Apogeo
Reklama

Státy EU čeká v pondělí bitva o unijní agentury z Británie

17.11.2017, Autor: Petr Vrabec

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Státy EU čeká v pondělí bitva o unijní agentury z Británie

Tajným hlasováním členských zemí Evropské unie vyvrcholí v pondělí vpodvečer v Bruselu týdny intenzivního lobbování a uzavírání dohod o podpoře.

Státy bloku totiž rozhodnou o tom, kam se kvůli brexitu přestěhují dvě unijní agentury, které zatím sídlí v Londýně. Hlavní bitva se čeká o nové sídlo Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA), kde mezi favority patří Bratislava. Praha má zájem o menší Evropský orgán pro bankovnictví (EBA).

„Je to velmi náročné, ale mohu říct, že jsme udělali vše pro to, abychom přišli s dobrou nabídkou a zároveň získali co nejširší podporu členských zemí,“ řekl ČTK slovenský velvyslanec při EU Peter Javorčík. Bratislava patří, také vzhledem k tomu, že na Slovensku zatím není žádná unijní agentura, mezi favority hlasování o EMA, společně s italským Milánem.

Agentura pro léčiva je z dvojice větší, má asi 900 zaměstnanců, zatímco bankovní orgán jen přibližně 190. Pro hostitelské město by její přítomnost měla znamenat nejen příchod firem, které s EMA pracují, ale také třeba výrazný nárůst návštěvníků, a tím například i daleko vyšší počet rezervací hotelového ubytování.

Slovensko může jednoznačně počítat s podporou České republiky, dohodli se na tom premiéři obou zemí. Naopak Slováci budou hlasovat pro to, aby EBA byl přesunut do Prahy.

Velmi pravděpodobné ovšem je, že pokud bude rozhodnuto o tom, že jedna z agentur najde nové sídlo v zemi ze středu či východu unie, bude se druhá stěhovat do některého západoevropského státu. Na to, které město zvítězí, dokonce sázkové kanceláře vypsaly kurzy. Je z nich patrné, že Bratislava s kurzem 5:1 patří mezi favority, u Prahy byl v pondělí kurz 16:1.

„Kdyby šla EMA do velké západní země – Itálie, Německa, Francie – tak naše šance poměrně stoupají, protože geografická vyváženost je principem Evropy,“ upozornil v rozhovoru pro ČTK zmocněnec české vlády pro přesun agentury EBA Karel Dobeš. Kromě deklarované vzájemné podpory s Bratislavou má Česko podle něj uzavřené také některé další dohody, o nichž však zmocněnec před hlasováním mluvit nechtěl.

Státy se v minulých týdnech snažily své nabídky prezentovat nejrůznějším způsobem. Města a možnosti, týkající se například zabezpečení zaměstnanců agentur a jejich rodin, země představovaly nejen diplomatům, ale také novinářům a podobně.

O úřad pro léčiva má zájem 19 měst, kromě Bratislavy a Milána například Lille, Amsterodam, Dublin, Helsinky či Brusel. Praha soutěží o bankovní orgán se sedmi dalšími městy, mezi kterými nechybí Frankfurt, Paříž nebo Lucemburk. Evropská komise na konci září předložila členským zemím své srovnání nabídek, aniž by ale stanovovala nějaké konkrétní pořadí.

Státy se v pondělí dostanou k hlasování až poté, co proberou přípravu unijního summitu a stav vyjednávání s Británii o brexitu. Za ČR se schůzek zúčastní státní tajemník pro EU Aleš Chmelař.

Podle diplomatů, kteří jsou s přípravou hlasování obeznámeni, dostane každá země seznam kandidátských měst a mezi ně rozdělí tři, dva a jeden bod; lze přitom hlasovat pro „své“ město. Pokud některý kandidát získá po třech bodech od 14 zemí, tedy nadpoloviční počet prvních preferenčních míst, stane se vítězem už v prvním kole. Pokud ne, rozhodne kolo druhé, v němž vyhraje město, které bude mít v součtu nejvíce bodů. V případě rovnosti hlasů rozhodne los. Hlasovat se bude nejprve o agentuře pro léčivé přípravky a poté o bankovním orgánu.

ČTK


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Dálkový odečet spotřeby vody využívá stále více zákazníků PVK

21.02.2024, Autor: red

Stále více odběratelů využívá dálkové odečty spotřeby vody, jednoduchou a bezpečnou formu kontroly nad svým vodoměrem. Na konci loňského roku Pražské vodovody a kanalizace měly tímto způsobem osazeno 17 138 vodoměrů, což je meziročně nárůst o 15 procent. Přitom v roce 2012 jich bylo pouhých 157 kusů.

Tři čtvrtiny zaměstnanců zvažují změnu oboru nebo rekvalifikaci

13.02.2024, Autor: Laura Feketeová

Český trh práce prochází transformací s rostoucím důrazem na digitální dovednosti a umělou inteligenci. Výsledky průzkumu personální agentury Randstad ukazují, že téměř tři čtvrtiny zaměstnanců možnost rekvalifikace či úplnou změnu oboru připouštějí.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Pražská stoková síť je pod kontrolou odborníků z PVK 

12.02.2024, Autor: red

144 kilometrů prohlédnuté stokové sítě, 1 837 zrevidovaných vstupních šachet a objektů, 28 nalezených havárií a 67 vypracovaných návrhů na odstranění závad zařazených do plánu oprav a investic.To je výsledek činnosti pracovníků útvaru průzkumu stokové sítě Pražských vodovodů a kanalizací za loňský rok.

Odtah vozidla při havárii na vodovodní či kanalizační síti hradí PVK 

08.02.2024, Autor: Z blogosféry

Pražské vodovody a kanalizace musí havárii na vodovodní či kanalizační síti neprodleně odstranit. V této souvislosti mají podle zákona o vodovodech a kanalizacích možnost rozhodnout o odtahu vozidla, které brání opravě. Vůz vždy zamíří na odstavné parkoviště, kde je bezplatně vydán majiteli. Úhradu za odtah hradí Pražské vodovody a kanalizace.

Ekonomika se zvedá jen velmi pomalu

30.01.2024, Autor: Z blogosféry

Český hrubý domácí produkt v posledním čtvrtletí roku 2023 podle předběžného odhadu mezičtvrtletně narostl o 0,2 %, což odpovídá meziročnímu poklesu o 0,2 %. Výsledek je v souladu s očekáváními trhu, oproti prognóze České národní banky se ekonomice dařilo o něco lépe. Za celý rok 2023 tak české hospodářství vykázalo pokles o 0,4 %.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama

Inflace se zdá být již definitivně zkrocena

13.01.2024, Autor: Z blogosféry

Tuzemská meziroční míra inflace dosáhla v prosinci 2023 hodnoty 6,9 % a mírně tak zaostala za odhadem trhu (7,3 %) i České národní banky (7,0 %). Tato hodnota byla ovšem opět zkreslena loňským vládním úsporným tarifem na energie, po očištění o tento efekt dosáhla skutečná inflace úrovně 4,2 %. 

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama