e-news.cz - kurzy
Reklama

Svaz průmyslu vnímá rozpočet jako politický a nesystémový

25.09.2017, Autor: Karolína Hurychová

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Svaz průmyslu vnímá rozpočet jako politický a nesystémový

Svaz průmyslu vyjádřil na poslední tripartitě s aktuální vládou nesouhlas s návrhem státního rozpočtu.

Rovněž ho vnímá jako diskriminační v souvislosti s podfinancováním aplikovaného výzkumu. Přitom právě ten má potenciál přinést investované finance zpět. Svaz se rovněž vyjádřil k Akčnímu plánu Společnost 4.0, do něhož žádá zařadit informační kampaň ohledně nařízení na ochranu dat pro všechny dotčené firmy a subjekty. V oblasti důchodů svaz upozorňuje, aby vláda neoslabovala první pilíř.
Svaz průmyslu a obchodu České republiky se na poslední tripartitě se stávající vládou ústy svého prezidenta Jaroslava Hanáka dotkl několika aktuálně palčivých témat. Rovněž poděkoval vládě za čtyři roky spolupráce a za její přístup k sociálnímu dialogu a pravidelnou organizaci tripartity, doufaje, že i budoucí vláda přistoupí k dialogu se sociálními partnery zodpovědně. Nejdůležitější body shrnul svaz v tiskové zprávě.
Návrh státního rozpočtu pro příští rok
K návrhu státního rozpočtu se Svaz průmyslu a dopravy ČR vyjádřil, že ho vnímá jako politický a nesystémový. Navyšování mandatorních a neinvestičních výdajů by mohlo způsobit problémy v budoucnu, kdy ekonomika nemusí být v takové kondici, v jaké je dnes.
Prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák uvádí, že v době růstu ekonomiky je schodek 50 miliard korun nepřiměřeně velký. „Kdyby stát tyto finance investoval do aplikovaného výzkumu, infrastruktury nebo platů učitelů, mohli bychom s ním coby zástupci byznysu souhlasit. Věděli bychom totiž, že stát investuje do rozvoje naší země,“ doplňuje.
Podle Hanáka svaz považuje poslední návrh státního rozpočtu rovněž za diskriminační vůči aplikovanému výzkumu. „Porušuje to kompromis o financování výzkumu a vývoje, na kterém jsme se s vládou dohodli po dlouhých letech jednání. Přitom právě aplikovaný výzkum by mohl do budoucna přinést naší zemi finanční zdroje a investice do něj by se vrátily. Mohli bychom tím posunout naši ekonomiku dál. Proto žádáme navýšení podle původního plánu.“
Nutné minimum, které by se mělo v příštím roce do aplikovaného výzkumu investovat, je podle svazu 665 milionů korun, aby bylo možné pokrýt programy Technologické agentury ČR, které jsou už připravené.
Digitalizace a Akční plán Společnost 4.0
Svaz dlouhodobě spolupracuje s Úřadem vlády ČR na přípravě Akčního plánu Společnost 4.0 tak, aby Česká republika nezaostávala za zbytkem světa v oblasti digitalizace. Důvodem je podle Jaroslava Hanáka fakt, že Česká republika v oblasti e-governmentu je téměř na nejhorší úrovni v Evropské unii. „Proto požadujeme institucionální ukotvení funkce koordinátora digitální agendy coby nadresortní a respektovanou funkci s dostatečnými pravomocemi,“ uvádí Hanák a doplňuje, že digitální agendu je navíc třeba zohledňovat při tvorbě legislativy formou závazných pravidel.
Svaz rovněž upozorňuje, že je nemyslitelné, aby vláda rezignovala na kampaň zaměřenou na veřejnost a podniky při přípravě na nařízení GDPR. Proto požaduje doplnit do aktuálních hlavních úkolů digitálního koordinátora zajištění informační kampaně k nařízení na ochranu dat zaměřené nejen na veřejnou správu, ale právě na firmy a všechny subjekty, kterých se nařízení týká.
Důchodová reforma
Důchodová reforma by měla zajistit z dlouhodobého hlediska stabilní a finančně udržitelný důchodový systém. Svaz průmyslu upozorňuje, aby vláda nepřijímala žádná opatření, která by zeslabovala první pilíř (státem garantovaný důchod). Takovými opatřeními je například myšleno vyvádění pojistného tím, že lidé spoří pro blízké osoby. První pilíř by měl být pro lidi všech věkových kategorií natolik transparentní, aby věděli, jak vysoký důchod mají očekávat a nakolik si musí sami vytvářet finanční rezervy.
Zároveň si svaz nepřeje znovu zavádět již jednou zrušený druhý pilíř, ale naopak požaduje jako doplňkový pilíř rozvíjet soukromé penzijní spoření v podobě třetího pilíře. Jedině díky tomu se totiž lidem v důchodu zvedne poměr důchodového příjmu k výši mzdy, kterou pobírali v aktivním věku.
Podle viceprezidenta Jana Rafaje svaz souhlasí s ukončením zvyšování důchodového věku při dosažení 65 let a se zavedením pravidelné revize, aby se mohl důchodový věk přezkoumávat a případně upravil podle průměrné délky života a dalších kritérií. „Zároveň ale požadujeme, aby se urychleně přijalo opatření pro tzv. IV. a III. kategorii prací, kam spadají například horníci a jiné namáhavé práce, u kterých je nutné, aby zaměstnanci odcházeli do důchodu ještě před dosažením věku 65 let,“ doplňuje Rafaj.
Zdroj: Svaz průmyslu a dopravy ČR


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

Dálkový odečet spotřeby vody využívá stále více zákazníků PVK

21.02.2024, Autor: red

Stále více odběratelů využívá dálkové odečty spotřeby vody, jednoduchou a bezpečnou formu kontroly nad svým vodoměrem. Na konci loňského roku Pražské vodovody a kanalizace měly tímto způsobem osazeno 17 138 vodoměrů, což je meziročně nárůst o 15 procent. Přitom v roce 2012 jich bylo pouhých 157 kusů.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Tři čtvrtiny zaměstnanců zvažují změnu oboru nebo rekvalifikaci

13.02.2024, Autor: Laura Feketeová

Český trh práce prochází transformací s rostoucím důrazem na digitální dovednosti a umělou inteligenci. Výsledky průzkumu personální agentury Randstad ukazují, že téměř tři čtvrtiny zaměstnanců možnost rekvalifikace či úplnou změnu oboru připouštějí.

Pražská stoková síť je pod kontrolou odborníků z PVK 

12.02.2024, Autor: red

144 kilometrů prohlédnuté stokové sítě, 1 837 zrevidovaných vstupních šachet a objektů, 28 nalezených havárií a 67 vypracovaných návrhů na odstranění závad zařazených do plánu oprav a investic.To je výsledek činnosti pracovníků útvaru průzkumu stokové sítě Pražských vodovodů a kanalizací za loňský rok.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Odtah vozidla při havárii na vodovodní či kanalizační síti hradí PVK 

08.02.2024, Autor: Z blogosféry

Pražské vodovody a kanalizace musí havárii na vodovodní či kanalizační síti neprodleně odstranit. V této souvislosti mají podle zákona o vodovodech a kanalizacích možnost rozhodnout o odtahu vozidla, které brání opravě. Vůz vždy zamíří na odstavné parkoviště, kde je bezplatně vydán majiteli. Úhradu za odtah hradí Pražské vodovody a kanalizace.

Ekonomika se zvedá jen velmi pomalu

30.01.2024, Autor: Z blogosféry

Český hrubý domácí produkt v posledním čtvrtletí roku 2023 podle předběžného odhadu mezičtvrtletně narostl o 0,2 %, což odpovídá meziročnímu poklesu o 0,2 %. Výsledek je v souladu s očekáváními trhu, oproti prognóze České národní banky se ekonomice dařilo o něco lépe. Za celý rok 2023 tak české hospodářství vykázalo pokles o 0,4 %.

Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama