e-news.cz - kurzy
Reklama

Podnikatele spojuje především myšlenka „Budujeme hrdé Česko“

29.12.2017, Autor: Pavel Veselý

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Podnikatele spojuje především myšlenka „Budujeme hrdé Česko“

Rozhovor s Helenou Kohoutovou, ředitelkou produkční společnosti Agentura Helas
Založila projekty Helas New Encounters Club, Cosmopolitan Executive Helas Ladies Club, Ocenění Českých Podnikatelek a Ocenění českých lídrů, které se orientují na kultivaci českého podnikatelského prostředí a vzájemné propojování svých členů. Je zároveň pořadatelkou a porotkyní soutěže Exportní cena DHL UniCredit, která oceňuje a podporuje významné české firmy a etický byznys. V rámci všech svých projektů klade důraz na osobní přístup a vzájemné sdílení zkušeností. Již dvacet let propojuje podnikatele z celé České republiky, vytváří prostředí pro vznik nových obchodních příležitostí a vyměňování zkušeností mezi podnikateli a odborníky z ekonomické oblasti. Její motto je „Friendly Business – náš společný úspěch“.
Jste technicky, organizátorsky i umělecky zdatná. Zdědila jste toto nadání po rodičích? Hrála jste si jako malá holka s panenkami, nebo jste byla víc kluk v sukních? 
Své nadání jsem určitě zdědila po svých rodičích a předcích. Jedna část rodiny byla zaměřena umělecky, zatímco druhá část byla zaměřena velice prakticky. U mě se to skloubilo dohromady, ale nad svou technickou zdatností bych se spíše usmála. Jako dítě jsem si hrála ráda s panenkami, ale i s kluky, kterým jsem na pískovišti uměla utéct. A nejen jim, byla jsem živé dítě, takže jsem dokázala potrápit i dospělé, kteří to pískoviště hlídali. Ale zase tak těžké to se mnou nebylo.
Začátek svého podnikání spojujete s vaší cestou do Kanady. Co vás tak ovlivnilo? 
Řadu aktivit na volné noze jsem měla už před odjezdem do Kanady. Psala jsem články, zpívala jsem v rámci klasické hudby, hrála jsem na několik hudebních nástrojů a v neposlední řadě mě bavilo organizovat různé věci – dělala jsem manažerku dětskému pěveckému sboru. Do Kanady jsem původně odjela na krátkou dovolenou, po čtrnácti dnech jsem však dostala nabídku pracovat pro Ministerstvo zahraničních věcí a chtěla jsem té příležitosti využít. Bylo mi však líto nechat svůj sbor na holičkách, a proto jsem jim nabídla, že jim zorganizuji koncertní turné po Kanadě. Jim se ta myšlenka samozřejmě líbila a já jsem uspořádala nejen jejich koncertní turné, ale navázala na to i výměna sborů mezi Kanadou a Českou republikou. Tento dobrovolnický projekt fungoval asi čtyři roky a pro mě znamenal potvrzení, že když člověk něco chce, tak to dokáže i bez znalosti lidí, jazyka, prostředí a peněz. Zároveň jsem i v Kanadě dále pokračovala v psaní článků.
Vnímáte velký rozdíl mezi podnikáním žen a mužů? V čem se liší a co mají společné?
Svoji práci děláte dobře, nebo neděláte dobře, a podle toho máte výsledky. To platí pro muže i ženy stejně. Jeden odlišný aspekt mimo samotné podnikání tu však je. Ženy se často při podnikání ještě starají o své rodiny a rodina je pro ně v žebříčku hodnot vždy na prvním místě. Firmu pak berou jako svou druhou rodinu a chtějí se o ni dobře postarat.
Jste velmi vášnivá golfistka. Pomáhá vám golf i ve vašem životě a podnikání? Myslím jeho filosofie.
Golf mám rozhodně velmi ráda, hraju ho nyní desátým rokem. Začít jsem mohla už mnohem dřív, ale myslela jsem si, že je to snobský sport. Poznala jsem však postupně několik známých, kterých jsem si velmi vážila a kteří byli golfisté, a někteří z nich mě tak trochu na tento sport navedli. Postupně jsem proto svůj postoj přehodnotila a využila příležitost golf vyzkoušet. Zjistila jsem, že je to krásná a nelehká hra. Znamenala pro mě výzvu zkoordinovat své tělo a mysl. Musela jsem ještě více posílit svou tělesnou kondici, přestože jsem vždy hodně sportovala. Golf je totiž překvapivě fyzicky náročná činnost. Navíc se u něj projevila má vášeň dělat věci správně, takže opravdu pilně trénuji. V golfu obzvláště platí úsloví „těžko na cvičišti, lehko na bojišti“, respektive spíše „o něco lépe na bojišti“, protože golf je opravdu nevyzpytatelný sport. Naučil mě velké pokoře a trpělivosti. Když potom míček letí nejen dopředu, ale ještě navíc tam, kam má, je to pro mě úžasná odměna. Navíc, než jsem začala s golfem, věnovala jsem veškerou svou pozornost pouze práci. Golf mi spolu s dalšími sporty pomohl se od toho trochu odpoutat, protože když chcete hrát dobře golf, nemůžete u toho myslet na práci. Naučil mě vážit si svého klidu a kontrolovat své vášně. Dnes už možná nejsem tak vášnivá golfistka, protože už nehraju golf za každou cenu, ale stále jsem velmi vášnivý člověk.
Pořádáte prestižní projekt Ocenění Českých Podnikatelek – OCP a spolukoordinujete i projekt Exportní ceny DHL UniCredit a nyní nově i Ocenění českých lídrů. V čem se jednotlivé projekty liší, a co je naopak propojuje?
Spojuje je to, že oceňují české podnikatele a podnikatelky a české firmy za jejich mimořádný obchodní přínos a úspěch. Za to, jak jsou schopni inovovat a být flexibilní. Všechny tři projekty podporují české podnikatele a spojuje je naše myšlenka „Budujeme hrdé Česko“.  
Kde čerpáte inspiraci a zkušenosti? Inspirují vás oceněné ženy také pro vaše podnikatelské aktivity? 
Inspiraci čerpám všude kolem sebe a zkušenosti sbírám již dvacet let. Inspiruje mě úplně každý člověk. O medaile přece nejde.
Čím jste chtěla být v dětství? Splnily se vám nějaké sny o vašem budoucím povolání?
V dětství jsem chtěla být operní pěvkyní. A jestli se mi splnily sny o budoucím povolání? Rozhodně ano. Jednak jsem se tím pět let živila, jednak jsem svoje zkušenosti a touhy potom přetavila do své firmy.
Většinu podnikatelských setkání pořádáte v klášteře minoritů sv. Jakuba v Praze. Proč právě tam? Jste věřící? Dodává to vašim aktivitám větší rozměr? 
Mým životním štěstím je, že naše firma sídlí v těchto prostorech. Mám k nim mimořádný vztah i proto, že jsem tady v letech dospívání zpívala ve sboru české dirigentky a sbormistryně, paní Miriam Němcové, který měl sborové zkoušky právě v těchto prostorách. A už jako dítě jsem do svatého Jakuba utíkala na hudební mše pod taktovkou sbormistra pana Hercla. Je to pro mě tedy něco zcela přirozeného a zároveň velký dar. Věřící jsem. Větší rozměr se snažím dávat všem věcem, které v životě dělám, a pokud to lidé vnímají, je to pro mě velká odměna.
Jaká je podle vás dnešní úroveň podnikání v Česku? Můžete to porovnat s přístupem a podmínkami v zahraničí?
Myslím, že čeští podnikatelé jsou obdivuhodní, ale porovnat to nemohu, protože celý svůj podnikatelský život žiji v České republice a moje zahraniční zkušenosti jsou jiného charakteru.
Setkala jste se již s mnoha zajímavými lidmi. Kdo vás nejvíce oslovil?
Úplně všichni. Nedá se to zaměřit na jednoho člověka. Velice vzpomínám na ty, kdo stáli u zrodu mého podnikání, protože nás podporovali a fandili nám. Každý z patronů našich projektů v nich zanechal nesmazatelnou stopu, ať už to byli pan hrabě Kolowrat-Krakowský, docent Jan Mešťák nebo paní Eva Jiřičná.
Lákala by vás také politická kariéra či služba v diplomacii? 
Jsem zaměřená na svou činnost a práci a vnímám, co se kolem mě děje. Vyzkoušela jsem si práci pro Ministerstvo zahraničních věcí na konzulátu v Montrealu v roli brigádnice, bylo to nesmírně zajímavé a poučné, ale jak říkám – pracuji ve své firmě.
Ráda cestujete. Co vám cestování přináší? A jakou zemi byste ještě ráda navštívila a proč? 
Miluji cestování, protože mi přináší pocit svobody. A ta svoboda pro mě znamená, že mě baví pracovat i na cestách. Ať už jedu do Thajska, na Srí Lanku, na Kypr nebo do Anglie, vytvořím si jakousi mobilní kancelář. Zemí jsem navštívila už celou řadu, avšak je ještě mnoho těch, kde jsem nebyla, a přitom mě zajímají. Jednou z nich je například Indie, protože mě fascinuje jóga a ajurvéda. Proto jsem ostatně byla i na Srí Lance, ale Indie by si mou návštěvu určitě zasloužila.
Letos na začátku prosince jste se také stala maminkou. Jak vám narození synka změnilo život? Je těžké skloubit podnikání a mateřství?
To, jak se mi podaří skloubit podnikání s rolí maminky, se ještě uvidí (smích). Jsme nesmírně šťastni, že se nám narodil krásný a zdravý syn. Je to pocit, který se dá těžko popsat. Naplňují mě pocity lásky, zodpovědnosti, smysluplnosti.
Co byste ráda ještě v životě dokázala? Připravujete další nové projekty?
Velkým úspěchem je pro mě udržitelný rozvoj. Pokud budu schopna ve zdraví, radosti a s uspokojením řídit to, co dosud Agentura Helas koordinuje, tak budu velice šťastná.
Jaké je vaše životní krédo, kterým se řídíte? 
Víra, odvaha a pokora.
Jak odpočíváte? Co vás nejvíce potěší?
Odpočívám nejvíce meditací, jógou a sportem. Nejvíce mě potěší harmonické vztahy.
Je ještě něco, co vás může v životě překvapit?
Řekla bych, že člověk, který tvrdí, že už ho nic nepřekvapí, je bláhový. Vím, že každý den mě překvapí něčím novým.
Je začátek nového roku. Co byste chtěla vzkázat našim podnikatelům a podnikatelkám?
Dobrou vůli, štěstí a zdraví.
Děkuji za rozhovor.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama