e-news.cz - kurzy
Reklama

Pokud chtějí učitelé přidat, sami by měli nejdřív přidat

05.09.2017, Autor: Petr Vrabec

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Pokud chtějí učitelé přidat, sami by měli nejdřív přidat

Za tak málo peněz toho od nás moc chtít nemůžete, zazněl mezi učiteli při demonstraci jeden z názorů.

Na jednu stranu je to zřejmě pravda, učitelský stav je dlouhodobě podfinancovaný a výplaty učitelů se pohybují na úrovni průměrné mzdy. Tedy mzdy, kterou dostávají i o dost méně kvalifikovaní zaměstnanci. Na druhou stranu kvalita vzdělání dlouhodobě klesá, a to na všech úrovních škol.
V nedělních Otázkách Václava Moravce přiznal rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima nelichotivý fakt, že vysokou školu dokončí pouze polovina studentů. Podobně jsou na tom i středoškoláci, kteří mají dlouhodobě potíže se státní maturitou. Důvody mohou být různé, nejčastěji se však skloňuje matematika, o kterou se strhla už několikrát bitva – zda má být ostrým maturitním předmětem, nebo předmětem, za který si mohou žáci vybrat jiný.
Když se podíváme do nedaleké minulosti, tak v roce 2010 se čeští žáci základních škol účastnili mezinárodního srovnání PISA (Programme for International Student Assessment), které v pětašedesáti zemích hodnotí úroveň čtenářské, matematické a přírodovědné gramotnosti. Naši žáci nejvíce propadli v matematice. Z téhož roku je i generálka na státní maturity. Zkusila si ji skoro polovina, 41 630 studentů, přičemž 19 853 studentů maturitu nezvládlo. A to je vysvědčení učitelů. Na základních, středních i vysokých školách.
Daleko nejvíc tristní je ale stav českého školství ve vztahu k novým trendům, inovacím, tolik zmiňovaným v rámci tzv. revoluce 4.0 nebo jinak řečeno čtvrté průmyslové revoluce. České školství totiž ad a) jaksi zamrzlo ve formátu frontální výuky: žáci a studenti jsou v předmětech jako literatura, dějepis a novodobá občanská nauka nuceni biflovat tisíce a tisíce dat, která jsou už dnes dohledatená za několik pikosekund na internetu. Přitom by spíš učitelé měli žáky seznámit se souvislostmi, kontextem historických dějů. Ad b) naše školství naprosto postrádá razantnější přístup k IT. Zde si vypomůžu osobní zkušeností právě z těch let, kdy se konaly různé generálky a srovnávací testy. Vyprojektovali jsme online TV aplikaci Domácí digitální škola. Na pedagogy to kladlo v podstatě dva nároky. Digitalizovat učební látku a naučit se s aplikací. Vybrali jsme několik škol, zvládali to spíše matikáři a fyzikáři, češtinářky třeba vůbec.
Dnešní škola tedy spíš než vzdělávací institucí je jakousi družinou s náročnějším programem. Proto jsou rodiče vesměs nuceni hledat odpovídající vzdělání pro budoucí uplatnitelnost svých dětí mimo oficiální školy, přes různé kroužky. My jsme nyní například dali dva naše malé syny na základy programování. Protože taková nabídka na základní škole, byť ta, kam chodí, patří mezi výběrové, prostě není.
Neboli pokud tady dnes některé politické strany a odboráři povykují, že nechceme být zemí levných montoven, měli se zabývat školstvím koncepčně už před nějakými deseti patnácti lety. A to zejména ve směru vzdělávání učitelů a jejich přípravy na nové trendy. Dnes jsme totiž v tak vážném skluzu, že v podstatě česká škola nedokáže připravit víc než státního úředníka nebo pracovní sílu do levné montovny. O nějakých provozech s vyšší přidanou hodnotou a vyšší konkurenceschopnosti si můžeme tak leda nechat zdát. Není proto ani divu, že ti schopnější učitelé do takového systému buď raději ani nenastoupí nebo z něj po několika letech rezignovaně vystupují. Zvyšovat tedy dnes mzdy jen proto, že jsou jaksi obecně nízké, to je jako poskytovat transfuzi krvácejícímu, aniž bychom předtím zastavili krvácení.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Smrčka: U Pekingu se bojuje o Pensylvánii

23.04.2024, Autor: red

Dost možná rozhodne Pensylvánie podzimní prezidentské volby ve Spojených státech. Na oltář volebních hlasů dělníků bude proto slavnostně položena i nová americko – čínská obchodní válka.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Hypotéky by mohly zlevňovat rychleji. Riziko snadného odchodu klientů ale pokles sazeb brzdí

22.04.2024, Autor: Z blogosféry

Banky zlevňují hypoteční úvěry hodně pozvolna. Prudký pokles úrokových sazeb by mohl vyvolat spirálu refinancování i běžících fixací nebo tlak na banky, aby sazby v průběhu fixace snižovaly. Mírný poplatek za předčasné splacení totiž dává klientům více volnosti, banky ale riziko jejich odchodu nutně musí zohlednit v cenotvorbě.

Daňhel: Dohledové orgány by měly zamezit neodbornému srovnávání povinného ručení

16.04.2024, Autor: Jaroslav Daňhel

Na začátku března uveřejnil Ekonomický magazín můj příspěvek Ekonomika „povinného ručení“ musí čelit trendu růstu škodního průběhu. Vzápětí v časopisu Pojistný obzor vyšel text „Povinné ručení zůstává pod tlakem vysoké škodní inflace“. Pojistný matematik Petr Jedlička zde konstatoval, že rozevírání nůžek mezi průměrnou škodou a průměrným pojistným pokračuje. 

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Zemřel demýtizátor racionality

16.04.2024, Autor: red

Než se do toho se svým kolegou Amosem Tverskym pořádně pustili, ekonomie byla přesvědčena, že v podstatě bohatě vystačí s matematickým aparátem, sofistikovanými vzorci a důvěrou v lidskou racionalitu.

Schmarcz: Peklo mimořádných schůzí aneb proč dělat něco užitečného, když místo toho můžeme hrát před voliči trapné divadlo?

14.04.2024, Autor: Martin Schmarcz

Mimořádné schůze se mají konat jen mimořádně. Třeba když vypukne válka, pandemie, stav legislativní nouze, nebo vláda provede něco strašného, na co nestačí interpelace. U nás se z toho stává běžný kolorit. Něco ve stylu speciálního vysílání. Obvykle to ale spíše dopadne jako podřadná telenovela.

Poradna: Vyplatí se platit nájem, nebo splácet hypotéku?

12.04.2024, Autor: Z blogosféry

Řada rodin se rozhoduje mezi bydlením v nájmu a pořízením vlastního domova na hypotéku. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Z pohledu budování majetku je vždy výhodnější pořízení vlastní nemovitosti na hypotéku.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

CETA: Ceny potravin i nadále klesají

05.04.2024, Autor: red

V únoru letošního roku (poslední dostupná data) spotřebitelské ceny celkově vzrostly meziměsíčně o 0,3 %. Meziročně ceny v únoru vzrostly o 2,0 %, což bylo o 0,3procentního bodu méně než v lednu. Ceny zboží úhrnem zůstaly na úrovni měsíce ledna, zatímco ceny služeb vzrostly o 0,7 %.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama