e-news.cz - kurzy
Reklama

Průmyslové ceny v září rostly, nejvíce zdražila zemědělská výroba

17.10.2017, Autor: Karolína Hurychová

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Průmyslové ceny v září rostly, nejvíce zdražila zemědělská výroba

Ceny průmyslu v letošním září meziročně rostly o 1,7 procenta.

Ve srovnání se srpnem růst zrychlil o tři desetiny procenta. Meziročně ceny vzrostly rovněž ve stavebnictví, v zemědělství nebo ve službách. Nejmarkantněji, téměř jedenáctiprocentně, zdražili zemědělští výrobci. Zlevnění zaznamenaly například ceny elektroniky, dopravních prostředků nebo energií.
Podle hlavního ekonoma ING Jakuba Seidlera se rostoucí ceny výrobců budou postupně přelévat také do růstu spotřebitelských cen. „Zejména růst cen zemědělských výrobků naznačuje, že období dražších potravin nekončí,“ uvedl s tím, že Česká národní banka tak podle něj bude pokračovat v utahování měnové politiky prostřednictvím zvyšování svých základních úrokových sazeb.
O 4,1 procenta se v září zvýšily ceny potravinářských výrobků, nápojů a tabáku. Nárůst zaznamenaly rovněž ceny obecných kovů a kovodělných výrobků nebo koksu a rafinovaných ropných produktů. Zlevnění na druhé straně nastalo u dopravních prostředků, počítačů a elektroniky nebo u energií (elektřina a plyn).
Zemědělské ceny dosáhly podobně jako v minulých měsících dvouciferného meziročního tempa růstu, který však ze srpnových 12,5 procenta zpomalil na 10,8 procenta. V rámci živočišné výroby zdražilo především mléko a vejce, u rostlinné výroby nejvíce podražily brambory a čerstvé ovoce.
Ceny stavebních prací se v září meziročně zvýšily o 1,7 procenta, o desetinu procentního bodu oproti srpnu. Ceny tržních služeb v podnikatelské sféře v září meziročně rostly o 1,7 procenta, zdražily například ceny za pojištění a penzijní financování.
Analytici Českého statistického úřadu, kteří v pondělí aktuální data uveřejnili, rovněž informovali o srpnovém vývoji zahraničního obchodu České republiky. Ceny exportu se oproti stejnému období minulého roku snížily o 1,2 procenta, zejména v souvislosti s posílením koruny vůči euru a dolaru. Zásadní vliv mělo podle ČSÚ snížení cen strojů a dopravních prostředků o 3,1 procenta. Ceny dovozu v září klesaly o 1,1 procenta. „Největší vliv na pokles celkového meziročního indexu mělo snížení cen strojů a dopravních prostředků o 4,4 procenta,“ sdělil ČSÚ.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Příspěvky na DIP zatím firmy nabízí spíše výjimečně. Zaměstnanci se k novému produktu staví rovněž opatrně

23.04.2024, Autor: Z blogosféry

Dlouhodobý investiční produkt mohou Češi využívat už od začátku letošního roku. Většina z nich ale nadále setrvává u penzijního spoření. Důvodem je především neznalost, ale také váhavost zaměstnavatelů. Ti vyčkávají a zatím pouze malá část z nich svým zaměstnancům na DIP přispívá. Hlavním argumentem je malá informovanost a případná administrativní zátěž.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

ČNB: Věnujte pozornost penězům, abyste poznali padělky 

18.04.2024, Autor: Z blogosféry

3 539 českých bankovek a mincí v celkové hodnotě 5,648 milionů Kč označila loni za padělek Česká národní banka (ČNB). Nejvíc jich, stejně jako v minulosti, bylo v Praze, a to 1 019. Následovaly Klatovy s 298 padělky a Karlovy Vary s 273 falešnými penězi. Víc než mince se padělaly bankovky, zvýšil se i počet nepravých dvacetikorun. Meziročně ČNB zadržela o 2 419 padělků víc.

Výrobní ceny v průmyslu zůstávají na uzdě

17.04.2024, Autor: Z blogosféry

Ceny tuzemských průmyslových výrobců v průběhu března oproti předchozímu měsíci klesly o 0,1 %, což odpovídá meziroční stagnaci. Výsledek tak pro trh představuje poměrně výrazné překvapení směrem dolů, když vyhlížel meziroční růst o 0,3 %. 

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Komentář Radomíra Jáče k údajům o inflaci v ČR za březen

10.04.2024, Autor: Z blogosféry

Meziroční inflace zůstala v březnu beze změny přesně na úrovni dvouprocentního inflačního cíle: v souladu s očekáváním finančního trhu. Na úrovni 2,0 % je meziroční inflace pod předpokladem ČNB, neboť centrální banka ve své prognóze zveřejněné počátkem února čekala březnovou inflaci na úrovni 2,9 %.

CETA: Snížení sazeb ECB v nedohlednu ochlazuje ekonomiku eurozóny

08.04.2024, Autor: red

Finanční trhy dlouho čekají na rozhodnutí Evropské centrální banky (ECB) snížit úrokové sazby. Pomalé zpomalování inflace a pečlivé prověřování ekonomického vývoje eurozóny to bance zatím nedovoluje. Hlavní depozitní sazba zůstává od posledního hlasování, které proběhlo 7.3.2024, nezměněna na úrovni 4 %, což je stav od srpna 2023. 

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Tržby e-shopů prudce rostou

05.04.2024, Autor: Z blogosféry

Tržby obchodníků narůstají již tři měsíce v řadě. Tahounem tohoto pozitivního trendu jsou především internetové obchody, kterým se zvyšují tržby dvouciferným tempem. 

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama