e-news.cz - kurzy
Reklama

Sprostota, urážky, podnikatelé jsou zase lovnou zvěří

19.08.2017, Autor: Petr Vrabec

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Sprostota, urážky, podnikatelé jsou zase lovnou zvěří

Kdo nevyplácí slušnou mzdu, je neschopný darebák. Osoby samostatně výdělečně činné jsou paraziti.

Jestli se vám to nelíbí, tak si jezděte pro mobilní tarify do Polska. Je tu velká skupina lidí, kteří pracují jako OSVČ a nejsou z národohospodářského hlediska efektivně využiti. To všechno jsou výroky vysoce postavených socialistů. Ten poslední řekl v červnu senátor Štěch, nadto s tím, že by prý drobným živnostníkům bylo lépe v továrnách. Nebetyčná arogance.
Tehdy ještě proti Štěchovu výroku vystoupil Lubomír Zaorálek a v televizi Prima řekl: „Pan Štěch bude od zítřka respektovat program, který jsme včera schválili.“ A dodal, že slova předsedy Senátu nejsou relevantní z pohledu strany. A prásk, s ještě větší razancí se nyní Zaorálek pustil do drobných podnikatelů znovu.
Říct o někom, kdo vzal odpovědnost do svých rukou, nekrade, nepodvádí a v potu tváře vydělává i na pana Zaorálka, Štěcha nebo Mládka, je ve slušné společnosti a mezi slušnými lidmi považováno za nechutný a urážlivý výrok. Zvlášť u vědomí, jaká parta to ti socialisté vlastně jsou(?). Tak třeba, v Praze dál „řádí“ Karel Březina, pravomocně odsouzený podvodník, volebním manažerem strany je europoslanec Miroslav Poche, kterého v roce 2010 smetla kauza s podvodným financováním strany. Nic se neděje, pár let se potuloval v zákulisí, poté byl na kandidátce ČSSD zvolen do Evropského parlamentu. Strana jako taková se tak dlouho chovala arogantně k právníku Altnerovi, až se z pár desítek milionů stal dluh přes tři sta milionů. Soud to odklepl a dnes socialistům hrozí, že přijdou o své zlaté vejce – Lidový dům. Tak takovíhle hospodáři si berou do úst drobné podnikatele. Psát o tom, že velká část špiček ČSSD nikdy nepoznala, co to je skutečná práce a reálný svět, to už snad ani nemá cenu.
Poslední výrok Lubomíra Zaorálka je už tak za hranou, že snad víc být nemůže. To je chování papaláše, který se na lid v podhradí dívá jako na plebs.
Ono je to ale všechno přesně naopak. Paraziti, klíšťata přicucnutá na státní peníze jsou dnes politici, nic dobrého od nich poslední dobou nevzejde. Podnikatelé jsou hodni uznání. Protože se rozhodli nespoléhat na stát, neberou od něj žádné sociální příspěvky, na vlastní účet a riziko podnikají – byť jim současná vláda poslední roky hází pod nohy jeden klacek za druhým. Kontrolní hlášení, EET, protikuřácký zákon, k tomu vysoké, někdy až likvidační pokuty. Přesto se jich ještě pořád spousta z nich drží. Jsou to svobodní lidé, kteří jsou raději svými pány, než aby poníženě mávali žebračenkou před sociálními demokraty.
Navíc drobných a středních podnikatelů je u nás bezmála jeden milion, zaměstnávají 1,8 milionu lidí. To je sedmdesát procent těch, kteří v tomhle státě vytvářejí ekonomické bohatství, z něhož kromě jiného ročně putují stovky milionů do stranických pokladen a miliardy na platy politiků, ministerstev a dalších státních úřadů. My podnikatelé si je platíme, politici jsou tedy našimi zaměstnanci.
Takže pokud Lubomír Zaorálek řekne o podnikatelích, že jsou neschopní darebáci, je to naprosto identické, jako kdyby jste toto řekli svému šéfovi. Zřejmě si každý umí představit, jak by to celé dopadlo, že?
Nicméně nejen z posledních výroků politiků lze vyčíst i jejich zvrácený pohled na svět byznysu. Oni mají pocit, že podnikání je činnost za účelem zaměstnávání lidí. To je až strašidelná pitomost. Přesto tlačí na zvyšování mezd. A ideální by podle nich bylo to dát tabulkami, nad kterými budou dohlížet, případně pokutovat jejich nedodržování. Truhlář, 27 let, osm let praxe, ženatý, jedno dítě, plat xxx. Jenže takhle to nefunguje. I drobné podnikání zažívá sinusoidy, ekonomické cykly, jako všechno v byznysu. Někdy se daří, někdy ne. Vždy je po nějakém čase potřeba investovat, i když zakázky jsou, na extrémně vyšší výplaty prostě není.
Člověk podniká za účelem zisku. To je jeho odměna za tu odvahu, že to vzal do svých rukou, riskl to – měl nápad, rodinné úspory, kontakty na první zakázky, v začátku se musel přikrčit, uskrovnit, aby to nepadlo na zuby hned zkraje. Průběžně se musí vyrovnávat s mnohdy bizarními nápady politiků, které vtělili do zákonů. Uvědomuje si odpovědnost za své zaměstnance a jejich rodiny. Stejně tak ví, že pokud je jeho zaměstnanec pracant, je potřeba ho ocenit, aby mu neutekl ke konkurenci. Přidá mu, ale jen potud, kolik může. To není jako ve státní správě, kde si všichni myslí, že peníze vznikají psaním projektů na dotace.
Zkrátka a dobře, pokud je Lubomír Zaorálek chlap, měl by veřejně vystoupit, živnostníkům se pokorně omluvit a hluboce poklonit. Protože jinak, až příště se jim jednou medvěd bude klanět, Zaorálkův hřbet se přitom bude ohýbat.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

CETA: Přehnané regulace umělé inteligence mohou poškodit evropskou konkurenceschopnost

29.03.2024, Autor: red

Digitální regulační politika Evropské unie, zejména v oblasti umělé inteligence, vyvolala rozsáhlou diskusi. Ambiciózní legislativou, jako je AI Act, se EU snaží zaujmout pozici světového lídra v oblasti etického řízení umělé inteligence. Tento přístup však vyvolává obavy ohledně jeho dopadu na inovace a konkurenceschopnost v digitálním odvětví.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Komentář Radomíra Jáče k údajům a detailům ohledně výkonu HDP České republiky za loňské 4. čtvrtletí a za celý rok 2023

28.03.2024, Autor: Z blogosféry

Zpřesněné údaje o výkonu české ekonomiky za loňské závěrečné čtvrtletí hlásí lepší než původně reportované výsledky HDP. Dle zpřesněných dat HDP v loňském závěrečném čtvrtletí mezikvartálně vzrostl o 0,4 % a meziročně si připsal 0,2 %, když předchozí údaje uváděly mezikvartální růst HDP 0,2 % a meziroční pokles 0,2 %.

Schmarcz: Totální zesměšnění odborů. Potřebuje je ještě vůbec někdo?

27.03.2024, Autor: Martin Schmarcz

Odvoláváme, co jsme odvolali a slibujeme, co jsme slíbili. Jako pomatený pohádkový král působí odboráři poté, co si do čela opět zvolili Josefa Středulu jehož před třemi týdny sesadili v palácovém převratu. Tato tragikomická příhoda jen dokresluje, v jak žalostném stavu je hnutí, které kdysi doslova hýbalo politikou i režimy. Čím to je?

Švehla: Obchod mezi čistou a špinavou částí planety

25.03.2024, Autor: Martin Švehla

Ekologické vidění světa a ekonomiky se ve vyspělých zemních prosazuje už nejméně půl století, v posledních dekádách dokonce velmi radikálně, což vyvolává silnou oponenturu. Jedni mluví o záchraně planety, jejíž zkáza je při současné produkci oxidu uhličitého neodvratná, druzí mluví o ekonomické záchraně společnosti, která se přehnanou a překotnou redukcí uhlíkové stopy ničí v samých základech svého fungování. 

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Recenze zákona o lobbování

18.03.2024, Autor: red

O českém právním řádu se všeobecně soudí, že se stoupající kvantitou trvale klesá jeho kvalita. Pokud platí zákon přechodu kvantity v kvalitu, pak je legislativa výjimkou. Pravděpodobně to souvisí i s tím, že vedle dalších právnických profesí je legislativec málo placen, a když to nefunguje, slouží jako fackovací panák.

Švehla: Euro a politika

17.03.2024, Autor: Martin Švehla

Když pan prezident jednou větou vyvolá veřejnou diskusi, svědčí to o jeho vlivu. V případě zavedení eura to sice není diskuse, která by spojovala, ale také to není nic, co by širokou veřejnost až tak vzrušovalo. Navíc exportéři, kteří se zpočátku zdáli být nejhlasitějšími zastánci přijetí eura se z diskuse vytratili poté, co koruna oslabila a zajistila jim dodatečné příjmy.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Bez jakých znalostí a dovedností se dnes zaměstnanci neobejdou?

14.03.2024, Autor: Z blogosféry

Aby člověk získal a udržel si dobré pracovní místo, musí se prosadit často ve vysoké konkurenci. K tomu pak potřebuje určité vlastnosti a schopnosti, které pomohou podávat patřičné výkony, zvládat pracovní situace a efektivně komunikovat s kolegy i nadřízenými. Co je v současném boji o kvalitní pozici potřeba nejvíce?

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama