e-news.cz - kurzy
Reklama

Nehodovost se sníží na sedminu, a dopraváci přijdou o práci

19.12.2017, Autor: Petr Vrabec

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Nehodovost se sníží na sedminu, a dopraváci přijdou o práci

Dopravní nehody se sníží na sedminu. Kdy? Možná už v roce 2037. Určitě však ve čtyřicátých letech 21. století.

Tvrdí to Česká asociace pojišťoven ve svém scénáři vývoje dopravy. Automatizace a robotizace je blíž, než si myslíme. Důvod? Přechod na samořiditelné automobily. Dnes prý evidují pojišťovny 3,5 škody na sto automobilů, po technologické změně to bude jen 0,5 škody na sto automobilů.
Podle analytiků ČAP by nejpomalejší scénář vypadal takto: auta s asistenčními systémy už na silnicích jezdí a je jich do deseti procent. Do roku 2022 stoupne jejich počet na dvojnásobek a do roku 2027 bude na českých silnicích jezdit každé druhé s autonomním řízením.
Aniž si to uvědomujeme, robotizace a automatizace už je všude okolo nás. A česká společnost na to není vůbec, ale vůbec připravena. Vezměme si to na tomto případu. V okamžiku tak razantního snížení nehodovosti bude ohrožena třeba třetina pracovních míst dopravních policistů. Budou se muset poměrně dost rychle rekvalifikovat. Například na likvidátory škodních událostí při dopravních nehodách, protože ti budou muset nově mít docela jiné znalosti a dovednosti, znalosti v autech používaných antivirových software systémů, softwaru záznamu jízdy, hardwaru auta a tak dále a tak podobně. Jenže pokud bude nehodovost snížena až na sedminu, tak nebude ani potřeba tolika likvidátorů.
Řidičské oprávnění zřejmě také bude jiné, než jako ho známe dnes, člověk bude muset být spíše softwarový technik než umět točit volantem. Autoškoly, které tento přechod nezvládnou, zaniknou. Masově budou přicházet o práci řidiči městské dopravy, zásilkových služeb, taxikáři nebo kamioňáci. U posledně jmenovaných to dokonce i kdekoho potěší. Neumím si totiž představit inteligentní software, který začne v kopci předjíždět rychlostí 82 kilometrů v hodině jiný kamion, jedoucí rychlostí 80 kilometrů v hodině.
Naopak, přibude práce IT specialistům, protože bude nutné například mít jiný typ STK. Tam už nebude jen automechanik, ale i ajťák, který v rámci kontroly prověří, zda nemáte „zavirované“ auto. Nicméně, v tomto segmentu trhu a na něj napojených profesí bude potřeba méně lidí, zato o to vzdělanějších. A teď jak to řešit? V klidu, na to jsou čeští politici experti. Lze předpokládat, že vymyslí nějaké další důvody, proč bychom měli jeden druhého šmírovat, a všichni nezaměstnaní půjdou pracovat pro stát. Taková „hladová zeď“. Mimochodem, takovou hladovou zeď už tady jednou předvedl premiér Špidla, když snížil nezaměstnanost tím, že navýšil počty úředníků Úřadu práce.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Smrčka: U Pekingu se bojuje o Pensylvánii

23.04.2024, Autor: red

Dost možná rozhodne Pensylvánie podzimní prezidentské volby ve Spojených státech. Na oltář volebních hlasů dělníků bude proto slavnostně položena i nová americko – čínská obchodní válka.

Hypotéky by mohly zlevňovat rychleji. Riziko snadného odchodu klientů ale pokles sazeb brzdí

22.04.2024, Autor: Z blogosféry

Banky zlevňují hypoteční úvěry hodně pozvolna. Prudký pokles úrokových sazeb by mohl vyvolat spirálu refinancování i běžících fixací nebo tlak na banky, aby sazby v průběhu fixace snižovaly. Mírný poplatek za předčasné splacení totiž dává klientům více volnosti, banky ale riziko jejich odchodu nutně musí zohlednit v cenotvorbě.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Daňhel: Dohledové orgány by měly zamezit neodbornému srovnávání povinného ručení

16.04.2024, Autor: Jaroslav Daňhel

Na začátku března uveřejnil Ekonomický magazín můj příspěvek Ekonomika „povinného ručení“ musí čelit trendu růstu škodního průběhu. Vzápětí v časopisu Pojistný obzor vyšel text „Povinné ručení zůstává pod tlakem vysoké škodní inflace“. Pojistný matematik Petr Jedlička zde konstatoval, že rozevírání nůžek mezi průměrnou škodou a průměrným pojistným pokračuje. 

Zemřel demýtizátor racionality

16.04.2024, Autor: red

Než se do toho se svým kolegou Amosem Tverskym pořádně pustili, ekonomie byla přesvědčena, že v podstatě bohatě vystačí s matematickým aparátem, sofistikovanými vzorci a důvěrou v lidskou racionalitu.

Schmarcz: Peklo mimořádných schůzí aneb proč dělat něco užitečného, když místo toho můžeme hrát před voliči trapné divadlo?

14.04.2024, Autor: Martin Schmarcz

Mimořádné schůze se mají konat jen mimořádně. Třeba když vypukne válka, pandemie, stav legislativní nouze, nebo vláda provede něco strašného, na co nestačí interpelace. U nás se z toho stává běžný kolorit. Něco ve stylu speciálního vysílání. Obvykle to ale spíše dopadne jako podřadná telenovela.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama

Poradna: Vyplatí se platit nájem, nebo splácet hypotéku?

12.04.2024, Autor: Z blogosféry

Řada rodin se rozhoduje mezi bydlením v nájmu a pořízením vlastního domova na hypotéku. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Z pohledu budování majetku je vždy výhodnější pořízení vlastní nemovitosti na hypotéku.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama