e-news.cz - kurzy
Reklama

Poradna: Pojištění často nevědí, na co všechno mají nárok

03.08.2017, Autor: Petr Vrabec

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Poradna: Pojištění často nevědí, na co všechno mají nárok

Založili jsme pro Vás novou rubriku Poradna, kterou dnes začínáme s Martinem Hájkem z OVB Allfinanz.

Zajištění vlastního bydlení patří mezi nejzákladnější kameny klidného rodinného života. V dnešní době, kdy zažíváme éru bydlení na hypotéku, by měl každý z nás mít dostatečně kvalitně zabezpečeno své bydlení proti rizikům. Rizikům, která mohou kdykoli, a kolikrát i nevědomky, nastat, a způsobit tak nemalé škody ve finančním rozpočtu.

Zkusme si tedy společně projít základní rozdělení jednotlivých pojištění a připojištění. Vždy mějme na paměti, že nabídky od pojišťoven se značně liší, a to ať už ve výkonu služby či ceně, kterou za danou službu zaplatíme. Zamysleme se nad tím, že za několik tisíc či stovek ročně se nám vyplatí zajistit svou vlastní nemovitost v řádu stovek tisíc či milionů korun, což je jen zlomek hodnoty nemovitosti, na kterou jsme tak dlouho šetřili či ji splácíme a splácet ještě budeme.

Pojištění nemovitosti

Pod tímto pojištěním si zpravidla klient může nechat u pojišťovny pojistit rodinný dům, byt, rekreační objekt (chatu i chalupu), garáž, ale i třeba mobilheim. Všechny tyto stavby se dají pojistit jako hlavní budovy, k nimž se dá dále připojistit jako vedlejší stavba například garáž, dílna, bazén, studna, hospodářská budova, oplocení, zahrada, fotovoltaika, tepelné čerpadlo, pergola, altánek apod. U všech těchto nemovitostí či vedlejších staveb je důležité stanovit správně pojistnou částku, na kterou bude daná nemovitost pojištěna. Je-li nemovitost podhodnocena, může v případě škodní události pojišťovna krátit plnění, a naopak v případě nadhodnocení nemovitosti klient platí zbytečně navíc. Je třeba si zapamatovat, že pojistná částka je horním limitem pro případné plnění, tudíž je vždy důležité ji správně nastavit. Pojistná částka se dá stanovit dvěma způsoby: 1) ideálně znaleckým posudkem, kde je přesně vyčíslena hodnota, 2) finanční poradce má v kalkulačním programu možnost orientačně klientovi pomoci stanovit hodnotu podle pomocného výpočtu, kde je třeba například vědět, jakou má nemovitost plochu v metrech čtverečních, zda je střecha sklonitá, či rovná, kolik má budova pater, zda je podsklepená či jestli má obytné podkroví, a hlavně, v jakém provedení je vyhotovena.

Zda jde o základní, či nadstandardní provedení výstavby. Zajímavým a často opomíjeným způsobem, jak dlouhodobě stanovit pojistnou částku ve smlouvě a nebát se, že budu muset každý rok kontrolovat výši ceny nemovitosti, je tzv. indexace. To znamená, mám-li tuto kolonku ve smlouvě zaškrtnutu, pojišťovna každý rok sama pošle dopis, kde bude uvedeno automatické navýšení pojistné částky nemovitosti a s tím spojené případné navýšení pojistného o minimální rozdíl. Je samozřejmě na klientovi, jestli nakonec toto navýšení bude akceptovat. Jak je to se slevami, když nedojde k pojistné události? V případě, že klient má bezeškodní průběh, může dostat od pojišťovny slevy až ve výši 5 % každý rok. Nejčastěji je strop slevy stanoven do 30 %, což odpovídá cca šesti rokům, a poté se cena pojistného již nesnižuje.

Existují však různé akční nabídky od pojišťoven, kde klient dostane slevu 10, 20, ale i 30 % hned, ale pak už cena zpravidla neklesá, nicméně klient platí již od začátku sníženou cenu. Za zmínku stojí jedna zajímavá sleva, a to na rozestavěnou nemovitost, kterou je možné využít na dobu, kdy klient staví. Poté je nutné udělat změnu a nahlásit pojišťovně dokončení stavby. Pak se sleva odebere ze smlouvy. Častou otázkou klientů je forma placení a frekvence. Odpověď je jednoduchá. Záleží vždy na možnostech a preferencích klienta. Dá se platit složenkou, trvalým příkazem, případně i prostřednictvím SIPO. Frekvence placení je nejčastěji čtvrtletní, půlroční či roční. Ta bývá nejvýhodnější, protože při ní pojišťovny zpravidla poskytují slevu. Když se podíváme dovnitř nabídek různých variant pojištění, tak nejčastěji pojišťovny nabízejí tři varianty, a to základní, střední a top.

V základní variantě nejčastěji najdeme opravdový základ, například pokrytí rizika požáru, výbuchu, úderu blesku, pádu letadla, vichřice, krupobití, zemětřesení, pádu stromů a stožárů, tíhy sněhu, vodovodní škodu, mráz, kouř, nadzvukovou vlnu, sesuv půdy a lavin, náraz vozidla, sklo (tzv. all risk – okna, výplně apod.). K této základní variantě lze někdy přidat další připojištění, jako je například povodeň, atmosférické srážky, poškození fasády živočichy, ztráta vody, technická porucha, odcizení a vandalismus, zkrat a přepětí a jiné. Nebo je možné si vybrat rovnou vyšší varianty. Záleží na individuálních požadavcích každého klienta. U všech připojištění je však důležité se dívat na jejich limity, do kterých daná pojišťovna plní. K většině připojištění existují asistenční služby, o kterých málokterý klient ví a je škoda, že je nevyužívá. Do nich se řadí nejen konzultace, jak v případě škodní události postupovat, ale například i bezplatné zajištění smluvního zámečníka, který odemkne dveře při zabouchnutí či ztrátě klíčů. Na tyto asistence jsou samozřejmě určeny vlastní limity. Další zajímavou službou je např. zajištění odborníka, který provede instalatérské, topenářské, elektrikářské, kominické práce, deratizaci, dezinfekci a čištění kanalizace. Jen zmínka ke komínům a hromosvodu: v případě nesplnění povinností dle vyhlášky č. 111/1981 Sb., o čištění komínů, budou pojišťovny krátit pojistné plnění, pokud požár vznikne v důsledku nesplnění těchto povinností. Důležitým prvkem z hlediska pojištění je i hromosvod. Pokud je ve stavebním povolení předepsán a škoda by vznikla v důsledku jeho neexistence, pak může pojišťovna také krátit plnění.

Pokračování za týden, 10. 8. 2017

Martin Hájek, finanční poradce OVB Allfinanz

Martin Hájek o sobě

Narodil jsem se 21. 6. 1985 v Čáslavi, ale pocházím z Třemošnice v Železných horách v Pardubickém kraji. V této oblasti zároveň působím se svým týmem. Mým celoživotním vzorem je můj děda, který pracoval jako vedoucí či ředitel v potravinářském segmentu, naučil mě kupecké počty a vzbudil ve mně lásku k obchodu. I díky němu jsem pak byl zapáleným studentem ekonomie – a to jak na střední, tak na vysoké škole, při které jsem také začal podnikat.

Mezi mé zájmy patří například hokejbal, ve kterém jsem to dotáhl až do extraligy, hokej, florbal, motorsport, ke kterému mě můj otec vedl už od raného věku, ale také extrémní sporty, jako je Spartan race, u kterého chci v letošním roce zdolat kompletní závodní šňůru. Baví mě také gastronomie – a to zejména jako vděčného strávníka. Mám velmi rád například mořské plody na jakýkoli způsob, ale nic se nevyrovná řízku s kaší od maminky. Navíc rád cestuji – mám doma dvě mapy, jednu českou, jednu celosvětovou, kam zapichuji vlaječky do míst, která jsem navštívil. Jsem také hrdým „tátou“ šestiletého beagla jménem Jonáš.
Mezi má životní kréda patří např.: „Co můžeš udělat dnes, neodkládej na zítřek“ či „Když ty sám chceš, dokážeš vše. I to, o čem ostatní jen sní!“ Zejména to druhé mě motivovalo právě během výše zmiňovaného extrémního závodu. Mezi mé důležité vlastnosti patří ctižádost, cílevědomost, vlastní vůle a také další věci od mého dědy – smysl pro spravedlnost, poctivost, úcta a správný přístup k životu.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Smrčka: U Pekingu se bojuje o Pensylvánii

23.04.2024, Autor: red

Dost možná rozhodne Pensylvánie podzimní prezidentské volby ve Spojených státech. Na oltář volebních hlasů dělníků bude proto slavnostně položena i nová americko – čínská obchodní válka.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Hypotéky by mohly zlevňovat rychleji. Riziko snadného odchodu klientů ale pokles sazeb brzdí

22.04.2024, Autor: Z blogosféry

Banky zlevňují hypoteční úvěry hodně pozvolna. Prudký pokles úrokových sazeb by mohl vyvolat spirálu refinancování i běžících fixací nebo tlak na banky, aby sazby v průběhu fixace snižovaly. Mírný poplatek za předčasné splacení totiž dává klientům více volnosti, banky ale riziko jejich odchodu nutně musí zohlednit v cenotvorbě.

Daňhel: Dohledové orgány by měly zamezit neodbornému srovnávání povinného ručení

16.04.2024, Autor: Jaroslav Daňhel

Na začátku března uveřejnil Ekonomický magazín můj příspěvek Ekonomika „povinného ručení“ musí čelit trendu růstu škodního průběhu. Vzápětí v časopisu Pojistný obzor vyšel text „Povinné ručení zůstává pod tlakem vysoké škodní inflace“. Pojistný matematik Petr Jedlička zde konstatoval, že rozevírání nůžek mezi průměrnou škodou a průměrným pojistným pokračuje. 

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Zemřel demýtizátor racionality

16.04.2024, Autor: red

Než se do toho se svým kolegou Amosem Tverskym pořádně pustili, ekonomie byla přesvědčena, že v podstatě bohatě vystačí s matematickým aparátem, sofistikovanými vzorci a důvěrou v lidskou racionalitu.

Schmarcz: Peklo mimořádných schůzí aneb proč dělat něco užitečného, když místo toho můžeme hrát před voliči trapné divadlo?

14.04.2024, Autor: Martin Schmarcz

Mimořádné schůze se mají konat jen mimořádně. Třeba když vypukne válka, pandemie, stav legislativní nouze, nebo vláda provede něco strašného, na co nestačí interpelace. U nás se z toho stává běžný kolorit. Něco ve stylu speciálního vysílání. Obvykle to ale spíše dopadne jako podřadná telenovela.

Poradna: Vyplatí se platit nájem, nebo splácet hypotéku?

12.04.2024, Autor: Z blogosféry

Řada rodin se rozhoduje mezi bydlením v nájmu a pořízením vlastního domova na hypotéku. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Z pohledu budování majetku je vždy výhodnější pořízení vlastní nemovitosti na hypotéku.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama

CETA: Ceny potravin i nadále klesají

05.04.2024, Autor: red

V únoru letošního roku (poslední dostupná data) spotřebitelské ceny celkově vzrostly meziměsíčně o 0,3 %. Meziročně ceny v únoru vzrostly o 2,0 %, což bylo o 0,3procentního bodu méně než v lednu. Ceny zboží úhrnem zůstaly na úrovni měsíce ledna, zatímco ceny služeb vzrostly o 0,7 %.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama