Apogeo
Reklama

Česko je pro investory nejatraktivnější z bývalého východního bloku

31.10.2017, Autor: Karolína Hurychová

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Česko je pro investory nejatraktivnější z bývalého východního bloku

Česká republika je investorsky nejatraktivnější zemí někdejšího východního bloku.

Ve srovnání s loňskem se Česko v žebříčku o tři pozice zlepšilo, když se umístilo třiadvacáté na světě. První místo obsadil Singapur, následován Hongkongem a Švýcarskem. Vyplývá to z mezinárodního ekonomického žebříčku, který hodnotí kombinaci ukazatelů ekonomických, politických a sociokulturních. Žebříček sestavuje poradenská společnost BDO ve spolupráci s Hamburským institutem mezinárodní ekonomiky.
Hlavní hodnoticí index vychází z kombinace ekonomických ukazatelů, jako jsou například průměr HDP na osobu, inflace nebo míra zdanění, politických ukazatelů jako stabilita, možnost dovolání se práva či podnikatelská svoboda, a sociokulturních prvků, které sledují růst populace, vzdělání, úroveň zdravotní péče nebo svobodu při výkonu povolání.
V celkovém srovnání se Česká republika umístila 23. v pořadí, přičemž v rámci ekonomických faktorů obsadila 29. místo, na základě politického srovnání skončila 24. a z pohledu sociokulturních vlivů dosáhla na 26. pozici. Těsně před námi se umístil 21. Katar a 22. Tchaj-wan. Naopak předběhnout se Česku v žebříčku povedlo státy, jako jsou Izrael, Jižní Korea, Spojené arabské emiráty nebo Malta, uvedl Lukáš Hendrych z BDO.
Co se týká sousedních zemí, nejlépe dopadlo osmé Německo, které se meziročně zlepšilo o čtyři místa. Beze změn oproti loňsku skončilo 16. Rakousko a 34. Polsko. Nejhůře si z našich sousedů vedlo Slovensko, které skončilo až na 43. místě, přičemž se o tři příčky meziročně propadlo. Hlavní příčinou byly špatné sociokulturní podmínky Slovenska, v nichž mu patří až 61. pozice.
Na první místo žebříčku se vrátil Singapur, druhý byl Hongkong a třetí místo patřilo Švýcarsku. Dále následují Nizozemsko a Dánsko. Nově se mezi prvních deset vměstnalo Německo a Nový Zéland, když Německu pomohly ekonomické výsledky a Novému Zélandu zlepšení v politické a sociokulturní sféře.
Největší zhoršení situace zaznamenaly africké státy, jako jsou Rwanda, Mali nebo Benin, ale rovněž Bosna a Hercegovina nebo Kosovo. Východní Evropa v indexu vykázala 50,2 bodu, západní Evropa dosáhla na 72,2 bodu ze sta možných.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Ekonomická nálada domácností se prudce zlepšuje

25.03.2024, Autor: Z blogosféry

Indikátor tuzemské ekonomické důvěry v březnu narostl z únorových 90,6 na 94,2 bodu a dostal se tak nejvýše od května loňského roku. Důvěra v podnikatelském sektoru se zvýšila z 89,9 na 93,0 bodu, tedy nejvýše od prosince 2023. Ještě výrazněji pak poskočila důvěra spotřebitelů, která se z 94,0 dostala až na 99,9, což je nejlepší výsledek od října 2021.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Za jídlo a koledu na Velikonoce utratíme průměrně kolem tří tisíc, ceny hlídáme více než loni. Tradiční zvyky ustupují domácí pohodě

21.03.2024, Autor: Z blogosféry

Pomlázku si koupit v obchodě, s dětmi nabarvit vajíčka a pak si spíše než zvyky a tradice užívat jeden druhého a probouzející se přírody. Tak vypadá podle Čechů ideální slavení druhého nejoblíbenějšího tuzemského svátku. Za velikonoční pohoštění a koledu si sice letos připlatíme, ale skok nebude takový jako loni: průměrná částka se bude pohybovat lehce nad třemi tisícovkami.

Česká republika má rekordních 10,9 milionů obyvatel

20.03.2024, Autor: Z blogosféry

V roce 2023 se narodilo pouze 91 149 dětí, což bylo o 10 150 dětí méně než v roce 2022. Jelikož počet zemřelých převýšil počet narozených, tak došlo k přirozenému úbytku počtu obyvatel v naší zemi o 21 646 lidí.

O IT obory je velký zájem, v Česku však stále chybí až 30 tisíc ajťáků, nejvíce v oboru kyberbezpečnost

20.03.2024, Autor: Z blogosféry

V Česku chybí odborníci z oblasti IT. V České republice je zaměstnaných více než 316 000 IT specialistů, zapotřebí je jich ale až o 30 000 víc. Zájem o studium oboru na vysoké škole přitom roste – v roce 2022 studovalo informační a komunikační technologie (ICT) téměř 24 000 studentů. Počet studentů je vyšší než za posledních 5 let. Nedostatek pracovníků je především u oboru kybernetické bezpečnosti.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Maloobchod je zřejmě konečně na cestě vzhůru

13.03.2024, Autor: Z blogosféry

Tuzemské maloobchodní tržby vykázaly v lednu letošního roku oproti předchozímu měsíci reálný nárůst o 1,0 %, což odpovídá meziročnímu zvýšení o 2,4 %. To lze označit za příjemné překvapení, když trh větřil růst podstatně umírněnější (0,5 %). Jedná se již o čtvrtý měsíc v řadě, kdy se tržby meziměsíčně zvýšily, což lze interpretovat jako znamení, že se spotřeba domácností konečně odrazila ode dna.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Inflace rychle brzdí. Mnozí se začínají bát deflace

12.03.2024, Autor: Z blogosféry

Český statistický úřad zveřejnil data o únorové inflaci. Spotřebitelské ceny meziměsíčně vzrostly o 0,3 %. Tento vývoj byl ovlivněn zejména vyššími cenami v oddíle doprava a v oddíle rekreace a kultura. Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v únoru o 2,0 %, což bylo o 0,3procentního bodu méně než v lednu.

Reálné mzdy rostou, byť meziročně zůstávají v minusu

05.03.2024, Autor: Z blogosféry

Tuzemská průměrná hrubá měsíční mzda v posledním čtvrtletí roku 2023 meziročně narostla o 6,3 % a dosáhla tak hodnoty 46 013 Kč (medián činil 39 685 Kč). V reálném vyjádření, tedy po očištění o 7,6% inflaci, ovšem průměrná mzda naopak poklesla o 1,2 %. Tento výsledek byl nepatrně horší, než čekal trh (-1,1 %) a naopak nepatrně lepší, než předpokládala Česká národní banka (-1,3 %).

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama