Apogeo
Reklama

Objem českého exportu byl v květnu druhý nejvyšší v historii

07.07.2017, Autor: Karolína Hurychová

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Objem českého exportu byl v květnu druhý nejvyšší v historii

Měsíční export České republiky dosáhl v květnu druhého nejvyššího objemu v tuzemské historii.

Podle údajů v přeshraničním pojetí vývoz přesáhl tři sta šedesát miliard korun. Analytici se shodují, že český export dosahuje růstu především díky úspěchům tuzemských automobilek v Evropě. Klíčovým trhem pro Českou republiku je stále Německo, kam exportéři vyvezli zboží za více než sto miliard korun. 
Měsíční objem vývozu v květnu činil 362,3 miliardy korun, čímž dosáhl druhého nejlepšího výsledku v historii České republiky, po březnu 2017. Historicky druhý nejvyšší objem (rovněž po březnu 2017) však vykázal také import. Podle hlavního ekonoma společnosti Cyrrus Lukáše Kovandy to svědčí především o silné domácí poptávce stimulované svižným růstem mezd.
Zahraniční obchod České republiky se od počátku roku, vyjma slabého výsledku v dubnu, stále zlepšuje. Export v meziročním srovnání roste více než desetiprocentně. „Opět především díky úspěšnému tažení tuzemských automobilek převážně na evropském trhu. Podobně dobře se ovšem daří i dalším průmyslovým firmám, ať už v rámci strojírenství, výroby elektrických zařízení nebo elektroniky,“ vysvětlil hlavní ekonom ČSOB Petr Dufek.
Analytička Raiffeisenbank Monika Junácká doplnila, že za silným růstem vývozu stojí především dobrá ekonomická situace u našich největších obchodních partnerů. „V květnu se již tradičně dařilo vývozu motorových vozidel, silný růst jsme pozorovali i u vývozu základních kovů a kovodělných výrobků a počítačů.“
Roste vývoz do Německa, Francie, Rakouska, Nizozemska nebo Ruska
Podle Asociace exportérů lze pozitivně vnímat především úspěšnost českých vývozců na klíčovém německém trhu. „V květnu se na něj podařilo vyvézt zboží v hodnotě 101,5 miliardy korun, tedy zdaleka nejvíce oproti ostatním evropským státům. Jedná se mimochodem o celou polovinu celkového vývozu do eurozóny,“ uvedl místopředseda asociace Otto Daněk. Je podle něj ale třeba mírnit přehnaný optimismus, a to vzhledem k nekončícímu nedostatku pracovních sil ve výrobních oborech a také k posilování koruny.
Českým vývozcům se rovněž daří návrat na ruský trh, u něhož v květnu pokračoval meziroční růst objemu tuzemského exportu. Vývozci z Česka těží i z dobré ekonomické kondice zemí EU, vývoz do většiny klíčových trhů roste, a to do Německa, Francie, Rakouska a Nizozemska. Na druhé straně v květnu pokračoval znatelný meziroční pokles exportu na Slovensko.
V národním pojetí v květnu vzrostl meziročně export o 10,2 procenta a dovoz o 11,9 procenta. Zahraniční obchod v květnu dosáhl přebytku 14,3 miliardy korun, nicméně meziročně se jedná o pokles 2,8 miliardy korun. Na výsledek měl pozitivní dopad především nárůst přebytku obchodu s motorovými vozidly ve výši 3,1 miliardy korun. O stejnou hodnotu se rovněž zlepšila záporná bilance obchodu s koksem a rafinovanými ropnými produkty.
Vyplývá to z předběžných výsledků zveřejněných Českým statistickým úřadem.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Nálada spotřebitelů se prudce zlepšuje

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Podle dubnového konjunkturálního průzkumu z dílny Českého statistického úřadu vzrostl souhrnný indikátor tuzemské ekonomické důvěry z březnových 94,2 na aktuálních 97,0 bodu.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

E-šmejdi způsobili za první čtvrtletí škody za 357 milionů korun

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Za první tři měsíce letošního roku se počet kybernetických útoků na klienty bank zvýšil o 21 procent. Celkově bylo napadeno 20 723 klientů. I přes vyšší počet útoků se snížila celková škoda, a to na 357 milionů korun. Klesla i průměrná škoda na jednoho klienta, která je mírně přes 17 tisíc korun. 

Příspěvky na DIP zatím firmy nabízí spíše výjimečně. Zaměstnanci se k novému produktu staví rovněž opatrně

23.04.2024, Autor: Z blogosféry

Dlouhodobý investiční produkt mohou Češi využívat už od začátku letošního roku. Většina z nich ale nadále setrvává u penzijního spoření. Důvodem je především neznalost, ale také váhavost zaměstnavatelů. Ti vyčkávají a zatím pouze malá část z nich svým zaměstnancům na DIP přispívá. Hlavním argumentem je malá informovanost a případná administrativní zátěž.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

ČNB: Věnujte pozornost penězům, abyste poznali padělky 

18.04.2024, Autor: Z blogosféry

3 539 českých bankovek a mincí v celkové hodnotě 5,648 milionů Kč označila loni za padělek Česká národní banka (ČNB). Nejvíc jich, stejně jako v minulosti, bylo v Praze, a to 1 019. Následovaly Klatovy s 298 padělky a Karlovy Vary s 273 falešnými penězi. Víc než mince se padělaly bankovky, zvýšil se i počet nepravých dvacetikorun. Meziročně ČNB zadržela o 2 419 padělků víc.

Výrobní ceny v průmyslu zůstávají na uzdě

17.04.2024, Autor: Z blogosféry

Ceny tuzemských průmyslových výrobců v průběhu března oproti předchozímu měsíci klesly o 0,1 %, což odpovídá meziroční stagnaci. Výsledek tak pro trh představuje poměrně výrazné překvapení směrem dolů, když vyhlížel meziroční růst o 0,3 %. 

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Komentář Radomíra Jáče k údajům o inflaci v ČR za březen

10.04.2024, Autor: Z blogosféry

Meziroční inflace zůstala v březnu beze změny přesně na úrovni dvouprocentního inflačního cíle: v souladu s očekáváním finančního trhu. Na úrovni 2,0 % je meziroční inflace pod předpokladem ČNB, neboť centrální banka ve své prognóze zveřejněné počátkem února čekala březnovou inflaci na úrovni 2,9 %.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama