e-news.cz - kurzy
Reklama

Socialisté a odboráři roztočili spirálu požadavků na vyšší platy

30.09.2017, Autor: Petr Vrabec

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Socialisté a odboráři roztočili spirálu požadavků na vyšší platy

Ekonomický i logický nesmysl teď máme u nás v platech.

Průměrné platy státních zaměstnanců jsou vyšší než průměrné mzdy zaměstnanců v soukromé sféře. Platy ve státní sféře rostou dlouhodobě rychleji než u soukromých zaměstnavatelů. Od roku 2011 dostal zaměstnanec u soukromníka přidáno 3 200 korun hrubého, státní zaměstnanec si za stejnou dobu polepšil o 5 800 korun. Průměrný plat byl loni ve státní sféře 29 501 korun, v soukromé 28 969 korun.

„Vyhlásili jsme VÁLKU levné práci!“ hlásá nyní volební lídr socialistů Lubomír Zaorálek. „Musíme zamezit odcházení schopných a kvalifikovaných lidí z naší země. Bez lidí se totiž slušný ekonomický vývoj nedá dělat“ – najdete další heslo na facebookovém profilu ČSSD. Po vzoru socialistů se tématem vyšších mezd zaštiťují i další levicové nebo populistické strany a hnutí. Středula & kumpany stále intenzivněji vyhrožují stávkami. Naposledy, když o stávce uvažovali pedagogičtí pracovníci, to odboráři vzali šturmem a požadovali pod pohrůžkou stávky zvýšení platů prakticky pro všechny státní zaměstnance. Do toho Lubomír Zaorálek označil všechny soukromníky, kteří nechtějí přidat svým zaměstnancům, za darebáky.

Socialisté tak s odboráři rozjeli zcela nezodpovědně a jen(!) kvůli volbám nebezpečnou spirálu prakticky neodůvodněných platových požadavků. Jen za poslední týden dvě zprávy: Odboráři vyhlásili v Moravia Cans stávkovou pohotovost a Lékárníci si stěžují na platy a kritizují novou vyhlášku. Zkrátka, všichni chtějí přidat, teď už i v soukromé sféře, pochopitelně.

Poslední vývoj v sobě nese řadu rizik a nelogičností. Ekonomický a naprostý logický nesmysl je už jen to, že ve státní službě je vyšší průměrná mzda než v soukromé sféře. Aneb ti, kteří na platy státních zaměstnanců vydělávají, mají v průměru nižší mzdy než státní zaměstnanci. Dále, stát neustále přibírá nové zaměstnance, čímž opticky snižuje nezaměstnanost až na samou hranu, a tak kromě zvyšování nákladů státu vytváří pochopitelně tlak na růst mezd. Spolu s volebními výkřiky „Konec levné práce“ to v lidech vytváří dojem, že si zaslouží vyšší mzdu. Jenže ekonomové už varují, že růst platů neodpovídá růstu efektivity práce.

Vzniká tedy velmi vážné riziko, zejména ve státní správě, že až přijdou roky hubenější, mandatorní výdaje státu zůstanou takto přebujelé. Nebo snad znáte státního úředníka, kterému byste mohli bez obav ze stávky snížit výplatu, protože na to stát prostě nemá? Zároveň se přidává ve školství, aniž by kdo řešil, že tato koncepce umřela s Marií Terezií. Podstatná část zaměstnanců je u nás nevzdělaná a nepřipravená na čtvrtou průmyslovou revoluci. Pokud dostanou přidáno a v dovednostech mají takový minus, naše konkurenceneschopnost se jen prohloubí. Za další, pokud to donutí k nesmyslnému přidávání i soukromou sféru, nebudou mít soukromé firmy tolik peněz na inovace a rozvoj a bude je to brzdit, přestanou být konkurenceschopnými. Když budou vydělávat méně, budou odvádět menší daně a stát nebude mít na svůj provoz. Takže další zadlužování.

Nakonec to dopadne tak, že firmy vezmou veškeré poslední volné peníze a každou činnost, u níž to jen trochu půjde, zrobotizují. Robot nestávkuje. I ve státní správě lze řadu činností nahradit roboty a aplikacemi. A tak tady vznikne armáda nezaměstnatelných nevzdělanců, kteří si budou v nereformovaném školství hrát na rekvalifikace. Dnešní populistické výkřiky socialistů a odborářů připomínají více než co jiného prvobytně pospolnou společnost: Dneska husto, zítra pusto!


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Smrčka: U Pekingu se bojuje o Pensylvánii

23.04.2024, Autor: red

Dost možná rozhodne Pensylvánie podzimní prezidentské volby ve Spojených státech. Na oltář volebních hlasů dělníků bude proto slavnostně položena i nová americko – čínská obchodní válka.

Hypotéky by mohly zlevňovat rychleji. Riziko snadného odchodu klientů ale pokles sazeb brzdí

22.04.2024, Autor: Z blogosféry

Banky zlevňují hypoteční úvěry hodně pozvolna. Prudký pokles úrokových sazeb by mohl vyvolat spirálu refinancování i běžících fixací nebo tlak na banky, aby sazby v průběhu fixace snižovaly. Mírný poplatek za předčasné splacení totiž dává klientům více volnosti, banky ale riziko jejich odchodu nutně musí zohlednit v cenotvorbě.

Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Daňhel: Dohledové orgány by měly zamezit neodbornému srovnávání povinného ručení

16.04.2024, Autor: Jaroslav Daňhel

Na začátku března uveřejnil Ekonomický magazín můj příspěvek Ekonomika „povinného ručení“ musí čelit trendu růstu škodního průběhu. Vzápětí v časopisu Pojistný obzor vyšel text „Povinné ručení zůstává pod tlakem vysoké škodní inflace“. Pojistný matematik Petr Jedlička zde konstatoval, že rozevírání nůžek mezi průměrnou škodou a průměrným pojistným pokračuje. 

Zemřel demýtizátor racionality

16.04.2024, Autor: red

Než se do toho se svým kolegou Amosem Tverskym pořádně pustili, ekonomie byla přesvědčena, že v podstatě bohatě vystačí s matematickým aparátem, sofistikovanými vzorci a důvěrou v lidskou racionalitu.

Schmarcz: Peklo mimořádných schůzí aneb proč dělat něco užitečného, když místo toho můžeme hrát před voliči trapné divadlo?

14.04.2024, Autor: Martin Schmarcz

Mimořádné schůze se mají konat jen mimořádně. Třeba když vypukne válka, pandemie, stav legislativní nouze, nebo vláda provede něco strašného, na co nestačí interpelace. U nás se z toho stává běžný kolorit. Něco ve stylu speciálního vysílání. Obvykle to ale spíše dopadne jako podřadná telenovela.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama

Poradna: Vyplatí se platit nájem, nebo splácet hypotéku?

12.04.2024, Autor: Z blogosféry

Řada rodin se rozhoduje mezi bydlením v nájmu a pořízením vlastního domova na hypotéku. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Z pohledu budování majetku je vždy výhodnější pořízení vlastní nemovitosti na hypotéku.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama