé, kteří dokážou obsáhnout tuto problematiku,“ uvedl rektor VUT Petr Štěpánek na nedávném semináři v Brně. Podle jeho názoru je třeba odborníky rychle dovzdělat, protože takoví specialisté budou velmi brzy potřeba. Týká se to především lidí v manažerských pozicích. První uchazeči by se do připravovaného studijního programu mohli hlásit po udělení akreditace, což bude pravděpodobně koncem příštího roku.
ČVUT v květnu v pražských Dejvicích otevřelo novou budovu Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky (CIIRC). Výukové a výzkumné centrum se má stát ústředním vědeckým pracovištěm napříč technickými obory a má podpořit digitalizaci průmyslu, jež patří k prioritám současné vlády.
Průmysl 4.0 stojí na mezioborové spolupráci
„Základní myšlenky Průmyslu 4.0 stojí na mezioborové spolupráci. Stále se objevují nové technologie, máme nové požadavky na průmyslovou výrobu, kdy se snažíme o individualizovanou výrobu s co nejkratší výrobní dobou,“ sdělil ředitel centra Vladimír Mařík, který v rámci institutu buduje první takzvaný „testbed“ v České republice – v zahraničí už poměrně běžný projekt. Jedná se o platformu pro širokou spolupráci akademických pracovišť a průmyslu. ČVUT a VUT jsou podle něj spoluodpovědné za směřování čtvrté průmyslové revoluce v Česku.
Ředitel centra CIIRC je připraven pomoci se založením obdobné brněnské testovací laboratoře. Rektor VUT Štěpánek doplnil, že výzkumná centra VUT mohou nabídnout spolupráci menším i středním průmyslovým podnikům v oblasti vývoje strojírenských technologií, robotiky, virtuální a rozšířené reality, simulace a modelování reálných procesů, automatizace nebo zabezpečení dat.
CIIRC společně s centrem CEITEC VUT a německými partnery nedávno obdržel dotaci z EU ve výši 400 tisíc eur (zhruba jedenáct milionů korun) na projekt RICAIP. „Bude to základ česko-německého výzkumného centra pro pokročilou průmyslovou výrobu s ambicí rozvoje evropské vědecké infrastruktury,“ vysvětlil ředitel CIIRC Mařík.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Proč jsou územní plány klíčem k definování stavebních pozemků pro účely DPH?

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Nejvyšší správní soud (NSS) České republiky nedávno řešil otázku, zda nezastavěný pozemek zahrnutý v územním plánu jako zastavitelný podléhá dani z přidané hodnoty (DPH). Toto rozhodnutí představuje zásadní precedens pro všechny, kteří se podílejí na obchodování s pozemky, ať už jako prodávající, kupující, nebo daňový poradci.

Vláda rozhodla o pokračování a usnadnění podpory firmám exportujícím na Ukrajinu

19.04.2024, Autor: Z blogosféry

Vláda Petra Fialy na jednání ve středu 17. dubna 2024 rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Poradna: Jak dodavatelé energií stanovují zálohy

04.04.2024, Autor: Z blogosféry

Zálohy na elektřinu a plyn jsou důležitou součástí procesu dodávky energií. V zájmů odběratelů je, aby je měli nastaveny optimálně, a tak se vyhnuli nepříjemným situacím. Co zálohy jsou, z čeho se skládají, kdo je může měnit a jaký je jejich význam pro každého z nás?

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

Dálkový odečet spotřeby vody využívá stále více zákazníků PVK

21.02.2024, Autor: red

Stále více odběratelů využívá dálkové odečty spotřeby vody, jednoduchou a bezpečnou formu kontroly nad svým vodoměrem. Na konci loňského roku Pražské vodovody a kanalizace měly tímto způsobem osazeno 17 138 vodoměrů, což je meziročně nárůst o 15 procent. Přitom v roce 2012 jich bylo pouhých 157 kusů.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Tři čtvrtiny zaměstnanců zvažují změnu oboru nebo rekvalifikaci

13.02.2024, Autor: Laura Feketeová

Český trh práce prochází transformací s rostoucím důrazem na digitální dovednosti a umělou inteligenci. Výsledky průzkumu personální agentury Randstad ukazují, že téměř tři čtvrtiny zaměstnanců možnost rekvalifikace či úplnou změnu oboru připouštějí.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama