e-news.cz - kurzy
Reklama

Poradna: Největším finančním problémem při rozvodu je hypotéka

21.09.2017, Autor: Petr Vrabec

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Poradna: Největším finančním problémem při rozvodu je hypotéka

Rozvod není jen rozlukou od lože a stolu, jak praví okřídlený citát, ale i od peněz.

Rozvod podle psychologů doprovází nejistota, zvýšená míra stresu a vypjaté emoce, což se prý může podepsat na vašem zdraví. Už méně se hovoří o tom, že se ale zcela jistě podepíše na stavu vašeho konta. A částky mohou jít až do statisíců.
Příběh rozvodu se obvykle odvíjí jako přes kopírák. Kdo se odstěhuje a kam? U koho budou děti? Jaké bude výživné a jak se rozdělí společný majetek? To potvrzuje i Martina, která se před třemi lety dohodla s manželem, že se po dvanácti letech rozejdou. „Odstěhovat se bylo jednoduché. Děti jsou už jsou větší, tak si samy řekly, kde chtějí být. Ale u soudu to trvá a až nedávno se rozhodlo o dětech a výživném. Už tohle bylo psychicky strašně náročné a rozdělení majetku, to nás teprve čeká,“ popisuje Martina své rozvodové peripetie.
V šedesátých letech minulého století dva američtí psychologové, Thomas Holmes a Richard Rahe, sestavili stupnici nejhorších životních událostí. Rozvod zařadili na druhé místo, hned za smrt životního partnera. Což potvrzuje z vlastní zkušenosti advokátky i bývalá ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová, která to pro Ekonomický magazín popsala takto: „Dále připočtěte probděné a proplakané noci, chvíle plné stresů a obav z budoucnosti, nadpočetné lahve alkoholu, schůzky s kamarádkami a přáteli, s nimiž je třeba prožitá příkoří zevrubně probrat, kredit do mobilu, poplatek za internet. Doplňte honoráře psychologů a psychiatrů, manželských terapeutů, mediátorů, kartářek, věštkyň, vykladačů budoucnosti, distributorů legálních i nelegálních drog, a v nejhorším případě výdaj za znalecký posudek odpovídající na otázku, komu bude dítko svěřeno soudem do péče. Rozvod je psychické trauma srovnatelné s živelní pohromou nebo úmrtím blízkého člověka. Postižení reagují různě: někteří hubnou, jiní přibírají anebo rádi přivítají změnu. Často je třeba si pořídit nový šatník, což představuje další výdaje.“
Jak je patrné, finanční výdaje nepředstavuje jen právní zastoupení, ale i celková změna života, respektive kvality života. „Mezitím rozvedený manžel nebo manželka hledá nové bydlení, což stojí nemalé finanční i časové prostředky, o intelektuální námaze ani nemluvě. Koupený či nově pronajatý byt je třeba zařídit, mnohdy upravit, zrekonstruovat. Někdy máte zbytky vlastního nábytku, ale jindy původní vybavení zůstalo druhému z manželů či věci nejsou do nového bytu použitelné. Stěhujete-li se, potřebujete stěhovací službu, nebo si alespoň pronajmete auto. Na stěhování je třeba dohlížet, nebo ho dokonce vlastními silami provést – tedy čerpat další dovolenou. Něco si pořizujete jen v jednom provedení – mikrovlnnou troubu, ledničku, ozdoby na vánoční stromeček, teploměr, kladívko nebo mixér. Ty musíte pořídit znovu,“ vypočítává dále Daniela Kovářová.
V dnešní době se ovšem mnohem více dostává do popředí právě ta finanční stránka rozvodu. Zejména kvůli nabývání obrovských majetků v podobě nákupu rodinného domu či bytu pomocí hypoték. Na straně toho, kdo zůstává v domě a bude ho dál splácet, je nutné informovat banku o změně rodinného stavu dlužníka. „V případě vyvázání jednoho z manželů z hypotéky musí ten, na kterého bude hypotéka převedena, prokázat, že má dostatečnou bonitu na splácení úvěru. V případě, že ano, banka mu povolí převést hypoteční úvěr na sebe,“ vysvětluje oblastní ředitel OVB Pavel Najman. To je i případ Martiny. Společně s manželem si pořídili na hypotéku dům, se splátkami na třicet let. V něm zůstal bydlet on, s tím, že bude hypotéku splácet sám.
„Jenže on tvrdí, že v budoucích úrocích zaplatí i můj podíl a vypořádat se se mnou za těch deset let, kdy jsme to spláceli společně, nechce,“ diví se Martina, protože se domnívá, že by se s ní manžel vyrovnat měl. To potvrzuje i Pavel Najman. „Je třeba mít na paměti, že je potřeba toho, kdo odchází, vyplatit ještě z části, kterou vkládali v hotovosti, a také z té části úvěru, kterou již společně splatili.“ Zde samozřejmě vyvstává potíž, protože hypotéky si rodina často nastaví v poměrně dost napjatém režimu. A jak připomíná advokátka Kovářová, najednou se oběma bývalým manželům zvednou jednonásobně životní náklady už jen tím, že musí každý sám platit provoz své domácnosti.
„A to nemluvím o majetkovém vypořádání, jež se může za pomoci soudů léta táhnout a odčerpá další tisícovky z účtu,“ dodává advokátka Daniela Kovářová. To je cesta, která zřejmě čeká i Martinu, protože manžel nechce o jakémkoli vypořádání ani slyšet. Možná i proto, že se mu zvýšily náklady na domácnost, protože si prý neuváženě pořídil novou rodinu a s přítelkyní se nyní stará o roční děcko. Přitom vcelku jednoduché řešení nabízí Pavel Najman z OVB: „Většinou se to řeší tak, že se stávající úvěr buď musí refinancovat do nového většího úvěru, který obsahuje již i zbytek vyrovnání za nemovitost. Nebo se ponechá úvěr stávající a zařídí se úvěr nový, nejčastěji ze stavebního spoření, protože tam není do určité výše nutná zástava nemovitostí. Což znamená ale další zátěž pro cash flow,“ vysvětluje Pavel Najman.
Tedy, že při desetiletém splácení hypotéky se jednoduše vypočte polovina splacené částky a ta je majetkovým vypořádáním mezi manželi. Zhruba takto to řeší soudy, byť trvají dlouho. „Obecně je to tak, že buď má jeden z manželů dostatek příjmů, aby to takto vyřešil, nebo musí nemovitost prodat a jít každý svojí cestou,“ nabízí Pavel Najman to pro oba rozvádějící se manžele nejméně bolestivé řešení. 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

CETA: Přehnané regulace umělé inteligence mohou poškodit evropskou konkurenceschopnost

29.03.2024, Autor: red

Digitální regulační politika Evropské unie, zejména v oblasti umělé inteligence, vyvolala rozsáhlou diskusi. Ambiciózní legislativou, jako je AI Act, se EU snaží zaujmout pozici světového lídra v oblasti etického řízení umělé inteligence. Tento přístup však vyvolává obavy ohledně jeho dopadu na inovace a konkurenceschopnost v digitálním odvětví.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Komentář Radomíra Jáče k údajům a detailům ohledně výkonu HDP České republiky za loňské 4. čtvrtletí a za celý rok 2023

28.03.2024, Autor: Z blogosféry

Zpřesněné údaje o výkonu české ekonomiky za loňské závěrečné čtvrtletí hlásí lepší než původně reportované výsledky HDP. Dle zpřesněných dat HDP v loňském závěrečném čtvrtletí mezikvartálně vzrostl o 0,4 % a meziročně si připsal 0,2 %, když předchozí údaje uváděly mezikvartální růst HDP 0,2 % a meziroční pokles 0,2 %.

Schmarcz: Totální zesměšnění odborů. Potřebuje je ještě vůbec někdo?

27.03.2024, Autor: Martin Schmarcz

Odvoláváme, co jsme odvolali a slibujeme, co jsme slíbili. Jako pomatený pohádkový král působí odboráři poté, co si do čela opět zvolili Josefa Středulu jehož před třemi týdny sesadili v palácovém převratu. Tato tragikomická příhoda jen dokresluje, v jak žalostném stavu je hnutí, které kdysi doslova hýbalo politikou i režimy. Čím to je?

Švehla: Obchod mezi čistou a špinavou částí planety

25.03.2024, Autor: Martin Švehla

Ekologické vidění světa a ekonomiky se ve vyspělých zemních prosazuje už nejméně půl století, v posledních dekádách dokonce velmi radikálně, což vyvolává silnou oponenturu. Jedni mluví o záchraně planety, jejíž zkáza je při současné produkci oxidu uhličitého neodvratná, druzí mluví o ekonomické záchraně společnosti, která se přehnanou a překotnou redukcí uhlíkové stopy ničí v samých základech svého fungování. 

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Recenze zákona o lobbování

18.03.2024, Autor: red

O českém právním řádu se všeobecně soudí, že se stoupající kvantitou trvale klesá jeho kvalita. Pokud platí zákon přechodu kvantity v kvalitu, pak je legislativa výjimkou. Pravděpodobně to souvisí i s tím, že vedle dalších právnických profesí je legislativec málo placen, a když to nefunguje, slouží jako fackovací panák.

Švehla: Euro a politika

17.03.2024, Autor: Martin Švehla

Když pan prezident jednou větou vyvolá veřejnou diskusi, svědčí to o jeho vlivu. V případě zavedení eura to sice není diskuse, která by spojovala, ale také to není nic, co by širokou veřejnost až tak vzrušovalo. Navíc exportéři, kteří se zpočátku zdáli být nejhlasitějšími zastánci přijetí eura se z diskuse vytratili poté, co koruna oslabila a zajistila jim dodatečné příjmy.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Bez jakých znalostí a dovedností se dnes zaměstnanci neobejdou?

14.03.2024, Autor: Z blogosféry

Aby člověk získal a udržel si dobré pracovní místo, musí se prosadit často ve vysoké konkurenci. K tomu pak potřebuje určité vlastnosti a schopnosti, které pomohou podávat patřičné výkony, zvládat pracovní situace a efektivně komunikovat s kolegy i nadřízenými. Co je v současném boji o kvalitní pozici potřeba nejvíce?

e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama