Apogeo
Reklama

Vláda projedná návrh na osvobození nevidomých podnikatelů od EET

23.10.2017, Autor: Petr Vrabec

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Vláda projedná návrh na osvobození nevidomých podnikatelů od EET

Ministerstvo financí hodlá osvobodit od povinnosti evidovat tržby hluchoslepé a nevidomé podnikatele.

Vyplývá to z informací na vládních internetových stránkách. Materiál projedná v pondělí vláda, minulý týden projednání bodu přerušila. Podle ministerstva neexistují pro hluchoslepé a nevidomé na trhu vhodná pokladní zařízení.

Opatření by ale mělo být jen dočasné. Materiál uvádí s odkazem na odhady Národní rady osob se zdravotním postižením a Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých, že evidovat tržby nebude muset od jednoho do dvou tisíc podnikatelů. Je to zhruba 0,5 procenta z celkového počtu dotčených subjektů.

Osvobození od elektronické evidence tržeb (EET) by mělo být dočasné a mělo by se týkat pouze osob, kterým byl přiznán nárok nebo již drží průkaz ZTP/P se symbolem nevidomé nebo hluchoslepé osoby. Podmínkou zároveň musí být, že podnikají bez zaměstnanců, nejsou společníkem společnosti a jsou osobou přijímající tržby. Tato podmínka se nebude vztahovat na situace, kdy všem zaměstnancům i spolupracujícím osobám nebo společníkům je taktéž přiznán nárok na průkaz ZTP/P kvůli úplné nebo praktické nevidomosti nebo těžké hluchoslepotě.

Výjimka pro nevidomé skončí ve chvíli, kdy budou pro těžce zrakově postižené zpřístupněny příslušné informační systémy, tedy internetová aplikace Elektronická evidence tržeb a Daňový portál. Další podmínkou pro zrušení nařízení bude skutečnost, že na trhu budou k dispozici řešení pokladních systémů, která budou přizpůsobena pro práci těžce zrakově postižených podnikatelů.

Do EET je aktuálně zapojeno zhruba 157 500 podnikatelů. Zákazníkům vydali 2,9 miliardy účtenek. EET začala loni 1. prosince pro restaurace a ubytování a od začátku letošního března pro podnikatele ve velkoobchodu a maloobchodu. Třetí fáze začne 1. března 2018. Bude se týkat stánkového prodeje občerstvení bez zázemí pro hosty ve formě stolů a židlí, stejně jako prodeje na farmářských trzích nebo služeb účetních, advokátů a lékařů. Od června 2018 se do systému zapojí vybraní řemeslníci i další služby.

ČTK


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Dálkový odečet spotřeby vody využívá stále více zákazníků PVK

21.02.2024, Autor: red

Stále více odběratelů využívá dálkové odečty spotřeby vody, jednoduchou a bezpečnou formu kontroly nad svým vodoměrem. Na konci loňského roku Pražské vodovody a kanalizace měly tímto způsobem osazeno 17 138 vodoměrů, což je meziročně nárůst o 15 procent. Přitom v roce 2012 jich bylo pouhých 157 kusů.

Tři čtvrtiny zaměstnanců zvažují změnu oboru nebo rekvalifikaci

13.02.2024, Autor: Laura Feketeová

Český trh práce prochází transformací s rostoucím důrazem na digitální dovednosti a umělou inteligenci. Výsledky průzkumu personální agentury Randstad ukazují, že téměř tři čtvrtiny zaměstnanců možnost rekvalifikace či úplnou změnu oboru připouštějí.

Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Pražská stoková síť je pod kontrolou odborníků z PVK 

12.02.2024, Autor: red

144 kilometrů prohlédnuté stokové sítě, 1 837 zrevidovaných vstupních šachet a objektů, 28 nalezených havárií a 67 vypracovaných návrhů na odstranění závad zařazených do plánu oprav a investic.To je výsledek činnosti pracovníků útvaru průzkumu stokové sítě Pražských vodovodů a kanalizací za loňský rok.

Odtah vozidla při havárii na vodovodní či kanalizační síti hradí PVK 

08.02.2024, Autor: Z blogosféry

Pražské vodovody a kanalizace musí havárii na vodovodní či kanalizační síti neprodleně odstranit. V této souvislosti mají podle zákona o vodovodech a kanalizacích možnost rozhodnout o odtahu vozidla, které brání opravě. Vůz vždy zamíří na odstavné parkoviště, kde je bezplatně vydán majiteli. Úhradu za odtah hradí Pražské vodovody a kanalizace.

Ekonomika se zvedá jen velmi pomalu

30.01.2024, Autor: Z blogosféry

Český hrubý domácí produkt v posledním čtvrtletí roku 2023 podle předběžného odhadu mezičtvrtletně narostl o 0,2 %, což odpovídá meziročnímu poklesu o 0,2 %. Výsledek je v souladu s očekáváními trhu, oproti prognóze České národní banky se ekonomice dařilo o něco lépe. Za celý rok 2023 tak české hospodářství vykázalo pokles o 0,4 %.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama

Inflace se zdá být již definitivně zkrocena

13.01.2024, Autor: Z blogosféry

Tuzemská meziroční míra inflace dosáhla v prosinci 2023 hodnoty 6,9 % a mírně tak zaostala za odhadem trhu (7,3 %) i České národní banky (7,0 %). Tato hodnota byla ovšem opět zkreslena loňským vládním úsporným tarifem na energie, po očištění o tento efekt dosáhla skutečná inflace úrovně 4,2 %. 

e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama