Apogeo
Reklama

Rostou počty volných míst, firmy nabízené mzdy nezvyšují

28.07.2017, Autor: Karolína Hurychová

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Rostou počty volných míst, firmy nabízené mzdy nezvyšují

Ačkoli roste počet volných pracovních míst, firmy nabízené mzdy za ně příliš nezvyšují.

Většinou se odměny pohybují blízko minimální mzdy. Namísto navýšení mezd firmy rozšiřují nabídku benefitů. Nicméně i díky tomu, že podniky nereagují pružně na situaci na trhu práce, je asi třetina nabízených pozic po více než půlroce stále neobsazená. Firmy nejvíce hledají montážní dělníky a pomocné síly ve výrobě.
Vyplývá to z analýzy ČSOB vycházející z vývoje padesáti tisíc inzerátů Úřadu práce za prvních šest měsíců letošního roku. Firmy v České republice nejvíce hledají pomocné síly ve výrobě a montážní dělníky. Zajímavostí je, že v hlavním městě nabízejí podniky v tomto segmentu jedny z nejnižších mezd. Podle analytika ČSOB Petra Dufka to může být zapříčiněno i vyšší koncentrací dělníků ze zahraničí. V celé ČR eviduje Úřad práce zhruba 10 a půl tisíce volných pracovních míst na pozici montážního dělníka a 9 a půl tisíce volných pozic pomocného dělníka. Průměrná minimální nabízená mzda je přitom u obou pozic dohromady v rozmezí od 14 500 do 16 000 korun měsíčně hrubého. Během prvního pololetí tohoto roku pak firmy nabízenou částku zvýšily v průměru o necelých 400 korun.
Ředitel poskytovatele zaměstnaneckých volnočasových benefitů Benefit Plus Václav Kurel uvedl, že řada společností na situaci na trhu práce nereaguje zvyšováním platů, ale rozšířením nabídky benefitů a zvyšováním ročního příspěvku na zaměstnance. „Nejlépe je tento nárůst vidět u výrobních firem, u kterých v roce 2010 činil průměrný roční příspěvek na volnočasové benefity 3 000 korun a letos dosahuje již dvojnásobné částky, tedy 6 000 korun.“
Přetrvávají regionální rozdíly v odměňování, ve většině krajů jsou nejvýhodnější nabídky na pozici řidiče
Analýza rovněž poukázala na přetrvávající rozdíly v odměňování mezi regiony. „Tyto rozdíly ovšem nejsou většinou tak významné, aby motivovaly k migraci zaměstnanců v rámci ČR,“ komentoval Dufek, podle kterého je průměrný rozdíl v nabízené odměně mezi regiony zhruba 4 000 korun měsíčně hrubého. Nejštědřejší jsou na montážní dělníky podle aktuálních dat firmy v okresech Rokycany, Opava nebo Jindřichův Hradec, kde nabízejí přes 18 tisíc korun.
Ve většině krajů nabízejí podniky nejvyšší odměny řidičům, a to průměrnou minimální nabízenou mzdu ve výši 23 tisíc korun. Z pohledu výše mezd v Praze jsou nejžádanější IT pracovníci, kterým firmy nabízejí asi 45 tisíc korun, upozornil Dufek.
Analýza také přišla se zajímavou informací, že kvalifikovaná práce nezaručuje automaticky vyšší mzdu než práce pomocná. Minimálně v rámci třinácti okresů nabízejí firmy pomocným dělníkům výhodnější mzdu než ostatním profesím.
Koncem června bylo v tuzemsku přes 183 000 volných pracovních míst. Nezaměstnanost v červnu podle Úřadu práce klesla na čtyři procenta. Průměrná hrubá měsíční mzda v prvním kvartálu letošního roku meziročně vzrostla o 5,3 procenta na 27 889 korun. Medián neboli prostřední hodnota mezd vzrostl ve srovnání s minulým rokem o 5,2 procenta na 23 704 korun.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Nálada spotřebitelů se prudce zlepšuje

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Podle dubnového konjunkturálního průzkumu z dílny Českého statistického úřadu vzrostl souhrnný indikátor tuzemské ekonomické důvěry z březnových 94,2 na aktuálních 97,0 bodu.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

E-šmejdi způsobili za první čtvrtletí škody za 357 milionů korun

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Za první tři měsíce letošního roku se počet kybernetických útoků na klienty bank zvýšil o 21 procent. Celkově bylo napadeno 20 723 klientů. I přes vyšší počet útoků se snížila celková škoda, a to na 357 milionů korun. Klesla i průměrná škoda na jednoho klienta, která je mírně přes 17 tisíc korun. 

Příspěvky na DIP zatím firmy nabízí spíše výjimečně. Zaměstnanci se k novému produktu staví rovněž opatrně

23.04.2024, Autor: Z blogosféry

Dlouhodobý investiční produkt mohou Češi využívat už od začátku letošního roku. Většina z nich ale nadále setrvává u penzijního spoření. Důvodem je především neznalost, ale také váhavost zaměstnavatelů. Ti vyčkávají a zatím pouze malá část z nich svým zaměstnancům na DIP přispívá. Hlavním argumentem je malá informovanost a případná administrativní zátěž.

Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

ČNB: Věnujte pozornost penězům, abyste poznali padělky 

18.04.2024, Autor: Z blogosféry

3 539 českých bankovek a mincí v celkové hodnotě 5,648 milionů Kč označila loni za padělek Česká národní banka (ČNB). Nejvíc jich, stejně jako v minulosti, bylo v Praze, a to 1 019. Následovaly Klatovy s 298 padělky a Karlovy Vary s 273 falešnými penězi. Víc než mince se padělaly bankovky, zvýšil se i počet nepravých dvacetikorun. Meziročně ČNB zadržela o 2 419 padělků víc.

Výrobní ceny v průmyslu zůstávají na uzdě

17.04.2024, Autor: Z blogosféry

Ceny tuzemských průmyslových výrobců v průběhu března oproti předchozímu měsíci klesly o 0,1 %, což odpovídá meziroční stagnaci. Výsledek tak pro trh představuje poměrně výrazné překvapení směrem dolů, když vyhlížel meziroční růst o 0,3 %. 

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Komentář Radomíra Jáče k údajům o inflaci v ČR za březen

10.04.2024, Autor: Z blogosféry

Meziroční inflace zůstala v březnu beze změny přesně na úrovni dvouprocentního inflačního cíle: v souladu s očekáváním finančního trhu. Na úrovni 2,0 % je meziroční inflace pod předpokladem ČNB, neboť centrální banka ve své prognóze zveřejněné počátkem února čekala březnovou inflaci na úrovni 2,9 %.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama