Úbytek hostů a změny otevírací doby u malých vesnických hospod a restaurací – to je podle starosty Bolatic na Opavsku
Herberta Pavery (TOP 09) důsledek zákazu kouření. Zavedení elektronické evidence tržeb zatím přímý dopad na podniky nemá. Mnozí podle Pavery ještě čekají, jak se v jejich podnikání projeví nastupující zima. Úbytek hostů či pokles prodeje piva ale zaznamenali i další podnikatelé v pohostinství.
„U nás v Bolaticích zatím nebyla vinou EET či zákazu kouření uzavřena žádná restaurace. Rozhodující ale bude první zima, která je po zavedení zákazu kouření čeká. Uvidíme na jaře,“ řekl Pavera. Drobné změny už ale podle něj nastaly. „Před časem většina restaurací u nás otevírala v deset hodin. Otevírací doby se ale posunuly a většinou otevírají až odpoledne. Někteří pak dokonce jen o víkendech a v pátek,“ řekl.
Podle Pavery poklesl i prodej piva. „Je to i posledním zdražením. Lidé si častěji kupují pivo v lahvích,“ sdělil. Pokles prodeje piva potvrdil i jednatel bolatických Technických služeb Pavel Koch. Obecní firma má totiž na starost restauraci Pod Kostelem. „Odhadujeme, že prodej piva poklesl o dvacet procent,“ řekl Koch. Podle něj je na vině hlavně zákaz kouření v restauracích. „Hostů ubylo. Není ani pravda, že by měli víc chodit nekuřáci,“ tvrdí.
Podobný názor má i pracovník restaurace U Zlatého lva v ostravské městské části Pustkovec. „EET i zákaz kouření jsou špatná opatření. Vše bych zrušil. Jsou na obtíž. Chodí méně lidí,“ řekl. Ani on si nemyslí, že by do jeho podniku mířilo více nekuřáků. „Furt vyhlížím ty nekuřáky, a žádné nevidím,“ posteskl si.
Místostarosta Oldřišova na Opavsku Radim Lokoč se domnívá, že v jejich obci zavedení EET zapříčinilo uzavření kiosku s novinami, časopisy a alkoholem. „Je pravda, že provoz moc nevydělával už předtím. EET byl poslední hřebíček,“ řekl místostarosta s tím, že místo nákupu elektronické pokladny majitel stánek uzavřel.
David Moravec, ČTK