e-news.cz - kurzy
Reklama

Růst minimální mzdy poškodí zejména zaměstnavatele

22.08.2017, Autor: Karolína Hurychová

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Růst minimální mzdy poškodí zejména zaměstnavatele

Minimální mzda v České republice vzroste o dvanáct set korun. Odbory ale požadovaly ještě vyšší růst.

Naopak zaměstnavatelé, podle nichž se minimální mzda stala politickým tématem, prosazovali nižší tempo růstu. Zvýšení by mělo do státního rozpočtu přinést přes miliardu korun, přičemž zátěž ponesou v největší míře právě zaměstnavatelé. O jedenáctiprocentním navýšení, počínaje lednem příštího roku, rozhodla včera vláda.
Podle předsedy vlády Bohuslava Sobotky (ČSSD) tak minimální mzda v příštím roce překročí 40,5 procenta průměrné mzdy. Odbory přitom prosazovaly navýšení až o 1 500 korun, naopak zaměstnavatelé se přikláněli k 800 korunám. Hospodářská komora vyzývala kabinet, aby pro příští rok již minimální mzdu nenavyšoval, a s výhradami přišly i některé resorty.
„Vláda schválila již čtvrté zvýšení minimální mzdy. Od 1. ledna 2018 se minimální mzda v ČR navýší o 1 200 korun na celkových 12 200 korun hrubého,“ uvedl Bohuslav Sobotka, podle kterého se tak nejnižší výdělek od voleb zvedne z původních 8 500 korun o 43,5 procenta. Už dříve uvedl, že jeho vláda chce výraznější růst tuzemských výdělků podpořit i zvyšováním minimální mzdy.
Podnikatele bude nárůst stát 3,1 miliardy korun
Minimální hodinová mzda se od ledna zvedne z 66 na 73,2 koruny. Zvýšení minimální mzdy o 1 200 korun by podle propočtů Ministerstva práce mělo v příštím roce stát podnikatele celkem 3,1 miliardy korun navíc a stát o 671 milionů více. Do státního rozpočtu by se na druhou stranu mělo vybrat o 1,28 miliardy korun více na odvodech ze sociálního a zdravotního pojištění.
Minimální mzda se v České republice naposledy zvyšovala v lednu letošního roku, a to o 1 100 korun na 11 000 korun. Koaliční vláda ČSSD, ANO a lidovců se při svém nástupu zavázala, že minimální mzdu přiblíží ke 40 procentům průměrné mzdy. Podle Ministerstva práce růst o 1 200 korun tento záměr zohledňuje a řídí se i růstem ekonomiky. Sobotka uvedl, že by minimální mzda v příštím roce měla dosáhnout 40,5 procenta průměrné mzdy.
Podle zaměstnavatelů se minimální mzda v tuzemsku stala politickým tématem a jsou proti jejímu skokovému zvyšování. Žádají jasná pravidla pro růst, aby podniky mohly předem odhadnout náklady a být na ně připraveny. Podnikatelé rovněž upozorňují, že navýšení minimální mzdy o 11 procent neodpovídá růstu ostatních výdělků v zemi ani růstu české ekonomiky. Odbory, které žádaly výraznější přidání, naopak argumentují, že čistá minimální mzda je pod hranicí příjmové chudoby. V minulém roce dosahoval nejnižší čistý výdělek 8 811 korun a hranice chudoby 10 691 korun.
V České republice pobírá minimální mzdu asi 132 tisíc zaměstnanců, což činí asi 3,6 procenta z celkového počtu zaměstnaných.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Černých odběrů bylo loni více, ale za méně peněz 

25.04.2024, Autor: red

Pražské vodovody a kanalizace v loňském roce zákazníkům nafakturovaly za nelegální odběr pitné vody a černou produkci odpadních 3,7 miliónu korun (v celkové sumě jsou zahrnuté i náklady na přešetření, způsobené škody a sankce), zatímco za rok předchozí to bylo 3,9 miliónů korun. V roce 2022 PVK evidovaly 276 případů, v uplynulém roce pak 298.

Proč jsou územní plány klíčem k definování stavebních pozemků pro účely DPH?

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Nejvyšší správní soud (NSS) České republiky nedávno řešil otázku, zda nezastavěný pozemek zahrnutý v územním plánu jako zastavitelný podléhá dani z přidané hodnoty (DPH). Toto rozhodnutí představuje zásadní precedens pro všechny, kteří se podílejí na obchodování s pozemky, ať už jako prodávající, kupující, nebo daňový poradci.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Vláda rozhodla o pokračování a usnadnění podpory firmám exportujícím na Ukrajinu

19.04.2024, Autor: Z blogosféry

Vláda Petra Fialy na jednání ve středu 17. dubna 2024 rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

Poradna: Jak dodavatelé energií stanovují zálohy

04.04.2024, Autor: Z blogosféry

Zálohy na elektřinu a plyn jsou důležitou součástí procesu dodávky energií. V zájmů odběratelů je, aby je měli nastaveny optimálně, a tak se vyhnuli nepříjemným situacím. Co zálohy jsou, z čeho se skládají, kdo je může měnit a jaký je jejich význam pro každého z nás?

Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Dálkový odečet spotřeby vody využívá stále více zákazníků PVK

21.02.2024, Autor: red

Stále více odběratelů využívá dálkové odečty spotřeby vody, jednoduchou a bezpečnou formu kontroly nad svým vodoměrem. Na konci loňského roku Pražské vodovody a kanalizace měly tímto způsobem osazeno 17 138 vodoměrů, což je meziročně nárůst o 15 procent. Přitom v roce 2012 jich bylo pouhých 157 kusů.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama