e-news.cz - kurzy
Reklama

České firmy investovaly v Kazachstánu už přes čtyři miliardy

14.12.2017, Autor: Karolína Hurychová

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
České firmy investovaly v Kazachstánu už přes čtyři miliardy

České podniky investovaly během posledních dvanácti let v Kazachstánu dvě stě milionů dolarů, tedy více než čtyři miliardy korun.

Na tamním trhu působí sto dvacet společných podniků, přičemž největší příležitosti se nabízejí tuzemským podnikům zaměřeným na strojírenství, energetiku a zemědělství. O spolupráci mluvili na úterním obchodním fóru mezi Kazachstánem a Českou republikou zástupci obou zemí.
Podle slov náměstka ministra průmyslu Jiřího Koliby je Kazachstán pro Českou republiku jedním ze strategických obchodních partnerů. A to i navzdory faktu, že vzájemná obchodní výměna v posledních letech klesala. „V roce 2017 za první až devátý měsíc ale vzájemná obchodní výměna vzrostla o 121 procent. Český export vzrostl o 26 procent, kazašský export ale na více než dvojnásobek,“ uvedl Koliba. Tuzemský export do Kazachstánu v letošním roce podle Českého statistického úřadu doposud dosáhl 3,8 miliardy korun.
Koliba míní, že prioritním zájmem Česka je energetika. „I když se díváme na potřeby Kazachstánu, domnívám se, že zásadní modernizace jejich uhelné energetiky je velkým, náročným úkolem,“ doplnil.
Kazachstán se nyní podle náměstka ministra pro investice a rozvoj Kazachstánu Jerlana Chairova snaží na svém trhu vytvořit co nejpříznivější investiční klima a nalákat nejen české investory na řadu investičních pobídek. Počínaje letošním rokem zavedl ve spolupráci se Světovou bankou novou investiční strategii. Kazachstánu dává možnost osvobodit investory investující na tamním trhu v chemickém nebo petrochemickém průmyslu, v hutnictví, potravinářství nebo strojírenství více než 13 milionů dolarů od tří druhů daní. Jedná se o korporátní daně, majetkové daně a daně z nemovitostí na období osmi až deseti let.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama

Dálkový odečet spotřeby vody využívá stále více zákazníků PVK

21.02.2024, Autor: red

Stále více odběratelů využívá dálkové odečty spotřeby vody, jednoduchou a bezpečnou formu kontroly nad svým vodoměrem. Na konci loňského roku Pražské vodovody a kanalizace měly tímto způsobem osazeno 17 138 vodoměrů, což je meziročně nárůst o 15 procent. Přitom v roce 2012 jich bylo pouhých 157 kusů.

Tři čtvrtiny zaměstnanců zvažují změnu oboru nebo rekvalifikaci

13.02.2024, Autor: Laura Feketeová

Český trh práce prochází transformací s rostoucím důrazem na digitální dovednosti a umělou inteligenci. Výsledky průzkumu personální agentury Randstad ukazují, že téměř tři čtvrtiny zaměstnanců možnost rekvalifikace či úplnou změnu oboru připouštějí.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Pražská stoková síť je pod kontrolou odborníků z PVK 

12.02.2024, Autor: red

144 kilometrů prohlédnuté stokové sítě, 1 837 zrevidovaných vstupních šachet a objektů, 28 nalezených havárií a 67 vypracovaných návrhů na odstranění závad zařazených do plánu oprav a investic.To je výsledek činnosti pracovníků útvaru průzkumu stokové sítě Pražských vodovodů a kanalizací za loňský rok.

Odtah vozidla při havárii na vodovodní či kanalizační síti hradí PVK 

08.02.2024, Autor: Z blogosféry

Pražské vodovody a kanalizace musí havárii na vodovodní či kanalizační síti neprodleně odstranit. V této souvislosti mají podle zákona o vodovodech a kanalizacích možnost rozhodnout o odtahu vozidla, které brání opravě. Vůz vždy zamíří na odstavné parkoviště, kde je bezplatně vydán majiteli. Úhradu za odtah hradí Pražské vodovody a kanalizace.

Ekonomika se zvedá jen velmi pomalu

30.01.2024, Autor: Z blogosféry

Český hrubý domácí produkt v posledním čtvrtletí roku 2023 podle předběžného odhadu mezičtvrtletně narostl o 0,2 %, což odpovídá meziročnímu poklesu o 0,2 %. Výsledek je v souladu s očekáváními trhu, oproti prognóze České národní banky se ekonomice dařilo o něco lépe. Za celý rok 2023 tak české hospodářství vykázalo pokles o 0,4 %.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Inflace se zdá být již definitivně zkrocena

13.01.2024, Autor: Z blogosféry

Tuzemská meziroční míra inflace dosáhla v prosinci 2023 hodnoty 6,9 % a mírně tak zaostala za odhadem trhu (7,3 %) i České národní banky (7,0 %). Tato hodnota byla ovšem opět zkreslena loňským vládním úsporným tarifem na energie, po očištění o tento efekt dosáhla skutečná inflace úrovně 4,2 %. 

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama