Apogeo
Reklama

Česko zaostává za Západem, jeho potenciál se snížil

17.08.2017, Autor: Karolína Hurychová

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Česko zaostává za Západem, jeho potenciál se snížil

Česká republika stále zaostává za západními zeměmi a propast se jí aktuálně nedaří zmenšit.

Tempo hospodářského růstu nestačí k tomu, abychom se přiblížili úrovni vyspělých států. Tvrdí to alespoň výroční zpráva mezinárodní sítě Social Watch o situaci a udržitelném rozvoji v Česku za minulý rok, kterou představili její autoři v Praze.
„Česká republika představuje stále druhý svět. Po 27 letech jsme v situaci, která je hodně vzdálená tomu, co jsme si v roce 1990 představovali,“ uvedl předseda české koalice Social Watch Tomáš Tožička a pokračoval: „Věci si vždy představujeme jinak, než jdou. Doufáme, že by agenda udržitelného rozvoje mohla změně napomoci.“ Podle jeho názoru bude záležet na tom, jak bude ČR svůj plán udržitelného rozvoje do roku 2030 prosazovat.
Podle ekonomky Ilony Švihlíkové se zmenšil potenciál regionu střední a východní Evropy, který by umožnil se k vyspělým zemím přiblížit. Švihlíková upozorňuje na relativně nízký hospodářský růst vzhledem k tomu, že ekonomika má maximální výkon. „Vidíme to u ČR. Při poslední vlně konjunktury v letech 2006 a 2007 dosahoval ekonomický růst šesti až sedmi procent. Dnes, i když ekonomika šlape na maximum, vydá 2,3 procenta. Toto tempo neumožňuje přibližování. Je tu jakoby strop, na který jsme narazili,“ tvrdí ekonomka a jako důvod uvádí „přerozdělování produktu“. V Česku a východních zemích větší část plyne do zisku, menší do mezd. Také udržování kurzu koruny přispělo podle ní k „prodloužení levného českého ekonomického modelu s levnou prací a levnou měnou“.
Co je Social Watch
Mezinárodní síť Social Watch byla založena v roce 1995 s cílem sledovat plnění závazků, které vyplývají z dohod OSN o potírání chudoby, boji proti diskriminaci či nerovnosti mužů a žen. Aktuálně platformu tvoří devět desítek uskupení z různých zemí, která sdružují stovky neziskových organizací.
Česká koalice zastřešuje podle svých internetových stránek sedm spolků. Patří mezi ně Adeptts, Alternativa Zdola, Ekumenická akademie Praha, Educon, Eurosolar, Fórum 50 % a Nesehnutí. Jejich zástupkyně v úterý v sídle OSN v New Yorku představí výroční dokument coby stínovou zprávu k oficiálnímu hodnocení o naplňování cílů udržitelného rozvoje v Česku připravenému vládou.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Vláda rozhodla o pokračování a usnadnění podpory firmám exportujícím na Ukrajinu

19.04.2024, Autor: Z blogosféry

Vláda Petra Fialy na jednání ve středu 17. dubna 2024 rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

Poradna: Jak dodavatelé energií stanovují zálohy

04.04.2024, Autor: Z blogosféry

Zálohy na elektřinu a plyn jsou důležitou součástí procesu dodávky energií. V zájmů odběratelů je, aby je měli nastaveny optimálně, a tak se vyhnuli nepříjemným situacím. Co zálohy jsou, z čeho se skládají, kdo je může měnit a jaký je jejich význam pro každého z nás?

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

Dálkový odečet spotřeby vody využívá stále více zákazníků PVK

21.02.2024, Autor: red

Stále více odběratelů využívá dálkové odečty spotřeby vody, jednoduchou a bezpečnou formu kontroly nad svým vodoměrem. Na konci loňského roku Pražské vodovody a kanalizace měly tímto způsobem osazeno 17 138 vodoměrů, což je meziročně nárůst o 15 procent. Přitom v roce 2012 jich bylo pouhých 157 kusů.

Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Tři čtvrtiny zaměstnanců zvažují změnu oboru nebo rekvalifikaci

13.02.2024, Autor: Laura Feketeová

Český trh práce prochází transformací s rostoucím důrazem na digitální dovednosti a umělou inteligenci. Výsledky průzkumu personální agentury Randstad ukazují, že téměř tři čtvrtiny zaměstnanců možnost rekvalifikace či úplnou změnu oboru připouštějí.

Pražská stoková síť je pod kontrolou odborníků z PVK 

12.02.2024, Autor: red

144 kilometrů prohlédnuté stokové sítě, 1 837 zrevidovaných vstupních šachet a objektů, 28 nalezených havárií a 67 vypracovaných návrhů na odstranění závad zařazených do plánu oprav a investic.To je výsledek činnosti pracovníků útvaru průzkumu stokové sítě Pražských vodovodů a kanalizací za loňský rok.

Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama