e-news.cz - kurzy
Reklama

Sociální stát je jako církev, prodává lidem iracionální naději

21.11.2017, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Sociální stát je jako církev, prodává lidem iracionální naději

Stát funguje jako církev – stojí a padá s iracionální schopností lidí věřit něčemu jinému, než jsou jejich vlastní oči

a rozum. Pojďme si říct jednu politicky nekorektní pravdu: odluka politiků od rozdělování veřejných prostředků je JEDINÁ možná cesta pro budoucnost. Jinak nás čeká propad do hospodářského marasmu, do omezení osobních svobod a nový socialismus 2.0., jen bez rudých knížek, zato s podíly, akciemi, shary a stovkami zákonů „na ochranu systému od svobodné aktivity lidí“. Nemylte se: existuje velká spousta lidí, kteří chtějí, aby se o ně stát postaral, přestože vědí, že to bude na úkor peněz či svobody jejich sousedů, dětí, příbuzných. A tihle lidé jsou zpravidla ve volbách natolik disciplinovaní, jako jsou věřící o nedělích – jediný rozdíl je, že jedni dostávají koblihy a sociální dávky a druzí hostii a duševní útěchu.

Je paradoxní, že Češi, kteří se často až chlubí svým ostentativním ateismem, ve skutečnosti věří schématu a modelu sociálního státu často jako náboženští fanatici své verzi víry. Nedělní klekání před oltář a omluvu za své činy „přes týden“ jen přenesli a delegovali do podoby „je mi fuk, jaké zvěrstvo se kolem děje, kolik projím svým dětem budoucnosti, hlavně když mi zůstanou dávky“. Volby pak fungují jako odpustky: zvol „správně“, milý voliči, a my ti – z cizích peněz – zajistíme dobré bydlo i na další čtyři roky. Nevím, jestli i v církvi probíhá boj mezi populismem a realismem, ale domnívám se, že pokud ano, vlastně bude velmi podobný tomu, jak dnes – ale nejen u nás, nýbrž v celé EU – funguje politický systém. Systém, který má jediný cíl: měnit soukromé peníze ve veřejné a ty rozkrást. Mimochodem, ta „kouzelná“ přeměna vody na víno, totiž soukromých peněz na veřejné a pak znovu soukromé (ovšem do předem nastavených kapes) probíhá podle stejného „modu operandi“, jako kdysi slovo Boží made in církev legitimizovalo zvěrstva inkvizice nebo kolonizace či „žehnalo“ Hitlerovým zbraním: vždy šlo o peníze.

Připojte se k našemu projektu Terapie 2050. Když každý zastavíme jednu jedinou falešnou či nesmyslnou dávku nebo dotaci či grant, změna bude cítit téměř okamžitě. A my jinou volbu než návrat ke zdravému rozumu, antipopulismu a lacinému nacionalismu stejně nemáme. Vše ostatní je totiž skutečné peklo.

Michal Hájek, Česko2050


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Daňhel: Dohledové orgány by měly zamezit neodbornému srovnávání povinného ručení

16.04.2024, Autor: Jaroslav Daňhel

Na začátku března uveřejnil Ekonomický magazín můj příspěvek Ekonomika „povinného ručení“ musí čelit trendu růstu škodního průběhu. Vzápětí v časopisu Pojistný obzor vyšel text „Povinné ručení zůstává pod tlakem vysoké škodní inflace“. Pojistný matematik Petr Jedlička zde konstatoval, že rozevírání nůžek mezi průměrnou škodou a průměrným pojistným pokračuje. 

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Zemřel demýtizátor racionality

16.04.2024, Autor: red

Než se do toho se svým kolegou Amosem Tverskym pořádně pustili, ekonomie byla přesvědčena, že v podstatě bohatě vystačí s matematickým aparátem, sofistikovanými vzorci a důvěrou v lidskou racionalitu.

Schmarcz: Peklo mimořádných schůzí aneb proč dělat něco užitečného, když místo toho můžeme hrát před voliči trapné divadlo?

14.04.2024, Autor: Martin Schmarcz

Mimořádné schůze se mají konat jen mimořádně. Třeba když vypukne válka, pandemie, stav legislativní nouze, nebo vláda provede něco strašného, na co nestačí interpelace. U nás se z toho stává běžný kolorit. Něco ve stylu speciálního vysílání. Obvykle to ale spíše dopadne jako podřadná telenovela.

Poradna: Vyplatí se platit nájem, nebo splácet hypotéku?

12.04.2024, Autor: Z blogosféry

Řada rodin se rozhoduje mezi bydlením v nájmu a pořízením vlastního domova na hypotéku. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Z pohledu budování majetku je vždy výhodnější pořízení vlastní nemovitosti na hypotéku.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama

CETA: Ceny potravin i nadále klesají

05.04.2024, Autor: red

V únoru letošního roku (poslední dostupná data) spotřebitelské ceny celkově vzrostly meziměsíčně o 0,3 %. Meziročně ceny v únoru vzrostly o 2,0 %, což bylo o 0,3procentního bodu méně než v lednu. Ceny zboží úhrnem zůstaly na úrovni měsíce ledna, zatímco ceny služeb vzrostly o 0,7 %.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

CETA: Evropské dotace a regulace: Dvojsečná zbraň českého zemědělství

31.03.2024, Autor: red

Česká zemědělská komunita se ocitá v rozporu mezi regulacemi EU a systémem dotací, které formují současný agrární model. Zatímco Green Deal klade důraz na udržitelnost a ekologické zemědělství, dotace vytváří podmínky pro nadprodukci a environmentální zátěž. Tato situace odhaluje klíčový paradox v srdci evropské zemědělské politiky.

Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama