e-news.cz - kurzy
Reklama

Pojišťovny: V cestovním pojištění v létě narostly škody

02.10.2017, Autor: Petr Vrabec

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Pojišťovny: V cestovním pojištění v létě narostly škody

Pojišťovny zaznamenaly v letošní letní sezoně v souvislosti s vyšším počtem zájezdů v cestovním pojištění nárůst počtu i objemu škod.

Pojistných událostí přibylo hlavně v Egyptě. Nejvíce případů se týkalo tradičně žaludečních a střevních potíží, vyplývá z ankety ČTK mezi tuzemskými pojišťovnami.

„Během letní sezony 2017 jsme z pojištění léčebných výloh v zahraničí řešili 2 919 pojistných událostí, což je o deset procent více než za stejné období 2016. Stejný nárůst evidujeme i u předepsaného pojistného. Nejvíce pojistných událostí řešíme v Řecku, Chorvatsku, Itálii, Rakousku, na Slovensku a v USA,“ řekl ČTK mluvčí Kooperativy Milan Káňa.

Allianz od června do srpna eviduje v porovnání se stejným obdobím loňského roku o 12 procent vyšší výplaty škod. Země, ve kterých měli její klienti největší počet pojistných událostí, se lišily podle měsíců.

„Zatímco v červnu jich naše asistence vyřizovala nejvíce z Řecka, v červenci a v srpnu už se na první místo dostal Egypt. Během loňských dvou prázdninových měsíců se na nás nejčastěji obraceli lidé z Bulharska,“ uvedl mluvčí Allianz Václav Bálek.

V Egyptě je podle něj většina případů spojena s tzv. „Faraonovou pomstou“, tedy žaludečními a střevními problémy, a na tom se nic nezměnilo ani letos. Mezi nemocemi se nejčastěji objevují solární ekzém, záněty uší a močových cest, horečnaté stavy a angíny. Úrazy, kterých však bylo méně než nemocí, se týkaly především pohybu kolem moře, podvrknutých kotníků a někdy byly spojeny i s vypůjčenými motocykly a čtyřkolkami, dodal Bálek.

Ergo pojišťovna zaznamenala v letní sezoně nárůst počtu případů o 21 procent, objemu škod o tři procenta. Největší nárůst v počtu případů, přes 100 procent, má u škod na zavazadlech. Příčinou byla nejen poškození způsobená dopravci, ale často také jejich odcizení. Další častěji se vyskytující položkou byly škody z odpovědnosti, jejichž počet vzrostl o 63 procent. Nejčastěji šlo o ztrátu klíčů od ubytovacích zařízení, poškození vybavení, zničení zapůjčené sportovní výbavy nebo ztráta či poničení cizí elektroniky, podotkl člen představenstva pojišťovny Pavel Šuranský.

Průměrná „letní“ škoda klesla u ERV Evropské pojišťovny o šest procent na necelých 9 tisíc korun. Ze tří letních měsíců byl nejsilnějším z pohledu škod srpen, kdy bylo nahlášeno téměř 40 procent všech letních škod. Nejčastější letní zdravotní problémy byly gastroenteritida a zažívací potíže, záněty uší a očí, kožní problémy a alergie. Nejvyšší frekvence škod byla jednoznačně v Egyptě, a to třikrát až čtyřikrát vyšší než v ostatních destinacích, poznamenal manažer komunikace ERV Vlastimil Divoký.

Mluvčí pojišťovny UNIQA Eva Svobodová upozornila na to, že se více objevují úrazy spojené s typicky dovolenkovými činnostmi a trendovými sporty, například jízda na in-line bruslích, úrazy při nehodách na skútrech, které si turisté půjčují k poznávání lokality, nebo při vysokohorských túrách a ferratách. Ukazuje se podle ní rovněž to, že nejdražší pojistné události jsou ty, které se stanou v USA. Ty vedou žebříček UNIQA už několikátý rok po sobě.

Mezi nejdražší zásahy letošní letní sezony patřila v Kooperativě repatriace z Indonésie, kde si klientka po pádu na motorce poranila pánev. Náklady činily 1,5 milionu korun. Ještě více, 1,6 milionu korun, platila pojišťovna za ošetření a repatriaci klientky, která omdlela v Koreji a po pádu si zlomila žebra a krček levé stehenní kosti.

Převzato: Filip Dušek, ČTK


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

Dálkový odečet spotřeby vody využívá stále více zákazníků PVK

21.02.2024, Autor: red

Stále více odběratelů využívá dálkové odečty spotřeby vody, jednoduchou a bezpečnou formu kontroly nad svým vodoměrem. Na konci loňského roku Pražské vodovody a kanalizace měly tímto způsobem osazeno 17 138 vodoměrů, což je meziročně nárůst o 15 procent. Přitom v roce 2012 jich bylo pouhých 157 kusů.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Tři čtvrtiny zaměstnanců zvažují změnu oboru nebo rekvalifikaci

13.02.2024, Autor: Laura Feketeová

Český trh práce prochází transformací s rostoucím důrazem na digitální dovednosti a umělou inteligenci. Výsledky průzkumu personální agentury Randstad ukazují, že téměř tři čtvrtiny zaměstnanců možnost rekvalifikace či úplnou změnu oboru připouštějí.

Pražská stoková síť je pod kontrolou odborníků z PVK 

12.02.2024, Autor: red

144 kilometrů prohlédnuté stokové sítě, 1 837 zrevidovaných vstupních šachet a objektů, 28 nalezených havárií a 67 vypracovaných návrhů na odstranění závad zařazených do plánu oprav a investic.To je výsledek činnosti pracovníků útvaru průzkumu stokové sítě Pražských vodovodů a kanalizací za loňský rok.

Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Odtah vozidla při havárii na vodovodní či kanalizační síti hradí PVK 

08.02.2024, Autor: Z blogosféry

Pražské vodovody a kanalizace musí havárii na vodovodní či kanalizační síti neprodleně odstranit. V této souvislosti mají podle zákona o vodovodech a kanalizacích možnost rozhodnout o odtahu vozidla, které brání opravě. Vůz vždy zamíří na odstavné parkoviště, kde je bezplatně vydán majiteli. Úhradu za odtah hradí Pražské vodovody a kanalizace.

Ekonomika se zvedá jen velmi pomalu

30.01.2024, Autor: Z blogosféry

Český hrubý domácí produkt v posledním čtvrtletí roku 2023 podle předběžného odhadu mezičtvrtletně narostl o 0,2 %, což odpovídá meziročnímu poklesu o 0,2 %. Výsledek je v souladu s očekáváními trhu, oproti prognóze České národní banky se ekonomice dařilo o něco lépe. Za celý rok 2023 tak české hospodářství vykázalo pokles o 0,4 %.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama