e-news.cz - kurzy
Reklama

Češi splácejí své dluhy nejlépe za poslední čtyři roky

01.09.2017, Autor: Karolína Hurychová

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Češi splácejí své dluhy nejlépe za poslední čtyři roky

Čeští dlužníci splácejí své závazky nejlépe za poslední čtyři roky.

Průměrná částka, kterou z nesplacených pohledávek dlužníci hradí, stoupla během prvního pololetí tohoto roku o takřka pětinu ve srovnání s předchozími dvěma lety. Splátkové dohody u dluhů předaných k vymáhání dodržují Češi až o čtvrtinu lépe. Nejzodpovědnější jsou ve splácení těchto dluhů dlužníci na Vysočině, nejméně spolehliví jsou naopak dlužníci v Ústeckém a Zlínském kraji. Informace pocházejí od agentury EOS KSI.
Podle údajů Bankovního a Nebankovního registru klientských informací dosahoval souhrnný dluh obyvatel České republiky v polovině roku 2,06 bilionu korun, když se ve srovnání s minulým rokem devítiprocentně zvýšil. Jen během druhého kvartálu objem dluhu vzrostl mezičtvrtletně vůbec nejvíce za poslední tři roky, a to o 50,3 miliardy korun. Pozitivní zprávou je naopak meziroční takřka čtrnáctiprocentní pokles dluhu ohroženého nesplácením na celkem 40,6 miliardy korun.
Podle informací agentury EOS KSI dluží průměrně větší částky muži, a to ve výši 13 150 korun, ženy průměrně dluží 12 350 korun. Zadlužení občané letos ze svých příjmů na splátky vydají zhruba o 300 korun měsíčně více než v minulém roce. „O několik set korun vyšší sumy hradí muži, kteří podle našich údajů také lépe dodržují splátkové dohody. Na druhou stranu ženy jsou ochotnější splátkové kalendáře sjednávat a své dluhy začít řešit dříve,“ podotkl jednatel agentury Vladimír Vachel. V rámci srovnání krajů nejvyšší částky splácejí občané z Vysočiny, nejnižší naopak lidé z Plzeňského kraje, přičemž rozdíl mezi regiony činní až 700 korun.
Co se týká dluhů posunutých k vymáhání, dodržují letos dlužníci splátkové kalendáře o 25 procent lépe ve srovnání s předchozími dvěma lety. Značné rozdíly se vyskytují napříč dlužníky z různých krajů České republiky. Nejúspěšněji splácejí k vymáhání předané dluhy opět lidé z Vysočiny (43,8 procenta z nich dodržuje splátkové dohody), a naopak nejhorší je v tomto ohledu situace v krajích Ústeckém (26,4 procenta) a Zlínském (25,8 procenta). Průměrnou úspěšnost splácení dluhů mají občané ve Středočeském a Karlovarském kraji se 34procentní, respektive 32procentní úspěšností v dodržování splátkových dohod.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Nálada spotřebitelů se prudce zlepšuje

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Podle dubnového konjunkturálního průzkumu z dílny Českého statistického úřadu vzrostl souhrnný indikátor tuzemské ekonomické důvěry z březnových 94,2 na aktuálních 97,0 bodu.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

E-šmejdi způsobili za první čtvrtletí škody za 357 milionů korun

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Za první tři měsíce letošního roku se počet kybernetických útoků na klienty bank zvýšil o 21 procent. Celkově bylo napadeno 20 723 klientů. I přes vyšší počet útoků se snížila celková škoda, a to na 357 milionů korun. Klesla i průměrná škoda na jednoho klienta, která je mírně přes 17 tisíc korun. 

Příspěvky na DIP zatím firmy nabízí spíše výjimečně. Zaměstnanci se k novému produktu staví rovněž opatrně

23.04.2024, Autor: Z blogosféry

Dlouhodobý investiční produkt mohou Češi využívat už od začátku letošního roku. Většina z nich ale nadále setrvává u penzijního spoření. Důvodem je především neznalost, ale také váhavost zaměstnavatelů. Ti vyčkávají a zatím pouze malá část z nich svým zaměstnancům na DIP přispívá. Hlavním argumentem je malá informovanost a případná administrativní zátěž.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

ČNB: Věnujte pozornost penězům, abyste poznali padělky 

18.04.2024, Autor: Z blogosféry

3 539 českých bankovek a mincí v celkové hodnotě 5,648 milionů Kč označila loni za padělek Česká národní banka (ČNB). Nejvíc jich, stejně jako v minulosti, bylo v Praze, a to 1 019. Následovaly Klatovy s 298 padělky a Karlovy Vary s 273 falešnými penězi. Víc než mince se padělaly bankovky, zvýšil se i počet nepravých dvacetikorun. Meziročně ČNB zadržela o 2 419 padělků víc.

Výrobní ceny v průmyslu zůstávají na uzdě

17.04.2024, Autor: Z blogosféry

Ceny tuzemských průmyslových výrobců v průběhu března oproti předchozímu měsíci klesly o 0,1 %, což odpovídá meziroční stagnaci. Výsledek tak pro trh představuje poměrně výrazné překvapení směrem dolů, když vyhlížel meziroční růst o 0,3 %. 

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Komentář Radomíra Jáče k údajům o inflaci v ČR za březen

10.04.2024, Autor: Z blogosféry

Meziroční inflace zůstala v březnu beze změny přesně na úrovni dvouprocentního inflačního cíle: v souladu s očekáváním finančního trhu. Na úrovni 2,0 % je meziroční inflace pod předpokladem ČNB, neboť centrální banka ve své prognóze zveřejněné počátkem února čekala březnovou inflaci na úrovni 2,9 %.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama