e-news.cz - kurzy
Reklama

Sdílená ekonomika může státu přinést šedesát miliard korun

15.11.2017, Autor: Karolína Hurychová

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Sdílená ekonomika může státu přinést šedesát miliard korun

Až šedesát miliard korun by České republice mohla v letošním roce přinést sdílená ekonomika, pokud by byl využit její potenciál.

Reálně však tuzemsku generuje okolo dvou miliard korun, tedy třicetkrát méně. Na českém hrubém domácím produktu se sdílená ekonomika podílí zhruba dvěma až čtyřmi setinami procenta. Její největší potenciál je přitom v dopravě, ubytování a ve financích. Vyplývá to z nejnovější studie společnosti Deloitte.
Na tuzemském HDP se zatím sdílená ekonomika podílí nominální částkou přibližně mezi 900 miliony a dvěma miliardami korun, což představuje něco mezi dvěma a čtyřmi setinami procenta. Pro představu, jednoho z nejvyšších podílů na ekonomice země z evropských států dosahuje sdílená ekonomika ve Velké Británii. Tam tvoří až 0,19 procenta HDP. Potenciál sdílené ekonomiky v České republice je přitom podle studie mezi 0,51 až 1,19 procenta HDP, což nominálně vzhledem k HDP představuje 25,7 až 59,9 miliardy korun.
Ačkoli je sdílená ekonomika nejčastěji zmiňována v kontextu krátkodobého ubytování nebo sdílení dopravních prostředků, obecně by podle Deloitte mohla zpřístupnit luxusní zboží spotřebitelům, kteří si jejich vlastnictví běžně nemohou dovolit. Generuje také dostatečné příjmy pro vlastníky aktiv či zboží dlouhodobé spotřeby a přináší flexibilnější využití jejich času. Pomáhá rovněž lépe využít kapacity v ekonomice a zvýšit kvalitu poskytovaných služeb.
Sdílená ekonomika však může pro naše hospodářství představovat také jistá úskalí. Například by se jejím rozmachem mohla snížit poptávka po zboží dlouhodobé spotřeby, typicky třeba po automobilech. „Tento trend by sice snížil plýtvání zdroji, ale citelně by mohl snížit i produkci automobilového průmyslu,“ upozorňuje David Marek, podle něhož může být negativně zasaženo i hotelové odvětví, byť luxusní hotely budou zasaženy jen minimálně. „Tradiční odvětví ekonomiky mohou na rozmach sdílené ekonomiky reagovat tím, že integrují její principy do svého modelu fungování,“ doplnil.
Podle studie je pro rozvoj sdílené ekonomiky důležitá také legislativa. Ta by měla citlivě reagovat na její rozvoj, kupříkladu vytvořením speciálního zákona, k němuž přistoupily některé jiné státy Evropské unie. Pokud by sdílená ekonomika měla podléhat stávající regulaci, výrazně by to snížilo její potenciál a omezilo ekonomické benefity tohoto odvětví. Rozvoj sdílené ekonomiky s sebou přináší i otazníky v oblasti daní. Česká daňová legislativa prozatím na nový rychle rostoucí sektor podnikání nestihla zareagovat.
Důležitou otázkou v oblasti sdílené ekonomiky je také zdanění. Podle daňové expertky Deloitte Kateřiny Novotné vyžaduje správné zdanění sdílené ekonomiky nejen identifikaci těch aktivit, které by měly být zdaněny, ale současně také jednoznačnou definici příjmu a jeho příjemce. „S ohledem na specifika tohoto sektoru by bylo jistě žádoucí zprovoznění IT platformy, jež by umožnila automatizovanou přípravu daňových přiznání participujících subjektů,“ doplnila Novotná.
Česká asociace sdílené ekonomiky připravuje návrh takzvané mini živnosti, která by představovala zjednodušenou formu živnosti a byla by administrativně nenáročná pro poskytovatele sdíleného ubytování, přepravy a dalších služeb. Konkrétní podobu návrhů asociace představí v průběhu několika týdnů. „Ideálním řešením by podle nás bylo, kdyby si lidé mohli tuto mini živnost vyřídit online. Věříme, že nová vláda by mohla nastartovat proces digitalizace státní správy, a podpořit tak i rozvoj sdílené ekonomiky,“ sdělil předseda asociace Patrik Czetö.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Ekonomická nálada domácností se prudce zlepšuje

25.03.2024, Autor: Z blogosféry

Indikátor tuzemské ekonomické důvěry v březnu narostl z únorových 90,6 na 94,2 bodu a dostal se tak nejvýše od května loňského roku. Důvěra v podnikatelském sektoru se zvýšila z 89,9 na 93,0 bodu, tedy nejvýše od prosince 2023. Ještě výrazněji pak poskočila důvěra spotřebitelů, která se z 94,0 dostala až na 99,9, což je nejlepší výsledek od října 2021.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama

Za jídlo a koledu na Velikonoce utratíme průměrně kolem tří tisíc, ceny hlídáme více než loni. Tradiční zvyky ustupují domácí pohodě

21.03.2024, Autor: Z blogosféry

Pomlázku si koupit v obchodě, s dětmi nabarvit vajíčka a pak si spíše než zvyky a tradice užívat jeden druhého a probouzející se přírody. Tak vypadá podle Čechů ideální slavení druhého nejoblíbenějšího tuzemského svátku. Za velikonoční pohoštění a koledu si sice letos připlatíme, ale skok nebude takový jako loni: průměrná částka se bude pohybovat lehce nad třemi tisícovkami.

Česká republika má rekordních 10,9 milionů obyvatel

20.03.2024, Autor: Z blogosféry

V roce 2023 se narodilo pouze 91 149 dětí, což bylo o 10 150 dětí méně než v roce 2022. Jelikož počet zemřelých převýšil počet narozených, tak došlo k přirozenému úbytku počtu obyvatel v naší zemi o 21 646 lidí.

O IT obory je velký zájem, v Česku však stále chybí až 30 tisíc ajťáků, nejvíce v oboru kyberbezpečnost

20.03.2024, Autor: Z blogosféry

V Česku chybí odborníci z oblasti IT. V České republice je zaměstnaných více než 316 000 IT specialistů, zapotřebí je jich ale až o 30 000 víc. Zájem o studium oboru na vysoké škole přitom roste – v roce 2022 studovalo informační a komunikační technologie (ICT) téměř 24 000 studentů. Počet studentů je vyšší než za posledních 5 let. Nedostatek pracovníků je především u oboru kybernetické bezpečnosti.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Maloobchod je zřejmě konečně na cestě vzhůru

13.03.2024, Autor: Z blogosféry

Tuzemské maloobchodní tržby vykázaly v lednu letošního roku oproti předchozímu měsíci reálný nárůst o 1,0 %, což odpovídá meziročnímu zvýšení o 2,4 %. To lze označit za příjemné překvapení, když trh větřil růst podstatně umírněnější (0,5 %). Jedná se již o čtvrtý měsíc v řadě, kdy se tržby meziměsíčně zvýšily, což lze interpretovat jako znamení, že se spotřeba domácností konečně odrazila ode dna.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Inflace rychle brzdí. Mnozí se začínají bát deflace

12.03.2024, Autor: Z blogosféry

Český statistický úřad zveřejnil data o únorové inflaci. Spotřebitelské ceny meziměsíčně vzrostly o 0,3 %. Tento vývoj byl ovlivněn zejména vyššími cenami v oddíle doprava a v oddíle rekreace a kultura. Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v únoru o 2,0 %, což bylo o 0,3procentního bodu méně než v lednu.

Reálné mzdy rostou, byť meziročně zůstávají v minusu

05.03.2024, Autor: Z blogosféry

Tuzemská průměrná hrubá měsíční mzda v posledním čtvrtletí roku 2023 meziročně narostla o 6,3 % a dosáhla tak hodnoty 46 013 Kč (medián činil 39 685 Kč). V reálném vyjádření, tedy po očištění o 7,6% inflaci, ovšem průměrná mzda naopak poklesla o 1,2 %. Tento výsledek byl nepatrně horší, než čekal trh (-1,1 %) a naopak nepatrně lepší, než předpokládala Česká národní banka (-1,3 %).

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama