e-news.cz - kurzy
Reklama

Poradna: Jedno pojištění domácnosti lze sjednat na více adres

10.08.2017, Autor: Petr Vrabec

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Poradna: Jedno pojištění domácnosti lze sjednat na více adres

Pokračování  s Martinem Hájkem, finančním poradcem OVB Allfinanz, v rubrice Poradna

Pojištění domácnosti. Co si ale pod tímto slovem – domácnost – máme představit? Hodně zjednodušeně řečeno to, co by vám vypadlo, pokud byste otočili dům či byt vzhůru nohama. Pojďme si říci pár nejčastějších případů, co se pojistným plní. Vypálení elektrospotřebičů při bouřce, když vám v kuchyni vzplane pánvička či chytne kuchyňská linka. Nebo taky když vás soused vytopí a sám nemá pojištění odpovědnosti, když vám zloději vykradou byt či sklep, děti rozbijí akvárium a voda vám zničí plovoucí podlahu.

Tak k takovýmto případům se zřizuje právě pojištění domácnosti. Opět je důležité stanovení pojistné částky, stejně jako u pojištění nemovitosti. Zde se ale většinou používá metoda „výpočtem“, kde se znovu zohlední rozměr plochy všech podlaží uvedený v metrech čtverečních. Na to je důležité nezapomínat, pakliže máte v rodinném domě více podlaží. Ke stanovení správného nastavení pojištění domácnosti je také zapotřebí uvést hodnotu věcí a zařízení v bytě. Každá z pojišťoven přistupuje ke specifikaci cenových hladin vnitřního vybavení trošku rozdílně. Od „účelové“ až po „luxusní“.

Stejně jako v pojištění nemovitosti jsou zde navíc možné obvykle tři varianty služeb. Zpravidla základ, střed a top varianta. Hlavní tarif pojištění domácnosti zahrnuje obdobná krytí jako nemovitost, avšak s tím rozdílem, že jsou zde plněny škody na vybavení, nikoli na nemovitosti jako takové. Tedy shoří-li rodinný dům i se střechou, z pojištění nemovitosti se zaplatí střecha, ale vnitřní vybavení, jako je třeba pohovka, bude kryto z pojištění domácnosti. Navíc zde může být například připojištění sklokeramické desky, věcí v zavazadlovém prostoru auta na parkovišti a jiné. Velmi zajímavým připojištěním, které nyní na trhu pojišťovny nabízejí, je právě připojištění na věci uložené v zavazadlovém či nakládacím prostoru osobního auta. Vozidlo musí být samozřejmě řádně uzavřeno a zamčeno, aby vznikla povinnost pojišťovny plnit. Takové připojištění však bývá pouze v top nabídce. Klient tak na toto plnění na druhou stranu nepotřebuje mít havarijní pojištění, ale stačí mu pojištění domácnosti, ze kterého by mu škodu pojišťovna vyplatila.

Nejčastější limit od pojišťoven na tento typ škody je 20 tisíc korun. K adrese místa pojištění domácnosti se mohou vztahovat i příslušenství domácnosti (prostor, který má v užívání pouze pojištěný a spolupojištěné osoby – jako jsou komora, sklep případně i garáž), společné prostory (prostory uvnitř domu, v němž se nachází pojištěný byt a které jsou obývány i dalšími osobami, jako jsou kolárna, kočárkárna, případně chodba) či garáž na jiné adrese.

Novinkou je i studentské ubytování (místo přechodného bydliště člena domácnosti, kde se zdržuje za účelem studia – kolej, internát, privát), místo, na které se pojištěný stěhuje, a místo, kam byl předmět pojištění přemístěn v ochraně před bezprostředně hrozícím nebezpečím. Do pojištění domácnosti lze také specifikovat konkrétní věci, jako jsou například drahá televize, hodinky, ceniny, sbírky či umělecká díla. U nich je třeba uvést konkrétní informace, jako je název, značka, výrobní číslo, rok výroby nebo jiný bližší popis, tak, aby daný předmět byl následně snáze identifikovatelný. Na klenoty, obrazy či umělecké sbírky je dobré mít znalecký posudek. Frekvence a způsoby placení jsou opět možné ve stejných variantách jako u pojištění nemovitosti.

Dokončení za týden, 17. 8. 2017

Martin Hájek, finanční poradce OVB Allfinanz

Martin Hájek o sobě

Narodil jsem se 21. 6. 1985 v Čáslavi, ale pocházím z Třemošnice v Železných horách v Pardubickém kraji. V této oblasti zároveň působím se svým týmem. Mým celoživotním vzorem je můj děda, který pracoval jako vedoucí či ředitel v potravinářském segmentu, naučil mě kupecké počty a vzbudil ve mně lásku k obchodu. I díky němu jsem pak byl zapáleným studentem ekonomie – a to jak na střední, tak na vysoké škole, při které jsem také začal podnikat.

Mezi mé zájmy patří například hokejbal, ve kterém jsem to dotáhl až do extraligy, hokej, florbal, motorsport, ke kterému mě můj otec vedl už od raného věku, ale také extrémní sporty, jako je Spartan race, u kterého chci v letošním roce zdolat kompletní závodní šňůru. Baví mě také gastronomie – a to zejména jako vděčného strávníka. Mám velmi rád například mořské plody na jakýkoli způsob, ale nic se nevyrovná řízku s kaší od maminky. Navíc rád cestuji – mám doma dvě mapy, jednu českou, jednu celosvětovou, kam zapichuji vlaječky do míst, která jsem navštívil. Jsem také hrdým „tátou“ šestiletého beagla jménem Jonáš.
Mezi má životní kréda patří např.: „Co můžeš udělat dnes, neodkládej na zítřek“ či „Když ty sám chceš, dokážeš vše. I to, o čem ostatní jen sní!“ Zejména to druhé mě motivovalo právě během výše zmiňovaného extrémního závodu. Mezi mé důležité vlastnosti patří ctižádost, cílevědomost, vlastní vůle a také další věci od mého dědy – smysl pro spravedlnost, poctivost, úcta a správný přístup k životu.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Daňhel: Dohledové orgány by měly zamezit neodbornému srovnávání povinného ručení

16.04.2024, Autor: Jaroslav Daňhel

Na začátku března uveřejnil Ekonomický magazín můj příspěvek Ekonomika „povinného ručení“ musí čelit trendu růstu škodního průběhu. Vzápětí v časopisu Pojistný obzor vyšel text „Povinné ručení zůstává pod tlakem vysoké škodní inflace“. Pojistný matematik Petr Jedlička zde konstatoval, že rozevírání nůžek mezi průměrnou škodou a průměrným pojistným pokračuje. 

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama

Zemřel demýtizátor racionality

16.04.2024, Autor: red

Než se do toho se svým kolegou Amosem Tverskym pořádně pustili, ekonomie byla přesvědčena, že v podstatě bohatě vystačí s matematickým aparátem, sofistikovanými vzorci a důvěrou v lidskou racionalitu.

Schmarcz: Peklo mimořádných schůzí aneb proč dělat něco užitečného, když místo toho můžeme hrát před voliči trapné divadlo?

14.04.2024, Autor: Martin Schmarcz

Mimořádné schůze se mají konat jen mimořádně. Třeba když vypukne válka, pandemie, stav legislativní nouze, nebo vláda provede něco strašného, na co nestačí interpelace. U nás se z toho stává běžný kolorit. Něco ve stylu speciálního vysílání. Obvykle to ale spíše dopadne jako podřadná telenovela.

Poradna: Vyplatí se platit nájem, nebo splácet hypotéku?

12.04.2024, Autor: Z blogosféry

Řada rodin se rozhoduje mezi bydlením v nájmu a pořízením vlastního domova na hypotéku. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Z pohledu budování majetku je vždy výhodnější pořízení vlastní nemovitosti na hypotéku.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

CETA: Ceny potravin i nadále klesají

05.04.2024, Autor: red

V únoru letošního roku (poslední dostupná data) spotřebitelské ceny celkově vzrostly meziměsíčně o 0,3 %. Meziročně ceny v únoru vzrostly o 2,0 %, což bylo o 0,3procentního bodu méně než v lednu. Ceny zboží úhrnem zůstaly na úrovni měsíce ledna, zatímco ceny služeb vzrostly o 0,7 %.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

CETA: Evropské dotace a regulace: Dvojsečná zbraň českého zemědělství

31.03.2024, Autor: red

Česká zemědělská komunita se ocitá v rozporu mezi regulacemi EU a systémem dotací, které formují současný agrární model. Zatímco Green Deal klade důraz na udržitelnost a ekologické zemědělství, dotace vytváří podmínky pro nadprodukci a environmentální zátěž. Tato situace odhaluje klíčový paradox v srdci evropské zemědělské politiky.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama