e-news.cz - kurzy
Reklama

Kuřáci mají pojištění dražší až o několik stovek korun

23.09.2017, Autor: Petr Vrabec

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Kuřáci mají pojištění dražší až o několik stovek korun

Stále více pojišťoven posuzuje při sjednávání životního pojištění klienty podle toho, zda kouří.

Většina z nich postihuje kuřáky rizikovou přirážkou, některé naopak dávají slevu nekuřákům. Vyplývá to z ankety ČTK mezi největšími tuzemskými pojišťovnami.
„Štíhlí nekuřáci mají v Allianz pojistky o poznání levnější. Sleva činí až 28 procent. Zatímco kuřák s nadváhou zaplatí 808 korun měsíčně, nekuřáka s ideálním BMI (Body Mass Indexem) vyjde pojištění pouze na 596 korun,“ řekl ČTK mluvčí pojišťovny Václav Bálek. Česká podnikatelská pojišťovna při hodnocení zdravotního stavu přihlíží k řadě faktorů, jedním z nich je i kuřáctví. „Nelze ale paušálně odpovědět, o kolik bude mít ve výsledku kuřák pojištění dražší. Pravděpodobnost úrazu kuřáka zůstává stejná jako u člověka nekouřícího, ovšem u vážných nemocí se naopak riziko s množstvím vykouřených cigaret zvyšuje,“ upozornila mluvčí ČPP Renata Čapková.
Kooperativa má ve zdravotním dotazníku dotaz na to, zda je klient kuřák. „Je pro nás spíše informativní, protože i v případě, že klient odpoví kladně, tak automaticky rizika neomezujeme a ani nenavyšujeme pojistné. K omezení rizik přikročíme u kuřáků v případě, že jsou sledováni pro onemocnění například kardiovaskulárního systému, plic aj. Pak můžeme u daného rizika uplatnit rizikovou přirážku nebo výluky,“ vysvětlil mluvčí pojišťovny Milan Káňa. Také v České pojišťovně je kouření jeden z faktorů, které hrají roli v rámci posouzení celkového zdravotního stavu, stejně jako BMI index. Tyto faktory pak mohou přispět k tomu, že má klient na pojištění přirážku. Ta se může pohybovat na úrovni od 50 procent, uvedla mluvčí ČP Ivana Buriánková.
Některé pojišťovny sledují i příbuzné klienta. „Pokud je zachycen výskyt takových onemocnění u blízkých kuřáka, ten musí počítat s příplatkem podle četnosti, případně s výlukou na příslušné choroby. Přirážka se pohybuje v průměru v nízkých desítkách procent. To záleží na závažnosti nemocí, četnosti nebo věku,“ sdělila mluvčí pojišťovny UNIQA Eva Svobodová.
Podle průzkumu Státního zdravotnického ústavu trvale kouří 29 procent populace, nejvíce kouří mládež od 15 do 24 let. Nejčastějšími souvisejícími diagnózami jsou nemoci srdce a cév, nádorová onemocnění a nemoci spojené s dýchacím ústrojím. „Kvůli aktivnímu kouření ročně umírá osmnáct tisíc lidí,“ uvedla náměstkyně ministra zdravotnictví Lenka Teska Arnoštová. Dalších patnáct set až tři tisíce lidí umírá následkem kouření pasivního. Řada kuřáků před pojišťovnou svůj zlozvyk tají. V případě chorob prokazatelně spojených s užíváním nikotinu může pojišťovna odmítnout pojistné plnění. Mezi klienty pojišťoven bývá v porovnání s všeobecnou statistikou kuřáků výrazně méně. To může být na jednu stranu způsobeno tím, že více dbají na prevenci chorob a péči o své zdraví, ale na druhou stranu může jít o nepravdivé údaje v dotaznících.
„Řídíme se informací od klienta, který nám při sjednávání pojistného návrhu uvádí, zda kouří, případně jaké množství cigaret. Pokud však obdržíme lékařskou zprávu, ve které je uveden odlišný údaj, než uvedl klient do návrhu, pracujeme s údajem od lékaře,“ upozornila Tereza Kůželová z pojišťovny MetLife. V případě kryté diagnózy se s nárokem na pojistné plnění dokládají vždy posudky a lékařská dokumentace pacienta, takže se na kouření přijde. To může mít za následek krácení plnění, a v extrémních případech také odmítnutí plnění pojišťovny, podotkla Svobodová.
ČTK


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Černých odběrů bylo loni více, ale za méně peněz 

25.04.2024, Autor: red

Pražské vodovody a kanalizace v loňském roce zákazníkům nafakturovaly za nelegální odběr pitné vody a černou produkci odpadních 3,7 miliónu korun (v celkové sumě jsou zahrnuté i náklady na přešetření, způsobené škody a sankce), zatímco za rok předchozí to bylo 3,9 miliónů korun. V roce 2022 PVK evidovaly 276 případů, v uplynulém roce pak 298.

Proč jsou územní plány klíčem k definování stavebních pozemků pro účely DPH?

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Nejvyšší správní soud (NSS) České republiky nedávno řešil otázku, zda nezastavěný pozemek zahrnutý v územním plánu jako zastavitelný podléhá dani z přidané hodnoty (DPH). Toto rozhodnutí představuje zásadní precedens pro všechny, kteří se podílejí na obchodování s pozemky, ať už jako prodávající, kupující, nebo daňový poradci.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama

Vláda rozhodla o pokračování a usnadnění podpory firmám exportujícím na Ukrajinu

19.04.2024, Autor: Z blogosféry

Vláda Petra Fialy na jednání ve středu 17. dubna 2024 rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

Poradna: Jak dodavatelé energií stanovují zálohy

04.04.2024, Autor: Z blogosféry

Zálohy na elektřinu a plyn jsou důležitou součástí procesu dodávky energií. V zájmů odběratelů je, aby je měli nastaveny optimálně, a tak se vyhnuli nepříjemným situacím. Co zálohy jsou, z čeho se skládají, kdo je může měnit a jaký je jejich význam pro každého z nás?

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Dálkový odečet spotřeby vody využívá stále více zákazníků PVK

21.02.2024, Autor: red

Stále více odběratelů využívá dálkové odečty spotřeby vody, jednoduchou a bezpečnou formu kontroly nad svým vodoměrem. Na konci loňského roku Pražské vodovody a kanalizace měly tímto způsobem osazeno 17 138 vodoměrů, což je meziročně nárůst o 15 procent. Přitom v roce 2012 jich bylo pouhých 157 kusů.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama