Apogeo
Reklama

Poradna: Má ještě smysl pořídit si hypotéku na pronájem?

02.10.2017, Autor: Petr Vrabec

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Poradna: Má ještě smysl pořídit si hypotéku na pronájem?

Ceny nemovitostí rostou a hypotéky mají nízké úroky, a proto stále více lidí přemýšlí nad tím, že si na byt

půjčí a budou jej pronajímat. Vyplatí se to? Pokusíme se odpovědět.
V Česku jsou momentálně úrokové sazby hypotečních úvěrů blízko svého minima. Aktuálně se průměrná výše úroku u hypotečního úvěru (70 % LTV) pohybuje okolo dvou procent. To znamená, že za každý milion půjčený na byt v bance zaplatíme při třicetiletém úvěru zhruba 3 700 Kč za měsíc. Pro naše počty budeme porovnávat tři byty. První je byt 2+kk v Praze 6 – stará zástavba, po částečné rekonstrukci, 53 m2, docházková vzdálenost od metra. Druhý byt je v Českých Budějovicích v centru města, velikost 3+kk, 90 m2, stará zástavba. Třetí byt – Ostrava, panelový dům, 2+kk, 60 m2, po rekonstrukci.
Byty jsou drahé
Průměrná cena za 1 m2 bytu se v Praze za poslední rok podle developerů (Skanska, Trigema, Central Group) vyšplhala přes závratných 75 tisíc korun. To je dáno především obrovskou absencí levných bytů, které z nabídky de facto zcela zmizely. Koupit byt je tak pro středně příjmovou skupinu obyvatel takřka nemožné. Náš byt ve čtvrti Bubeneč má cenu 6,5 milionu. To znamená, že splátka na něj by byla při stoprocentní hypotéce cca 24 050 korun. Pro zjednodušení našeho příkladu si půjčujeme celých 100 procent hodnoty nemovitosti (LTV, Loan To Value). Banky dnes poskytují úvěry spíše na menší částku, než je hodnota zástavy. Posouzení hypotéky na pronájem je nicméně individuální. Zpravidla banky půjčují na tento typ úvěru v rozmezí 70–80 procent LTV. Druhý byt, v Budějovicích, stojí 3 miliony. Za splátku hypotéky tedy zaplatíte 11 100 korun za měsíc. A konečně třetí byt, ten v Ostravě-Porubě, vyjde na 1,5 milionu. U něj bude splátka 5 500 korun.
Kolik dostaneme z pronájmu
Nájmy pro zjednodušení čerpáme z cenové mapy Asociace realitních kanceláří ČR. Průměrný nájem je v Praze Bubenči 261 Kč/m2 za měsíc, v Českých Budějovicích potom 90 Kč/m2 za měsíc a v Ostravě v panelovém domě 76 Kč/m2 za měsíc. Když tato data převedeme na roční výnos z pronájmu na námi určené byty, získáváme výnos v Praze 162 864 korun, v Českých Budějovicích 97 200 a v Ostravě 54 720 korun.
Jenže nájem nesmíme počítat v plné výši. Je nutné jej snížit o náklady. Provoz bytu je zatížen poplatky, jako je například daň z nemovitosti (Praha 636 korun, České Budějovice 756, Ostrava 504), pojištění cca 1 procento ročního nájemného, náklady na opravy bytu a zajištění nájemce cca 5 procent ročního nájemného – opravy, pronájem, ukončování, vyúčtování, daňové přiznání, a hlavně musíme započítat minimálně desetiprocentní ztrátu vlivem neobsazenosti nájemného. Mimo jiné, kromě každoroční daně z nemovitosti, musíme zdanit 15 procenty také svůj příjem z pronájmu. Daň z příjmu ale ve výpočtu nezohledňujeme, protože má složitější určení, odvíjející se od reálných nákladů spojených s nemovitostí.
Do konečného zúčtování ale musíme promítnout také růst ceny bytu. Když porovnáme data ČSÚ za posledních třináct let, ceny bytů rostly v průměru o 2,9 procenta ročně mimo Prahu a o 5,6 procenta ročně v Praze. Tato data jsou ale značně ovlivněna bezprecedentním nárůstem cen nemovitostí v posledním roce.
V našich propočtech zohledňujeme pro zjednodušení jen ty nejzákladnější reálné náklady a výnosy nemovitosti. Pro přesné zhodnocení výnosu konkrétní nemovitosti třeba využít sofistikovanější metody.
Když převedeme tyto nákladové položky do našich výpočtů pronájmu, získáme tuto tabulku:

  Praha-Bubeneč, 2+kk České Budějovice, centrum, 3+kk Ostrava-Poruba, 2+kk
Počet m2 52 90 60
Kupní cena 6 500 000 Kč 3 000 000 Kč 1 500 000 Kč
Splátka hypotéky / rok 288 600 Kč 133 200 Kč 66 600 Kč
Nájemné m2/měsíc 261 Kč 90 Kč 76 Kč
Hrubý výnos nájemného / rok 162 864 Kč 97 200 Kč 54 720 Kč
Odhadované náklady / rok 26 694 Kč 16 308 Kč 9 259 Kč
Čistý výnos nájemného 136 170 Kč 80 892 Kč 45 461 Kč
Nárůst ceny bytu za rok 361 400 Kč 87 000 Kč 43 500 Kč
Čisté nájemné – hypotéka + roční výnos nárůstu ceny bytu = roční zisk 208 970 Kč 34 692 Kč 22 361 Kč

 
Vyplatí se pořídit si nemovitost jako investici?
Každá mince má dvě strany. A stejně tak je tomu i u tohoto typu investice. I když první čísla vypadají lákavě, můžeme se snadno chytit do pasti. Jak z tabulky vyplývá, prakticky nikdy nebude investice do nemovitosti čistě zisková už od prvního měsíce. Vždy budeme muset něco doplácet a nájemné nám celou stoprocentní hypotéku nepokryje. Mějme ale na paměti, že se dnes nacházíme v době extrémně nízkých úrokových sazeb. V případě jejich zvýšení pak budeme muset vytáhnout z peněženky víc. A to nám může nečekaně zatížit náš celkový rodinný rozpočet. Pro správnost je třeba ještě ke konečnému výsledku připočítat fakt, že po 30 letech bude nemovitost naše a budeme ji moct prodat o mnoho dráž, než jsme ji koupili. To je právě náš výnos. Investice do nemovitosti je tedy zajímavým prostředkem na zhodnocení peněz. Určitě bych na něj ale nesázel celé jmění. Tak jako u každé investice, i zde je třeba ji mít pouze jako část svého portfolia. Splácet hypotéku z nájmu není určitě pro každého, spíše pro investory s vysokými, nebo alespoň vyššími příjmy, kteří mají ve svém cash flow patřičnou rezervu. Hypotéka má sloužit především k pořízení vlastního bydlení. Pokud ho už máte, můžete přemýšlet i o tomto způsobu investice.
Pavel Horák, senior zemský ředitel OVB Allfinanz

Pavel Horák o sobě
Narodil jsem se na malém městě v podhůří Doupovských hor, v Podbořanech, kousek od Karlových Varů. Odmala mě bavila matematika a šachy, což byl zřejmě jeden z důvodů, proč jsem po gymnáziu šel studovat Vysokou školu ekonomickou v Plzni. A při studiích jsem se dostal k finančnímu poradenství. Možná to bude znít nadneseně, ale beru práci finančního poradce jako práci lékaře, akorát v oblasti financí. Jsem ženatý, mám dva syny, Eliáše a Štěpána. Když mám volno jen pro sebe, jdu hrát golf nebo tenis.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Daňhel: Dohledové orgány by měly zamezit neodbornému srovnávání povinného ručení

16.04.2024, Autor: Jaroslav Daňhel

Na začátku března uveřejnil Ekonomický magazín můj příspěvek Ekonomika „povinného ručení“ musí čelit trendu růstu škodního průběhu. Vzápětí v časopisu Pojistný obzor vyšel text „Povinné ručení zůstává pod tlakem vysoké škodní inflace“. Pojistný matematik Petr Jedlička zde konstatoval, že rozevírání nůžek mezi průměrnou škodou a průměrným pojistným pokračuje. 

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Zemřel demýtizátor racionality

16.04.2024, Autor: red

Než se do toho se svým kolegou Amosem Tverskym pořádně pustili, ekonomie byla přesvědčena, že v podstatě bohatě vystačí s matematickým aparátem, sofistikovanými vzorci a důvěrou v lidskou racionalitu.

Schmarcz: Peklo mimořádných schůzí aneb proč dělat něco užitečného, když místo toho můžeme hrát před voliči trapné divadlo?

14.04.2024, Autor: Martin Schmarcz

Mimořádné schůze se mají konat jen mimořádně. Třeba když vypukne válka, pandemie, stav legislativní nouze, nebo vláda provede něco strašného, na co nestačí interpelace. U nás se z toho stává běžný kolorit. Něco ve stylu speciálního vysílání. Obvykle to ale spíše dopadne jako podřadná telenovela.

Poradna: Vyplatí se platit nájem, nebo splácet hypotéku?

12.04.2024, Autor: Z blogosféry

Řada rodin se rozhoduje mezi bydlením v nájmu a pořízením vlastního domova na hypotéku. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Z pohledu budování majetku je vždy výhodnější pořízení vlastní nemovitosti na hypotéku.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

CETA: Ceny potravin i nadále klesají

05.04.2024, Autor: red

V únoru letošního roku (poslední dostupná data) spotřebitelské ceny celkově vzrostly meziměsíčně o 0,3 %. Meziročně ceny v únoru vzrostly o 2,0 %, což bylo o 0,3procentního bodu méně než v lednu. Ceny zboží úhrnem zůstaly na úrovni měsíce ledna, zatímco ceny služeb vzrostly o 0,7 %.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

CETA: Evropské dotace a regulace: Dvojsečná zbraň českého zemědělství

31.03.2024, Autor: red

Česká zemědělská komunita se ocitá v rozporu mezi regulacemi EU a systémem dotací, které formují současný agrární model. Zatímco Green Deal klade důraz na udržitelnost a ekologické zemědělství, dotace vytváří podmínky pro nadprodukci a environmentální zátěž. Tato situace odhaluje klíčový paradox v srdci evropské zemědělské politiky.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama