e-news.cz - kurzy
Reklama

Nejbohatším Čechem je Kellner, následují Babiš a Vítek

07.10.2017, Autor: Karolína Hurychová

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Nejbohatším Čechem je Kellner, následují Babiš a Vítek

Nejbohatším Čechem je podle časopisu Forbes nadále Petr Kellner, jehož majetek přesahuje tři sta miliard korun.

Na druhém místě se umístil předseda hnutí ANO a bývalý ministr financí Andrej Babiš s necelými devadesáti miliardami korun. Vedoucí trojici uzavírá realitní magnát Radovan Vítek. V letošním roce poprvé přesáhl majetek sedmdesáti nejbohatších Čechů jeden bilion korun.
Jmění nejbohatšího Čecha Petra Kellnera, vlastníka investiční skupiny PPF, vzrostlo oproti minulému roku o 55 miliard na celkem 310 miliard korun, když se na růstu odrazil především úspěšný rozvoj splátkového byznysu skupiny Home Credit v Číně. Druhý Andrej Babiš si meziročně polepšil o 18 miliard na celkových 88 miliard korun. Forbes uvádí, že ačkoli „jeho zemědělsko-potravinářský Agrofert je sice aktuálně zaparkovaný ve dvou svěřeneckých fondech, Babiš zůstává jediným příjemcem z nich plynoucích benefitů, proto ho dále řadíme mezi tuzemské miliardáře“.
Třetí místo obsadil realitní magnát Radovan Vítek s 57 miliardami korun. Jen o dvě miliardy nižší hodnotu majetku má na čtvrtém místě majitel skupiny KKCG Karel Komárek. Nejlepší pětku uzavírá finančník a majitel fotbalového klubu AC Sparta Praha Daniel Křetínský, který vlastní majetek v hodnotě 50 miliard korun.
Mezi deset největších českých boháčů se letos zařadil rovněž finančník Pavel Tykač (31 miliard korun), nově se v první desítce objevili zakladatelé softwarové firmy Avast Eduard Kučera a Pavel Baudiš (oba 21 mld.), kterým na záda dýchají spolumajitel skupiny Penta Marek Dospiva (20,7 mld.) a podnikatel a vlastník vydavatelství Economia Zdeněk Bakala (18 mld.). Odhad hodnoty majetku tohoto bývalého spoluvlastníka společnosti NWR, mateřské společnosti OKD, Forbes v porovnání s loňskem snížil o dvě miliardy na 18 miliard korun kvůli „neprůhlednosti jeho aktuálních investic“.
Nováčky v žebříčku 70. nejbohatších Čechů jsou například vlastník brněnské skupiny Jet Investments Igor Fait, ústecký podnikatel Aleš Graf nebo vlastník skupiny Unicapital Pavel Hubáček. Celkové jmění sedmdesáti nejbohatších českých podnikatelů poprvé v historii překonalo hranici bilionu korun, když dosáhlo rekordních 1,039 bilionu korun.
Při odhadu majetku nejbohatších Čechů Forbes vychází z výročních zpráv a dokumentů v obchodním rejstříku, dále sleduje tržby, ziskovost jejich firem přes EBITDA a současně bere v potaz dluhy a volné finance. Vedle toho sleduje, jak se oboru daří v celosvětovém kontextu, jak se vyvíjejí tržby a ziskovost dané firmy v čase a jaké připravuje investice.
Žebříček nejbohatších Čechů podle časopisu Forbes (TOP 10):

Jméno Majetek v mld. Kč (2017) Majetek v mld. Kč (2016)
1. Petr Kellner 310 255
2. Andrej Babiš 88 70
3. Radovan Vítek 57 49
4. Karel Komárek 55 49
5. Daniel Křetínský 50 22
6. Pavel Tykač 31 31
7. Eduard Kučera 21 10,3
8. Pavel Baudiš 21 10,3
9. Marek Dospiva 20,7 18,2
10. Zdeněk Bakala 18 20

Zdroj: Forbes


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Nálada spotřebitelů se prudce zlepšuje

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Podle dubnového konjunkturálního průzkumu z dílny Českého statistického úřadu vzrostl souhrnný indikátor tuzemské ekonomické důvěry z březnových 94,2 na aktuálních 97,0 bodu.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

E-šmejdi způsobili za první čtvrtletí škody za 357 milionů korun

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Za první tři měsíce letošního roku se počet kybernetických útoků na klienty bank zvýšil o 21 procent. Celkově bylo napadeno 20 723 klientů. I přes vyšší počet útoků se snížila celková škoda, a to na 357 milionů korun. Klesla i průměrná škoda na jednoho klienta, která je mírně přes 17 tisíc korun. 

Příspěvky na DIP zatím firmy nabízí spíše výjimečně. Zaměstnanci se k novému produktu staví rovněž opatrně

23.04.2024, Autor: Z blogosféry

Dlouhodobý investiční produkt mohou Češi využívat už od začátku letošního roku. Většina z nich ale nadále setrvává u penzijního spoření. Důvodem je především neznalost, ale také váhavost zaměstnavatelů. Ti vyčkávají a zatím pouze malá část z nich svým zaměstnancům na DIP přispívá. Hlavním argumentem je malá informovanost a případná administrativní zátěž.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama

ČNB: Věnujte pozornost penězům, abyste poznali padělky 

18.04.2024, Autor: Z blogosféry

3 539 českých bankovek a mincí v celkové hodnotě 5,648 milionů Kč označila loni za padělek Česká národní banka (ČNB). Nejvíc jich, stejně jako v minulosti, bylo v Praze, a to 1 019. Následovaly Klatovy s 298 padělky a Karlovy Vary s 273 falešnými penězi. Víc než mince se padělaly bankovky, zvýšil se i počet nepravých dvacetikorun. Meziročně ČNB zadržela o 2 419 padělků víc.

Výrobní ceny v průmyslu zůstávají na uzdě

17.04.2024, Autor: Z blogosféry

Ceny tuzemských průmyslových výrobců v průběhu března oproti předchozímu měsíci klesly o 0,1 %, což odpovídá meziroční stagnaci. Výsledek tak pro trh představuje poměrně výrazné překvapení směrem dolů, když vyhlížel meziroční růst o 0,3 %. 

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Komentář Radomíra Jáče k údajům o inflaci v ČR za březen

10.04.2024, Autor: Z blogosféry

Meziroční inflace zůstala v březnu beze změny přesně na úrovni dvouprocentního inflačního cíle: v souladu s očekáváním finančního trhu. Na úrovni 2,0 % je meziroční inflace pod předpokladem ČNB, neboť centrální banka ve své prognóze zveřejněné počátkem února čekala březnovou inflaci na úrovni 2,9 %.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama