e-news.cz - kurzy
Reklama

Více než polovina Čechů považuje životní úroveň za dobrou

06.11.2017, Autor: Karolína Hurychová

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Více než polovina Čechů považuje životní úroveň za dobrou

Více než polovina Čechů považuje životní úroveň své domácnosti za dobrou.

Konkrétně si to myslí jednapadesát procent lidí, z nichž osm procent označuje životní úroveň za velmi dobrou a třiačtyřicet procent ji vnímá jako spíše dobrou.  Podle čtyřiceti procent občanů je hospodářská situace v rámci celé České republiky dobrá, naopak za špatnou ji pokládá pětina obyvatel. Vyplývá to z výsledků průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění.
Průzkum, který se uskutečnil v první polovině září na vzorku 970 lidí starších 15 let, dále ukázal, že životní úroveň své domácnosti hodnotí jako spíše špatnou více než každý desátý, konkrétně 12 procent respondentů. Neutrálně se vyjádřilo 36 procent dotazovaných (nehodnotili ani jako dobrou, ani jako špatnou). Podle CVVM se hodnocení životní úrovně domácnosti ve srovnání s předešlým šetřením z června letošního roku výrazně nezměnilo.
Podle analýzy CVVM se hodnocení životní úrovně zlepšuje s vyšším stupněm dokončeného vzdělání i s rostoucími příjmy. Životní úroveň své domácnosti vidí lépe například podnikatelé a živnostníci, vysoce kvalifikovaní odborníci nebo vedoucí pracovníci. Patří k nim také voliči ODS, ANO nebo TOP 09 a ti, kteří důvěřují vládě. Z průzkumu pak vyplývá, že Češi, kteří naopak svou životní úroveň považují za méně příznivou, mají větší zastoupení v řadách nezaměstnaných, důchodců, voličů KSČM, nevoličů nebo voličů řadících se k levici a z občanů nedůvěřujících vládě.
Stav ekonomiky v celé České republice hodnotí jako velmi dobrý čtyři procenta občanů a dalších 36 procent dotazovaných ji pokládá za dobrou. CVVM uvádí, že ve srovnání s loňským zářím se jedná o významné zlepšení. Tehdy tuzemskou hospodářskou situaci vidělo pozitivně 35 procent dotazovaných. Šestnáct procent lidí naopak označilo ekonomickou situaci za špatnou, čtyři procenta pak dokonce za velmi špatnou.
Příznivěji hodnotí aktuální hospodářskou situaci občané, kteří zároveň lépe vidí svoji životní úroveň, disponují vyššími příjmy, jsou spokojeni se životem i politickou situací. Lépe se o ekonomickém stavu vyjadřují rovněž vysokoškolští absolventi, vyšší odborní nebo vedoucí pracovníci. Podobně to vnímají i Pražané, lidé, kteří se řadí k pravici nebo pravému středu, voliči hnutí ANO a lidé, kteří mají důvěru ve vládu. Naopak kritičtější jsou k současné ekonomické situaci lidé, kteří se řadí k levici, nedůvěřují vládě, parlamentu ani samosprávám, nebo třeba obyvatelé Ústeckého kraje.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Výrobní ceny v průmyslu zůstávají na uzdě

17.04.2024, Autor: Z blogosféry

Ceny tuzemských průmyslových výrobců v průběhu března oproti předchozímu měsíci klesly o 0,1 %, což odpovídá meziroční stagnaci. Výsledek tak pro trh představuje poměrně výrazné překvapení směrem dolů, když vyhlížel meziroční růst o 0,3 %. 

Komentář Radomíra Jáče k údajům o inflaci v ČR za březen

10.04.2024, Autor: Z blogosféry

Meziroční inflace zůstala v březnu beze změny přesně na úrovni dvouprocentního inflačního cíle: v souladu s očekáváním finančního trhu. Na úrovni 2,0 % je meziroční inflace pod předpokladem ČNB, neboť centrální banka ve své prognóze zveřejněné počátkem února čekala březnovou inflaci na úrovni 2,9 %.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

CETA: Snížení sazeb ECB v nedohlednu ochlazuje ekonomiku eurozóny

08.04.2024, Autor: red

Finanční trhy dlouho čekají na rozhodnutí Evropské centrální banky (ECB) snížit úrokové sazby. Pomalé zpomalování inflace a pečlivé prověřování ekonomického vývoje eurozóny to bance zatím nedovoluje. Hlavní depozitní sazba zůstává od posledního hlasování, které proběhlo 7.3.2024, nezměněna na úrovni 4 %, což je stav od srpna 2023. 

Tržby e-shopů prudce rostou

05.04.2024, Autor: Z blogosféry

Tržby obchodníků narůstají již tři měsíce v řadě. Tahounem tohoto pozitivního trendu jsou především internetové obchody, kterým se zvyšují tržby dvouciferným tempem. 

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Ekonomická nálada domácností se prudce zlepšuje

25.03.2024, Autor: Z blogosféry

Indikátor tuzemské ekonomické důvěry v březnu narostl z únorových 90,6 na 94,2 bodu a dostal se tak nejvýše od května loňského roku. Důvěra v podnikatelském sektoru se zvýšila z 89,9 na 93,0 bodu, tedy nejvýše od prosince 2023. Ještě výrazněji pak poskočila důvěra spotřebitelů, která se z 94,0 dostala až na 99,9, což je nejlepší výsledek od října 2021.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Za jídlo a koledu na Velikonoce utratíme průměrně kolem tří tisíc, ceny hlídáme více než loni. Tradiční zvyky ustupují domácí pohodě

21.03.2024, Autor: Z blogosféry

Pomlázku si koupit v obchodě, s dětmi nabarvit vajíčka a pak si spíše než zvyky a tradice užívat jeden druhého a probouzející se přírody. Tak vypadá podle Čechů ideální slavení druhého nejoblíbenějšího tuzemského svátku. Za velikonoční pohoštění a koledu si sice letos připlatíme, ale skok nebude takový jako loni: průměrná částka se bude pohybovat lehce nad třemi tisícovkami.

Česká republika má rekordních 10,9 milionů obyvatel

20.03.2024, Autor: Z blogosféry

V roce 2023 se narodilo pouze 91 149 dětí, což bylo o 10 150 dětí méně než v roce 2022. Jelikož počet zemřelých převýšil počet narozených, tak došlo k přirozenému úbytku počtu obyvatel v naší zemi o 21 646 lidí.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama