e-news.cz - kurzy
Reklama

Ministr Pilný se kvůli tlaku na růst platů opřel do odborů

18.09.2017, Autor: Petr Vrabec

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Ministr Pilný se kvůli tlaku na růst platů opřel do odborů

Ministr financí Ivan Pilný se opřel do odborových předáků, kteří podle něho militantním tlakem na zvyšování platů nehájí zájmy zaměstnanců.

Odborů se v nedělní Partii televize Prima naopak zastal místopředseda KSČM Jiří Dolejš, podle něhož jsou požadavky na růst platů v popisu jejich práce. Odbory chtějí po zaměstnavatelích, aby příští rok zvedli platy o osm až deset procent. Firmy skokový růst odmítají.

Pilný zdůraznil, že podmínkou pro to, aby se lidé měli dobře, je fungující ekonomika, přičemž obráceně to neplatí. „Zvyšování platů na tak militantní bázi, jak ji prezentoval pan odborářský předák, je nesmysl. Oni nehájí zájmy zaměstnanců,“ řekl mimo jiné na adresu předáka Českomoravské konfederace odborových svazů Josefa Středuly. Cíle „militantních odborářských bossů“, jak je Pilný nazval, jsou podle něj jiné než hájit zájmy zaměstnanců, a to dostat se do parlamentu nebo do Bruselu.

„Nemůžu si přát lepší ohodnocení dobré práce odborů. Kdyby tomu bylo naopak, ani se o nás nezmíní,“ reagoval Středula. Pilný podle něho dává najevo obavu z rostoucí síly odborů, což ho prý těší. Ohledně militantnosti ale ministrovi doporučil, aby jel v doprovodu předsedy ANO Andreje Babiše do Francie. „Možná že by se mohl poučit, jak vypadá militantnost odborů. Ale z našeho pohledu toto není určitě cesta,“ řekl ČTK Středula. Podotkl také, že i odborový předák má právo kandidovat například do sněmovny nebo do Senátu, stejně jako někdejší manažer a podnikatel Pilný.

„Co jiného mají odbory dělat než tlačit na mzdy?“ reagoval na Pilného výpad Dolejš. Poukázal na to, že kolektivní vyjednávání o platech je samozřejmá věc. „Německé nebo francouzské odbory jsou mnohem ostřejší než české,“ dodal Dolejš.

Diskuse se točila také kolem dohody vládní koalice na zvýšení platů učitelů o 15 procent a dalších zaměstnanců ve veřejné sféře včetně třeba policistů a vojáků o deset procent od listopadu. Pilný kritizoval plošné přidávání, nedává podle něho smysl. „Nezaplatí se lidé, kteří něco dokážou. Měl by být určitý prostor, aby ti lepší učitelé, aby ti lepší úředníci, aby ti lepší policisté a hasiči dostali víc než ti ostatní,“ vysvětlil ministr.

Dolejš nesouhlasí s názory, že jde o předvolební dárky. „To je o tom, že se konečně národohospodářsky rozhodneme, že nechceme konkurovat světu nízkými mzdami,“ uvedl.

Převzato: mbc, mha (ČTK)


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Poradna: Jak dodavatelé energií stanovují zálohy

04.04.2024, Autor: Z blogosféry

Zálohy na elektřinu a plyn jsou důležitou součástí procesu dodávky energií. V zájmů odběratelů je, aby je měli nastaveny optimálně, a tak se vyhnuli nepříjemným situacím. Co zálohy jsou, z čeho se skládají, kdo je může měnit a jaký je jejich význam pro každého z nás?

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Dálkový odečet spotřeby vody využívá stále více zákazníků PVK

21.02.2024, Autor: red

Stále více odběratelů využívá dálkové odečty spotřeby vody, jednoduchou a bezpečnou formu kontroly nad svým vodoměrem. Na konci loňského roku Pražské vodovody a kanalizace měly tímto způsobem osazeno 17 138 vodoměrů, což je meziročně nárůst o 15 procent. Přitom v roce 2012 jich bylo pouhých 157 kusů.

Tři čtvrtiny zaměstnanců zvažují změnu oboru nebo rekvalifikaci

13.02.2024, Autor: Laura Feketeová

Český trh práce prochází transformací s rostoucím důrazem na digitální dovednosti a umělou inteligenci. Výsledky průzkumu personální agentury Randstad ukazují, že téměř tři čtvrtiny zaměstnanců možnost rekvalifikace či úplnou změnu oboru připouštějí.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Pražská stoková síť je pod kontrolou odborníků z PVK 

12.02.2024, Autor: red

144 kilometrů prohlédnuté stokové sítě, 1 837 zrevidovaných vstupních šachet a objektů, 28 nalezených havárií a 67 vypracovaných návrhů na odstranění závad zařazených do plánu oprav a investic.To je výsledek činnosti pracovníků útvaru průzkumu stokové sítě Pražských vodovodů a kanalizací za loňský rok.

Odtah vozidla při havárii na vodovodní či kanalizační síti hradí PVK 

08.02.2024, Autor: Z blogosféry

Pražské vodovody a kanalizace musí havárii na vodovodní či kanalizační síti neprodleně odstranit. V této souvislosti mají podle zákona o vodovodech a kanalizacích možnost rozhodnout o odtahu vozidla, které brání opravě. Vůz vždy zamíří na odstavné parkoviště, kde je bezplatně vydán majiteli. Úhradu za odtah hradí Pražské vodovody a kanalizace.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama