e-news.cz - kurzy
Reklama

Koruna letos posilovala druhým nejrychlejším tempem na světě

29.12.2017, Autor: Karolína Hurychová

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Koruna letos posilovala druhým nejrychlejším tempem na světě

Česká měna letos rostla vzhledem k dolaru druhým nejrychlejším tempem na světě.

Česká koruna spolu s polským zlotým posílila v letošním roce o osmnáct procent. Prvenství v tomto ohledu získala měna Mosambiku, ta si k dolaru připsala jednadvacet procent. Naopak nejhůře si vedl uzbecký som, který zaznamenal propad o šedesát procent. Výrazně se dařilo kryptoměnám, které posílily i o tisíce procent. Vyplývá to z analýzy nejlepších a nejhorších aktiv v letošním roce, kterou vypracovala agentura Bloomberg. 
V letošním roce se dařilo rizikovějším aktivům. Vedlo se investicím do státních i podnikových akcií a dluhopisů rozvíjejících se zemí. Výrazně se zvýšila hodnota kryptoměn, které posilovaly i o tisíce procent. Nejznámější bitcoin posílil o takřka 1 500 procent. Méně známější ethereum a litecoin vzrostly dokonce o více než šest tisíc procent. Na druhé straně se v roce 2017 příliš nedařilo cenným papírům, běžně považovaným za nejbezpečnější. Typickým příkladem byly třeba dluhopisy japonské vlády.
Co se týká výkonu akcií, nejlépe se letos vedlo ukrajinské burze, jejíž hlavní index zpevnil zhruba o 80 procent. Ukrajině pomohlo květnové hodnocení Mezinárodního měnového fondu, který uvedl, že vidí oživení ekonomiky a slibné základy pro další růst. Rok 2017 naopak nebyl dobrý pro burzy v Kataru a Pákistánu. Katar se potýkal s problémy spojenými zejména s přerušením diplomatických vztahů se Saúdskou Arábií, Spojenými arabskými emiráty, Bahrajnem a Egyptem. Pákistán měl zase problémy především s odlivem peněz zahraničních investorů. Agentura Bloomberg do hodnocení nezahrnula venezuelskou burzu, jež letos sice rostla o více než 3 860 procent, nicméně vysoké posílení bylo způsobeno převážně vlivem rapidního propadu domácí měny.
V oblasti dluhopisů si nejlépe vedly trhy, které ještě nedávno platily za ty problematičtější, ať šlo o Řecko, Argentinu nebo Belize. Nejrazantněji se propadly dluhopisy Venezuely, poklesla ale také hodnota dluhopisů Spojených států amerických nebo Japonska.
U komodit vykázalo v letošním roce výrazné zlepšení palladium, jehož cena se zvýšila o více než 50 procent. Palladium má využití v automobilovém průmyslu, zejména v katalyzátorech. Růst cen zaznamenaly i měď a hliník, a to díky lepšímu výhledu globální ekonomiky, který předznamenává i vyšší využití průmyslových kovů. Naopak pokles ceny evidoval například cukr, a to o čtvrtinu, především kvůli obavám z celosvětového přebytku. O více než 27 procent oslabila také cena zemního plynu. Hlavním důvodem jsou jeho vysoké zásoby po dvou teplých zimách.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

Dálkový odečet spotřeby vody využívá stále více zákazníků PVK

21.02.2024, Autor: red

Stále více odběratelů využívá dálkové odečty spotřeby vody, jednoduchou a bezpečnou formu kontroly nad svým vodoměrem. Na konci loňského roku Pražské vodovody a kanalizace měly tímto způsobem osazeno 17 138 vodoměrů, což je meziročně nárůst o 15 procent. Přitom v roce 2012 jich bylo pouhých 157 kusů.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Tři čtvrtiny zaměstnanců zvažují změnu oboru nebo rekvalifikaci

13.02.2024, Autor: Laura Feketeová

Český trh práce prochází transformací s rostoucím důrazem na digitální dovednosti a umělou inteligenci. Výsledky průzkumu personální agentury Randstad ukazují, že téměř tři čtvrtiny zaměstnanců možnost rekvalifikace či úplnou změnu oboru připouštějí.

Pražská stoková síť je pod kontrolou odborníků z PVK 

12.02.2024, Autor: red

144 kilometrů prohlédnuté stokové sítě, 1 837 zrevidovaných vstupních šachet a objektů, 28 nalezených havárií a 67 vypracovaných návrhů na odstranění závad zařazených do plánu oprav a investic.To je výsledek činnosti pracovníků útvaru průzkumu stokové sítě Pražských vodovodů a kanalizací za loňský rok.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Odtah vozidla při havárii na vodovodní či kanalizační síti hradí PVK 

08.02.2024, Autor: Z blogosféry

Pražské vodovody a kanalizace musí havárii na vodovodní či kanalizační síti neprodleně odstranit. V této souvislosti mají podle zákona o vodovodech a kanalizacích možnost rozhodnout o odtahu vozidla, které brání opravě. Vůz vždy zamíří na odstavné parkoviště, kde je bezplatně vydán majiteli. Úhradu za odtah hradí Pražské vodovody a kanalizace.

Ekonomika se zvedá jen velmi pomalu

30.01.2024, Autor: Z blogosféry

Český hrubý domácí produkt v posledním čtvrtletí roku 2023 podle předběžného odhadu mezičtvrtletně narostl o 0,2 %, což odpovídá meziročnímu poklesu o 0,2 %. Výsledek je v souladu s očekáváními trhu, oproti prognóze České národní banky se ekonomice dařilo o něco lépe. Za celý rok 2023 tak české hospodářství vykázalo pokles o 0,4 %.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama