e-news.cz - kurzy
Reklama

Stavebnictví se v červnu vyvíjelo nejlépe za poslední dva roky

08.08.2017, Autor: Karolína Hurychová

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Stavebnictví se v červnu vyvíjelo nejlépe za poslední dva roky

Stavebnictví v Česku v červnu meziročně zrychlilo růst na osm a půl procenta, když se ve srovnání s květnem tempo

růstu zvýšilo o téměř čtyři procenta. Vývoj pozitivně ovlivnil zejména růst produkce v rámci pozemního stavitelství. Naopak inženýrské stavitelství zaznamenalo pokles. Informace uveřejnil Český statistický úřad. Hnacím motorem stavebnictví však mohou být i blížící se volby.
Stavební výroba v České republice v červnu reálně zrychlila tempo růstu z květnových 4,7 procenta na 8,5 procenta. Pozitivní vývoj byl podle statistiků tažen zejména produkcí v pozemním stavitelství, které meziročně vzrostlo o 13,7 procenta. Produkce v inženýrském stavitelství naopak zaznamenala 2,2procentní pokles. Meziměsíčně celková stavební výroba reálně stoupla o 0,2 procenta.
Stavební úřady vydaly během letošního června 7 226 stavebních povolení, o 0,1 procenta méně ve srovnání se stejným obdobím minulého roku. Orientační hodnota těchto staveb činila 28,4 miliardy korun a meziročně dosáhla ve sledovaném období nárůstu o 21,4 procenta, sdělil Český statistický úřad.
Nejslibnější vývoj za poslední dva roky – jsou příčinou i blížící se volby?
Podle ekonoma společnosti Cyrrus Lukáše Kovandy se stavebnictví v České republice vyvíjí nejslibněji za poslední takřka dva roky. „V červnu rostla stavební produkce meziročně nejrychleji od předloňského července. Tehdy ale vrcholila stavební činnost v oblasti inženýrského stavitelství daná překotným dočerpáváním prostředků z evropských fondů. Nyní má vzestup stabilnější základy, jelikož se opírá o růst produkce v oblasti stavitelství pozemního a obecnou ekonomickou prosperitu.“
Optimismus naopak mírní generální ředitel developerské společnosti Ekospol Evžen Korec. Ten zmínil, že hnacím motorem růstu stavební výroby jsou hlavně blížící se parlamentní volby, před nimiž se politici chtějí pochlubit dokončenými stavbami: „Nejviditelnější je to snad na všech silničních a dálničních tazích v Česku, na kterých dopravu letos komplikuje rekordní počet uzavírek a dopravních omezení. Stejně tak v krajích i městech nyní finišují dlouho odkládané stavby tak, aby byly nejpozději do voleb dokončeny. To je samozřejmě živou vodou pro stavební firmy, které se stále otřepávají z mnohaletého propadu.“
Počet pracovníků ve stavebních společnostech s 50 a více zaměstnanci se v červnu meziročně snížil o 2,1 procenta. Jejich průměrná hrubá měsíční nominální mzda vzrostla šestiprocentně na 34 352 korun.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Vláda rozhodla o pokračování a usnadnění podpory firmám exportujícím na Ukrajinu

19.04.2024, Autor: Z blogosféry

Vláda Petra Fialy na jednání ve středu 17. dubna 2024 rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

Poradna: Jak dodavatelé energií stanovují zálohy

04.04.2024, Autor: Z blogosféry

Zálohy na elektřinu a plyn jsou důležitou součástí procesu dodávky energií. V zájmů odběratelů je, aby je měli nastaveny optimálně, a tak se vyhnuli nepříjemným situacím. Co zálohy jsou, z čeho se skládají, kdo je může měnit a jaký je jejich význam pro každého z nás?

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

Dálkový odečet spotřeby vody využívá stále více zákazníků PVK

21.02.2024, Autor: red

Stále více odběratelů využívá dálkové odečty spotřeby vody, jednoduchou a bezpečnou formu kontroly nad svým vodoměrem. Na konci loňského roku Pražské vodovody a kanalizace měly tímto způsobem osazeno 17 138 vodoměrů, což je meziročně nárůst o 15 procent. Přitom v roce 2012 jich bylo pouhých 157 kusů.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Tři čtvrtiny zaměstnanců zvažují změnu oboru nebo rekvalifikaci

13.02.2024, Autor: Laura Feketeová

Český trh práce prochází transformací s rostoucím důrazem na digitální dovednosti a umělou inteligenci. Výsledky průzkumu personální agentury Randstad ukazují, že téměř tři čtvrtiny zaměstnanců možnost rekvalifikace či úplnou změnu oboru připouštějí.

Pražská stoková síť je pod kontrolou odborníků z PVK 

12.02.2024, Autor: red

144 kilometrů prohlédnuté stokové sítě, 1 837 zrevidovaných vstupních šachet a objektů, 28 nalezených havárií a 67 vypracovaných návrhů na odstranění závad zařazených do plánu oprav a investic.To je výsledek činnosti pracovníků útvaru průzkumu stokové sítě Pražských vodovodů a kanalizací za loňský rok.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama