e-news.cz - kurzy
Reklama

Taxikáři protestující proti aplikacím zastydli v minulém století

14.11.2017, Autor: Petr Vrabec

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Taxikáři protestující proti aplikacím zastydli v minulém století

(Aktualizováno 19:50) Pražští taxikáři potvrdili, že ve středu 15.

listopadu uspořádají v hlavním městě další protest proti přepravě objednávané přes mobilní aplikace, praví se ve zprávě Novinek.cz. Připomíná to protesty dělníků v devatenáctém století, kteří rozbíjeli stroje, protože „jim braly práci“. A kromě jiného si taxikáři stěžují, že řidiči Uberu nemají taxametry. Bylo by to až úsměvné, kdyby při tom svém protestu nechtěli blokovat Prahu při ranní a dopolední špičce, a otravovat tak lidem život.
Taxametr samozřejmě řidiči Uberu mají, je v aplikaci, přes kterou si cestu objednáváte. Naopak, je to pro klienta přívětivější, když ví, kudy pojede a za kolik. Ne jako občas s pražským taxikářem, kdy ho tu a tam musíte upozornit, že Prahu znáte a že na poznávací okružní cestu nemáte ani náladu, ani čas. A nedejbože, kdybyste začali mluvit anglicky nebo německy, to snad raději ani nedomýšlet. To by mohlo stát skoro polovinu zdejšího průměrného platu, což už se taky několikrát stalo.
A přesně kvůli tomu Uber vznikl. U nás ještě před Uberem začal fungovat startup Liftago. Prakticky také kvůli témuž. Zkrátka, taxikáři si za to mohou sami. A hlavně, ono jim to i pomáhá. Jen vzpomeňme na taxikáře verze 1.0, upocené triko, ledvinka a botasky Prestige, v puse žvýka a mistr světa amoleta. Dnes pražští taxikáři přešli houfně, i když verze 1.0 se tu a tam objeví, na slušivé oblečení a snaží se vystupovat na úrovni. Neboli pro nás klienty konkurence i v tomto segmentu trhu znamená neustálé zlepšování služeb.
Naproti tomu Uber tvrdí, že není taxislužba, ale sdílené cestování za úplatu. Což také není úplně pravda. Jejich řidiči si tím zcela jistě zajišťují podstatnou část svých příjmů, nejde o jakési přivydělávání si. Ale nešť, pokud platí daně. Není důvod proti tomu protestovat. „V Brně, kde Uber fungoval od začátku letošního února, byl jeho provoz zastaven červencovým předběžným opatřením krajského soudu. Nadřízený vrchní soud ale toto opatření koncem října zrušil.“ Tolik ze zprávy ČTK.
Taxikáři si nic nevyvzdorují. Budou se muset přizpůsobit, jak už to udělali s ošacením. Dispečinky nahradí operátorky aplikací, koncese s místopisem je v době navigací přežitá záležitost. Ono totiž k taxikařině stačí být slušný a uctivý, oblékat se seriózně, mít čisté auto s voňavým interiérem a nechtít obrat každého turistu. Takhle jednoduché to je. Primátorka Krnáčová s tím stejně nic udělat nemůže. Jediný efekt, který tento protest bude mít, je, že veřejné mínění se vůči taxikářům ještě více zatvrdí.
Aktualizováno 14.11. v 19:50: Sdružení českých taxikářů odvolalo středeční protest a požadují okamžité jednání s primátorkou Krnáčovou a vedením města za účasti policie a médií. Zároveň zástupci společnosti Uber sdělili médiím, že po posledním protestu taxikářů si jejich aplikaci stáhlo o čtyřicet procent více zákazníků než obvykle.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Smrčka: U Pekingu se bojuje o Pensylvánii

23.04.2024, Autor: red

Dost možná rozhodne Pensylvánie podzimní prezidentské volby ve Spojených státech. Na oltář volebních hlasů dělníků bude proto slavnostně položena i nová americko – čínská obchodní válka.

Hypotéky by mohly zlevňovat rychleji. Riziko snadného odchodu klientů ale pokles sazeb brzdí

22.04.2024, Autor: Z blogosféry

Banky zlevňují hypoteční úvěry hodně pozvolna. Prudký pokles úrokových sazeb by mohl vyvolat spirálu refinancování i běžících fixací nebo tlak na banky, aby sazby v průběhu fixace snižovaly. Mírný poplatek za předčasné splacení totiž dává klientům více volnosti, banky ale riziko jejich odchodu nutně musí zohlednit v cenotvorbě.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Daňhel: Dohledové orgány by měly zamezit neodbornému srovnávání povinného ručení

16.04.2024, Autor: Jaroslav Daňhel

Na začátku března uveřejnil Ekonomický magazín můj příspěvek Ekonomika „povinného ručení“ musí čelit trendu růstu škodního průběhu. Vzápětí v časopisu Pojistný obzor vyšel text „Povinné ručení zůstává pod tlakem vysoké škodní inflace“. Pojistný matematik Petr Jedlička zde konstatoval, že rozevírání nůžek mezi průměrnou škodou a průměrným pojistným pokračuje. 

Zemřel demýtizátor racionality

16.04.2024, Autor: red

Než se do toho se svým kolegou Amosem Tverskym pořádně pustili, ekonomie byla přesvědčena, že v podstatě bohatě vystačí s matematickým aparátem, sofistikovanými vzorci a důvěrou v lidskou racionalitu.

Schmarcz: Peklo mimořádných schůzí aneb proč dělat něco užitečného, když místo toho můžeme hrát před voliči trapné divadlo?

14.04.2024, Autor: Martin Schmarcz

Mimořádné schůze se mají konat jen mimořádně. Třeba když vypukne válka, pandemie, stav legislativní nouze, nebo vláda provede něco strašného, na co nestačí interpelace. U nás se z toho stává běžný kolorit. Něco ve stylu speciálního vysílání. Obvykle to ale spíše dopadne jako podřadná telenovela.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Poradna: Vyplatí se platit nájem, nebo splácet hypotéku?

12.04.2024, Autor: Z blogosféry

Řada rodin se rozhoduje mezi bydlením v nájmu a pořízením vlastního domova na hypotéku. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Z pohledu budování majetku je vždy výhodnější pořízení vlastní nemovitosti na hypotéku.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama