e-news.cz - kurzy
Reklama

Je mnoho věcí, které bych udělal jinak, vědět tehdy, co vím dnes

11.12.2017, Autor: Pavel Veselý

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Je mnoho věcí, které bych udělal jinak, vědět tehdy, co vím dnes

Rozhovor s Jiřím Šimáněm, zakladatelem a spolumajitelem finanční skupiny Unimex Group
Podle časopisu Forbes je jednadvacátým nejbohatším Čechem s majetkem v hodnotě přes deset miliard korun. Vystudovaného právníka bavil však také obchod, a tak se mu začal věnovat. Spoléhejte se pouze na sebe a buďte féroví, jsou prý nejlepší rady, jež může dát začínajícím podnikatelům.
Chtěl jste být více právník, nebo obchodník? 
Chtěl jsem být obojí, do profesionálního života se tahle kombinace hodí. Nejdříve jsem vystudoval právnickou fakultu v Praze a pak se vrhl na obchod, o kterém jsem byl přesvědčen, že mě bude více bavit. 

Jaké byly vaše začátky s podnikáním? Kde jste pro něj bral inspiraci? 
Minimálně padesát procent vašeho úspěchu je štěstí. K němu patří i to, že mluvíte s lidmi, kteří vás mohou někam posunout a mají vám co říci. Je pak na vás, zda si z toho něco vezmete. I na první pohled zdánlivě nepodstatné věci se pro vás mohou stát inspirací a pomoci vám v kariéře. Alespoň u mě to tak bylo.

Jste majitel letecké společnosti – milujete létání? Máte také pilotní zkoušky? 
Možná to někoho překvapí, ale létání není můj koníček. Pilotní průkaz nemám, protože vím, jaká rizika jsou s létáním spojena. Pokud je to jen jedno z vašich hobby, je lepší projevit respekt a nepokoušet osud. Jako cestující mám nalétáno ale opravdu hodně, létám téměř čtyřicet let a svět kolem letišť a letadel mě vždy zajímal. 

Na vašem golfovém hřišti v krásném prostředí Vysokého Újezdu se každoročně koná prestižní golfový turnaj D+D Real Czech Masters. Jak bylo složité takový turnaj uspořádat?  
Turnaj je pro nás velkou výzvou, skvělým zážitkem a možností konfrontovat se s golfovým světem. Cesta k tomu ale byla dlouhá. Trvalo 12 let, než se nám podařilo hřiště postavit a mohli jsme uspořádat první turnaj evropské PGA. Dnes už jich máme za sebou šest a vždy je to událost, na kterou se všichni těšíme. Na jeho výstavbu jsme žádné dotace nežádali, vše jsme financovali z vlastní kapsy. Říkám to proto, že si spousta lidí myslí, že každé postavené hřiště je dotační podvod. To není náš případ, hřiště jsme dělali proto, že máme golf rádi. 

Jsou nějaká speciální pravidla pro úpravu golfového hřiště? Hrajete sám golf?
Každý PGA turnaj má jasná pravidla pro údržbu hřiště. Na hřišti pracuje mnohem více mechanismů a lidí než obvykle a také to vše stojí mnohem více peněz. Výsledkem je hřiště, na kterém si amatéři pro jeho obtížnost moc nezahrají. Je to pro nás i velká motivace k neustálému vylepšování hřiště, skutečně se ještě nestalo, aby naši členové hráli každý rok stejné hřiště. I letos zde děláme úpravy, o kterých jsme přesvědčeni, že hřišti pomohou a hráčům se budou líbit.
Pro mě osobně je osvěžující a zajímavé potkávat velké postavy světového golfu a hovořit s nimi. Vždy mě překvapí, jak jsou přátelští, vstřícní a bez jakýchkoli hvězdných manýr.
U mě měl golf v posledních téměř třech letech pauzu, měl jsem pár zranění z jiných sportů a dlouho mi trvalo, než jsem se z nich dostal. O to víc se teď těším na příští sezonu. 

Jste úspěšný člověk, hodně jste toho v životě dokázal. Jak se vyrovnáváte se závistí? Co vám nabíjí „baterky“? 
V kontaktu s lidmi se snažím být přátelský, slušný a projevit respekt, to je myslím dobrý recept na to, jak se těmhle situacím vyhnout. Jinak se tím ale nijak netrápím, protože s tím nemohu nic dělat. Závist není ale vlastnost, která je vlastní jen Čechům. Potkáte se s ní všude na světě, někde méně, někde více. A pokud jde o dobíjení baterek, úplně mi stačí na tři dny někam odjet. 

Jak vůbec vznikl nápad věnovat se také vínům? Jaké víno byste nám doporučil? A máte ve svém portfoliu také investiční vína?
Víno je krásná a ušlechtilá komodita. Někdy před zhruba dvaceti lety jsme měli partnera, který spolupracoval s jedním z největších evropských distributorů vín. S tím jsme se spojili a vytvořili v poměrně krátké době nejsilnější brand v této branži u nás, společnost Global Wines. Já osobně piji většinou italská vína, a proto bych doporučil vína z Puglie. Mají vynikající poměr výkon/cena. Investiční vína nenakupuji, protože starší ročníky mi nechutnají a byznysově mě tahle oblast nezajímá. 

Investujete i do startupů? Jaké jsou pro vás nejzajímavější? Jak pomáháte začínajícím podnikatelům? 
Pár investic do startupů jsme měli, a pokud se nějaká dobrá příležitost naskytne, vždy o tom přemýšlíme. Ale není to oblast, ve které bychom se aktivně pohybovali. Moje nejlepší rada všem, nejen začínajícím podnikatelům, je – spoléhejte se pouze na sebe. Lepší radu neznám. Pokud se tím budou řídit, je to asi ta nejlepší pomoc, jakou jsem jim mohl poskytnout. 

Jaký je váš názor na sdílenou ekonomiku a Průmysl 4.0? Zamýšlíte investice i do těchto oborů? 
Sdílená ekonomika je na vzestupu, spousta lidí a firem na ní vydělává hodně peněz, ale mně to nic moc neříká. Nechci se třeba s někým dělit o své auto, ale chápu, že dříve nebo později bude poptávka po takových službách stoupat.
U Průmyslu 4.0 cítím v budoucnu velké sociální pnutí. Nějakou dobu to ještě potrvá, ale státy by na to měly být připraveny. Naše koncepce montoven, do kterých ještě navíc musíme přivážet zahraniční dělníky, je z tohoto pohledu špatná.

V současné době se vytváří a rozvíjí projekt nové Hedvábné stezky. Jaké vidíte v tomto projektu klady a jsou zde také nějaká rizika? 
O Hedvábné stezce se hodně hovoří a její fungování je zatím na samém počátku. Čína jako každá velká země chce ovlivňovat dění ve světě, a to je bezpochyby i případ Hedbávné stezky. Ve hře je mnoho pozitivního, ale jsou zde také rizika, o kterých je třeba vědět a být na ně připraven. 

Udělal byste zpětně něco ve svém životě a podnikání jinak? Co byste poradil dnešním začínajícím podnikatelům? 
Je mnoho věcí, které bych udělal jinak, kdybych věděl to, co vím dnes. Ale to by bylo příliš snadné a život by určitě nebyl tak zajímavý. Může mě něco mrzet, ale ničeho nelituji, protože je to jen ztráta času. A začínajícím podnikatelům bych poradil jen to, aby byli féroví, vrátí se jim to. 

Jaké je vaše životní motto? 
Přej, a bude ti přáno.

Děkuji za rozhovor.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama